Viikingisitt

 



Ma ei loe enam eriti uudiseid. Olen vist rääkinud, kuidas Trumpi presidentuuri ajal lausa rippusin veebiväljaannete küljes, kuna olukord oli ühtaegu õudne ning naeruväärne, ja mulle tundus, et igapäevane annus seda mürgist kokteili aitab mind mingilgi moel asjaoludega toime tulla. Et uudisteahmimisest tõuseb mingigi tulu. Otse loomulikult ei tõusnud. Ainuke, mis tõusis, oli vererõhk. Tänaseks  olen targem, viskan paar korda nädalas uudispealkirjadele põgusa pilgu, no mõnda juppi loen kah, aga mitte rohkem. Mida annab mulle teadmine, et Gaza õudused kestavad jätkuvalt, või et Kaja Kallas on õpetajaid solvanud? Kas ma saan neis asjus midagi teha? Täna, kohe? Ei. USA valimiste päeval? Jaa. (Eestis ma ei vali. Olen küll jätkuvalt kodanik*, kuid kogu mu elu on tänaseks Ühendriikides.) 

Halbade uudiste vältimise raames tellisin muuhulgas CNN’i The Good Stuff nädalakirja, seal on igasugu vahvat infot, too paari postituse tagune banaaniga maiustav käsitiivalinegi oli nimetet allikast pärit. Lisaks on meil Pauliga juba mõnda aega kombeks teineteisele veidralt mittetraditsioonilisi uudislinke saata. Näiteks laekus Paulilt mõni aeg tagasi selline: A $39,000 Turd: Fossilized Viking Poo Is World’s Most Valuable Excrement. 

Arheoloogiast rääkides. Kuna me siin oma elamist kolimis-eelselt kokku tõmbame, kanname üht ja teist ka alla kanjonisse. Ei, ei, EI, issand halasta, mitte sedsorti kraami, mida teie nüüd viikingi-artikli valguses arvate. Hoopiski kallisasju, nagu näiteks mõned Pauli noad (tal on neid… ma ei tea… kümneid ja kümneid, küllap tekkisid süümekad, et kolimiskonteiner saab terariistu tuugalt täis). Ja mõned kingiks saadud pisikesed, puust loomaskulptuurid, pluss üks väike laevamudel. Lisaks vingeid merekarpe, mis Paul Kwajalein Atollil töölähetusel viibides rannalt korjas. Ja Yarko karikate metallsildid matsime sinnasamasse, kus Yarko kere puhkab. (Karikad annetasin juba mõnda aega tagasi heategevuslikuks otstarbeks.) 

Novot. Aga kujutage nüüd ette, et paarisaja või -tuhande aasta pärast tuleb kamp arheolooge kanjonit uurima, avastab kaljupragudest ülalloetletud kraami. Milliseid imelisi teaduslikke teooriaid nende põhjal annab ehitada! Võtame või karikasildid. Estrellest Yarko, ESLÜ 2006. aasta parim universaalne koer. Mis on ESLÜ? Mis on universaalne koer? Miks siltide alt leitud koerakondid on värvilisse Mexico vaipa mässitud? Miks koerale korvpall hauda kaasa pandud? Ja siis nood puust loomakujukesed, karu ja piison. Kas ja millal säärased liigid kanjonis elasid? Kas kujukesed on rituaalesemed? Või laevamudel - kas kanjon oli hallidel aegadel laevatatav? Nii palju küsimusi, nii vähe vastuseid…

*Ennetamaks küsimusi: USA lubab topeltkodakondsust. Eesti kodakondsusseadus ei luba, põhiseadus lubab, st. sedastab, et sünniga omandatud kodakondsust ei saa kelleltki ära võtta. Ja põhiseadus on teadagi ülimuslik. Riigikogu on mitut puhku üritanud seda vastuoli nii- või naapidi lahendada, siiani paraku tulutult. 

---------

“Have you heard the one about the Viking, the turd, and the museum? It’s actually no joke: A 1,200-year-old bowel movement has become one of the most giggle-worthy exhibits at the Jorvik Viking Centre in York, England. The world’s largest fossilized human excrement, known as the Lloyds Bank Coprolite, has offered historians new understanding of the dietary habits and health of a Viking from the 9th century AD.”

November 11/2023                                                                             Image: Internet

“I never needed a Man. I needed a Viking. I needed someone who wasn't afraid of my strengths, or of my needs. I needed someone who would admire all the things about me that tepid men were intimidated by.” ― Alfa H, Abandoned Breaths

9 comments:

  1. Absoluutselt iga pisiasi oli väga pyha ese ja inimesed tegelesid 24/7 pidustuste ja rituaalsete toimingutega.

    ReplyDelete
  2. P.s. iidvanu junne uurivaid teadlasi huvitab kahtlemata see, milliseid tänaseks väljasurnud, või siis mitte, kõhuusse iidvanad inimesed kaasas kandsid. Olen kunagi televiisorit vaadanud ja 1 teadlane seletas selle kohta yhe umbes 1000 a tagasi rajatud viikingiasula näitel. Asula leiti yhe UK linnatänava ehitamise käigus ja sisaldas hämmastavates kogustes kivistunud junne erinevatelt elusolenditelt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Just. Junne ei tasu infoallikana alahinnata.

      Delete
  3. Üks mu vana hea tuttav teeb ise muusikariistu, eriti puhkpille. On teinud plokkflööte mammutiluust ja rääkis, kuidas ta mõnuleb kujutlusega, kuidas keegi peaks üritama neid pille süsinikumeetodil dateerida ja sellest jääaja muusikaelu kohta järeldusi teha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mammutiluust plokkflööt, wow.
      Ja jääaja mitmekesine ja kõrgetasemeline muusikaelu...

      Delete
    2. ta seostub su postitusega teisest suunast ka - tal oli õnn pääseda peagi pärast leidmist ligi Tartu tähtsale leiule - ühele varaseimale säilinud muusikariistale, mis keskajal kellelgi peldikusse kukkus (või visati). Jõudis selle ära mõõta enne, kui selle mõõdud muutusid (sitt on hea konservaator, aga õhu kätte saades hakkas pill peagi muutuma). Mõõdud määravad pillli kõrguse/häälestuse.

      Delete
    3. Lasin silmad artiklist üle, lahe! Ja Tartu tundub tõeline kuivkemmergute kullaauk olema: "Archaeological objects of this kind are common in Tartu - at least 35 wooden cesspits dated to the 13th - 16th centuries have been found and investigated in town."

      Delete
  4. Ma tahaks ise ka küsida, misasi on "universaalne koer"? Siiamaani arvasin, et sõna universaalne kasutatakse esemeta, mitte elusolendite puhul :-).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saksa lambakoera (nagu ka mõnede teiste töökoeratõugude) puhul nimetatakse universaalseks koera, kes saavutab häid tulemusi nii näitustel kui koolitusvõistlustel. Yarko tulemused (punktisumma, näitus + koolitus kokkuarvutatuna) olid sel aastal saksa lambakoerte hulgas parimad. Õigemini, esikoht läks jagamisele, sama punktisumma saavutas ka teine isane. Nood kaks, Yarko ja Nobel, vihkasid teineteist muide kirglikult. :)

      Delete