Parem hilja kui...

 


Niipalju siis plaanist mitte blogida enne Las Cruceses kanna kinnitamist. Aga no ei saa mitte vaiki olla, Suurt Uudist kuulutamata jätta. Ma nimelt... wait for it... liiklen nüüd lõpuks legaalselt. Sest eilsest on mul kehtiv juhiluba. Enne seda? Noh, enne seda ma a) autoga ei sõitnud; b) sõitsin juhtimisõiguseta (vali variant, mis sulle tõenäolisem tundub). Mu EU load aegusid X aastat tagasi. Et osa süüd endalt ära veeretada, osutan, et Ühendriikide liikluspolitsei tegeleb kõikvõimalike tõsiste keissidega, kiiruseületajte ja narkokullerite ja muu sarnasega, niisama oma lõbuks ja/või riigikukru täitmiseks minusarnaseid, siivsalt liiklevaid kodanikke ei ahistata. Ka pole paikades, kus elanud olen, kombeks juhte niisama lambist liiklusest välja noppida, et uurida ja puurida, kas ülevaatus ikka tehtud ja kindlustus makstud, kas tulekustuti ja ohukolmnurk ja muud vidinad, mida Euroopas nõutakse, olemas – või oot, ma pead ei tea anda, aga neid kahte viimast siin tavakodanikult vist üldse ei nõutagi? (Kommerts-sõidukid on muidugi hoopis teine teema.) Aga ennäe, vaatamata seadusesilma lõdvavõitu suhtumisele püsib siinne liikluskultuur siiski vägagi OK. Ma pole Euroopas küll hiljaaegu liigelnud, aga aastal 2013, mil Tallinnas ning mujal Eestis kuu aega rendiautot roolisin, tundus sealne igatahes tükk maad hektilisem, egotsentrilisem kui Ühendriikides. Anyway. Lubadeta liigeldud aastate arvu kõva häälega välja ei ütle, lugejail ilmselt niigi silmad pöörlevad peas, et ai vai, kuidas nii saama. Kuid nüüd, enne kolimist, otsustasin lõpuks korralikuks hakata. 

Mul puudub asine info, kui lihtne või keeruline on tänasel päeval näiteks Eestis juhilubadeni jõudmise protsess. Tegelikult puudub mul info sellegi kohta, kui lihtne või keeruline oli see möödunud sajandi üheksakümnendate alguses, mil elu esimesed juhiload sain. Need nimelt jõudsid minuni tutvuse kaudu, konjakipudeli eest. (Belõi Aist.) Küll aga võin kinnitada, et siinmail, vähemasti neis osariikides, kus ma resideerunud, on juhilubade saamine... khm... imelihtne. Üleeilne sõidueksam seisnes kümnekonnas minutis naaberlinna väiketänavatel keerutamises, sõbralik eksamineerija, noorepoolne meesterahvas, kõrvalistmel korraldusi jagamas. Ei mingit paralleelparkimist või muid sarnaseid jõledusi, isegi highwayle ei suunanud ta mind. Paar miinuspunkti tuli rolling stop eest, st. stoppmärgi taga mitte-raudpoltselt paigalejäämise, kuigi ma hambad ristis üritasin meeles pidada, et tuleb teha full stop. Paraku, liikluses toimib/toimub enamjaolt justnimelt rolling stop, see talletub lihasmällu, võimatu välja juurida. Aga muidu oli lõpphinnang „you did great“. 

Ahjaa, ja eksami saad teha oma autoga. Kusjuures veider on veel see, et eksamineerijaga kohtuma võid sõita täitsa ise, kuigi lube veel pole; puudub otseselt sõnastatud nõue, et legaalne juht sind kohale sõidutaks. Ma ausalt öeldes ei tea, mis saab neist, kes läbi kukuvad – kas neil lubatakse lubadeta koju tagasi sõita, või kuidas? Või, kuna USA lapsed õpivad autot juhtima nii-öelda enne kõndima hakkamist, siis eeldatakse, et keegi läbi ei kukugi?

Teooriaeksam toimus paar päeva enne, sealt sain nibin-nabin läbi, kuigi tudeerisin kohusetundlikult. Aga no mõned küsimused olid tõesti nii jaburalt sõnastatud, et ükski pakutavaist vastusevariantidest ei tundunud sobivat; tegin entel-tentel, lootes heale õnnele. 35 küsimust, 28 peab täppi saama, et sooritatuks loetaks. Mul tuli tollesama entel-tenteli tulemusena 7 viga, nii et karvapealt sain läbi. Teooriaks õppimine oli tegelikult lõbus, mõned valed vastusevariandid olid nii humoorikalt sõnastatud, et. No näiteks, et kui sõidad jalgratturiga samas suunas, samas sõidureas, ja tahad tast mööduda, siis rulli parempoolne esiaken alla ja röögi jalgratturile, et tõmmaku koomale. Ahjaa, ja siis veel oli küsimus, kas alkohol on depressant või stimulant, ja mina loomulikult vastasin „stimulant“, sest minu jaoks on. Aga tuleb välja, et hoopiski depressant! Vaat mida kõike ei õpi, kui talvel ei maga lõpuks otsustad seadusekuulekaks kodanikuks hakata.

Ühesõnaga, TEHTUD. 

p.s. Hinnad, juhuks kui huvitab: teooriaeksam $7.00, me kohaliku väikelinna DMV (Department of Moto Vehicles) kontoris. Sõidueksam $75.00, suuremas naaberlinnas kolmanda osapoole, autokooli kaudu. DMV-s oleks maksnud $9.00, aga neil on kuudepikkused järjekorrad, hinnavahe tõttu. Lubade eest (plastikkaart, toimib üksiti ka isikuttõendava dokumendina) tuleb välja käia $45.00. Hinnad on osariigi-spetsiifilised.

August 23/2024                                                                          Image: Internet

“The one thing that unites all human beings, regardless of age, gender, religion, economic status, or ethnic background, is that, deep down inside, we all believe that we are above-average drivers.” ― Dave Barry

Getting ready

 


August küll alles poole peal, kolime septembri alguses, kuid kuna olen otsade kokkutõmbamise lainel, panen blogigi mõneks ajaks lukku. Sest noh, mingit blogimis-aega pole siinmajas lähitulevikus ette näha, kogu vunk kulub pakkimisele ja lahkumispidudele sõprade ja naabritega, ja muule asja- ning ajakohasele. Pidage end siis korralikult üleval, eks, ja nautige suvelõppu!  

August 16/2024                                                                               Image: Internet 

„Nothing is more damaging to the adventurous spirit within a man than a secure future. The very basic core of a man's living spirit is his passion for adventure. The joy of life comes from our encounters with new experiences, and hence there is no greater joy than to have an endlessly changing horizon, for each day to have a new and different sun. If you want to get more out of life, you must lose your inclination for monotonous security.“ ― Jon Krakauer, Into the Wild

Bürokraatia ja muud ilmaimed

 


Sättisime, Paul ja Lilli ja mina, end eile hilisõhtul perseiide imetlema. Kuuma päeva järgses õhtujaheduses, kanjoniservasel õuemurul, veiniklaasid käeulatuses. (Eelnevalt olin Paulile selgitanud, mismoodi sõna “perseiidid” eestlase kõrvus kõlab.) Seda aga ei osanud uneski näha, et ühe vaatemängu asemel lausa kahte pakutakse. Tähesadu sattus sihuke kena keskmine, nähtud nii uhkemaid kui kehvemaid. Mõned tulekerad näitasid siiski vägagi kohevat, kauakestvat saba, ning ühte iseäranis intensiivset, maapinnaga täiuslikult horisontaalse lennu sooritanut nägin kah. Earth grazeri mõõtu kahjuks siiski välja ei andnud.

Kuid selgus, et see, mida me õhtu naelaks pidasime, oli tegelikult üksnes eelmäng. Kesköö paiku, kolmandama veiniklaasi ajal hakkas kirdetaevas veidraid trikke tegema, tõmbudes täiesti loogikavastaselt heledaks, kahvaturohekaks. No nagu hakkaks ahetama või nii. Mõnda aega mängis rohekus erinevate toonidega, ja kui otsustada ei suutnud, millist varjundit valida, kolis roosale värvigammale üle. Kummaline, et kuigi ma virmalisi näinud korduvalt, ei torganud mul enne vaarikavärvi taevakardinate lehvima hakkamist pähe, millega tegu. Vaim sai ju lendtähte show jaoks valmis pandud, ja nüüd äkki virmalised takkaotsa? Meteoorid värvilises taevas? Vaimustav, lihtsalt vaimustav, ma ütlen.

Views of the aurora borealis collided with the peak of the Perseid meteor shower early Monday morning around Portland.

------------

Kolimisteemadel. Kui me Pauliga kohustusi jagasime, paika panime, kes millega tegeleb, pakkusin hetkelises meeltesegaduses välja, et võtan praktiliselt kogu ametlike asjaajamistega seotu enda kanda, alates kolimistranspordist lõpetades postiteenistuse ja tervishoiuasutuste ja muu sellisega. Red tape, me omavahelises kõnepruugis. Tuletame siinkohal meelde, et kuigi mu igapäevane English on suhteliselt sujuv, olen bürokraatiakeeles tükk maad nõrgem. Tuletame meelde ka seda, et USA pole Eesti, siin ei saa asju eranditult online ajada, ühe-kahe klahvilevajutusega. Mis mõnes mõttes hea, sest human touch aitab hädast välja juhul, kui ekraanitagune tehisaju sult viiendat korda ühte ja sama küsimust küsib, sest sa vastad nii, nagu asjad on, mitte nii, nagu ekraanitagusele meeldiks. Paraku, elusa inimesega telefonitsi suhtlemiseks tuleb kadalipp läbida, õigel ajal õigeid numbreid sõtkuda, tundide viisi depressiivset ootemuusikat ja/või kohese õnnetuse või pankrotiga ähvardavaid reklaame kuulata. Samas, harjutamine teeb meistriks. Tänaseks orienteerun, vähemasti mõnevõrra, erinevate erialaste terminte dzhunglis, suudan vajadusel vastaspoole (viisakalt) surnuks rääkida, jalg ei hakka värisema, kui saadetud e-kirjas millegi olulisega mööda olen pannud, lõug ei hakka värisema, kui mulle kolmest kohast eitav vastus antakse - neljas ja viies sarnase asutus on ju kah ometi olemas; ja nii edasi. Ilma naljata, suurepärane treening. Mul ju immigratsiooni-kadalipp selja taga, eks sealgi sain omajagu vatti, aga praegune tundub nõudlikum, sest mitmetahulisem. 

Aga muidu, jah, kolimiseni vaid kolm nädalat jäänud. Laadijateks palkasime tuttava jalgpallitreeneri käealused, keskkoolipoisid. Ameerika jalgpall siis, eks. Tursked sellid. Ja noh, kogu selle pakkimise ja sättimise juures on nii Paulil kui mul musklid üsna head vatti saanud, idee poolest teeksime kahekesigi asja ära, kuid mõistlikum tundub siiski mõistlik olla, tiibklaveri tõstmine noorematele jätta. (Mitte, et meil majapidamises tiibklaver leiduks. Näide oli illustreeriv. Pauli klaver on elektrooniline, kaenlasse võetav.)

Foto veebist, 2023. aasta meiekandi virmalistest. Eilne vaatemäng sattus üsna sarnane.

 August 12/2024

“The Aurora!" Her wonder was so strong that she had to clutch the rail to keep from falling. The sight filled the northern sky; the immensity of it was scarcely conceivable. As if from Heaven itself, great curtains of delicate light hung and trembled. Pale green and rose-pink, and as transparent as the most fragile fabric, and at the bottom edge a profound and fiery crimson like the fires of Hell, they swung and shimmered loosely with more grace than the most skillful dancer. She thought she could even hear them: a vast distant whispering swish.“ ― Philip Pullman, Northern Lights

Reisimisest, peamiselt




Disclaimer: minu “kust tuul, sealt meel” reisimisstiil pole ühestki otsast vastuhakk Marca postituse lõpuosas mainitud plaanipärasemale reisimisele. Allolev jutt oli mul juba peas valmis kirjutatud, kui tema juurde lugema läksin. 

Mulle meeldib endast mõelda kui avarameelsest inimesest, säärasest, kes vanade valude küljes ei ripu. Paraku, reaalsus on, et mõni asi seisab ikka väääga kaua meeles. Enamjaolt mingi tähtsusetu pisiasi, suuremate maharaputamises olen üsnagi andekas ning edukas. Pisiasjade hulka kuulub ka mõne aasta taguse reisipostituse sappa laekunud anonüümne kommentaar, et reisimisel peaks ikka kindel eesmärk olema ja plaan paigas, niisama mööda maanteid uhamine või õunte pealt vaatamine, kuhupoole sel või teisel päeval autonina pöörata, on täitsa mõttetu tegevus ning ajaraisk. Too kommentaar tuleb mulle iga jumala kord meelde, kui me Pauliga omas, vabas stiilis road-tripime. Ja üleüldse iga kord tuleb meelde, kui road-trippidest kui niisugustest juttu. Sest road-trip, see üdini ameerikalik (jaa, jaa, planeedile hukatuslik, kütusekulu ja muud jõledused) ajaveetmisvorm seisnebki peamiselt justnimelt eesmärgituses. Tuulenuusutamises. Vabaduses pöörata ristteel selles suunas, mis parasjagu pähe tuleb, selmet omada kindlat plaani, et täpselt kell X peame paigas Y olema ja siis veedame seal täpselt niipalju aega ja seejärel kiirustame järgmisse sihtpunkti, kus ootavad ees needsamad, kindlalt paika pandud parameetrid. Ühesõnaga, jah, seesinane, nö. lühikese rihma otsas reisimist promov kommentaar ei lase oma hambaid mu küljest siiani lahti, nii veider kui see ka pole. Või ei, oot, asi on hoopis vastupidi ju. Mina ise ei lase kommentaarist lahti. Ega ma muidu poleks toona säärast puhisevat vastulauset kirjutanud.

------------

Nõrgema taluvuslävega inimesed jätavad järgneva nüüd heaga lugemata, sest juttu tuleb pesematusest. Meil seekordsel reisil vedas campgroundidega, enamjaolt kõik sattusid säärased, kus sai dushi alla. Mõnes olid lausa väga peened pesemistingimused, eraldi dushiruumi said enda käsutusse, mitte üksnes dushikabiini. Lisatasu dushitamise eest reeglina maksa ei tule, kuulub su laagriplatsi hinna sisse ( campgroundikoha hind kõigub 7 ja 35 dollari vahel per öö). Siiski juhtus ka perioode, kus olime nö. keset suurt mittemidagit, loota sai vaid camperi veepaagi peale. See mahutab 140 liitrit puhast vett. Pole paha. Samas, laristamist ei võimalda. Ja kui vesi üleülde lõpukorral, aga teada, et algaval päeval tarvis kusagil asustatud punktis respektaabel välja näha (tuletan meelde, et olime majaotsimis-reisil), kasutan järgmisi nippe. Niiskete salvrätikute/baby wipes abil töötlen strateegilisi kehaosi. (Marine bath on asja nimi, termin pärineb Lahesõja päevilt, mil sõjaväelased beebisalfakad avastasid.) Näo ning hammaste pesuks kasutan vett. Seejärel kehakreem pluss antiperspirant. Järgneb kõige olulisem: parfüüm ja kõrvarõngad. Ja… wait for it… mida pesematum tunne, seda uhkemad rõngad :) No mitte päris nagu Prantsuse Revolutsiooni eelses kuninglikus õukonnas, et parfümeerid end kehalõhnade summutamiseks, aga miskit sinnakanti. Jaa, jaa, näen, te pööritate silmi, aga kui ma pole korralikult dushi alla saanud ja sellele lisaks kodutu puuraiduri stiilile rõhun, tunnengi end kodutu puuraidurina. Et siis jah, parfüüm ja kõrvarõngad ja dressed up, see päästab päeva. Või kaks. Kolm on juba pushing it, kuid vähemasti sel reisil ma kolmeni õnneks ei jõudnud. Varasemalt on juhtunud küll ja veel, kuid noil puhkudel oleme in the middle of nowhere olnud, tarviduseta end kinnisvaraagentidele presenteerida.

----------- 

Teate, mind painab viimasel ajal üks hirm. Täpsemalt, painab sestsaati, kui Rentsi blogist lugesin, et ta teeb sel sügisel perereisi USAsse. Ah et miks hirm? No vaadake, ma olen nii siin 5500s kui kõikvõimalikel muudel platvormidel Ühendriike taevani kiitnud, ja äkki Rentsile üldse ei meeldi, ja ta selle kõva häälega välja ütleb, ja siis te mõtlete, et olen teile aastate kaupa puru silma ajanud ja… Aga noh, eks ma siis tõmban (taas kord) taskust “USA suur ja lai, üldistusi teha pole mõtet” kaardi.  Anyway. Tegelikult tahtsin veel paarist USA toredusest rääkida, reisimisega seoses. Kuigi me lõviosas kokkame camperis, käisime viimatise road tripi jooksul paaril korral ka väljas hommikust söömas. Ja hoolimata neljateistkümnest Ühendriikides veedetud aastast olen endiselt vaimustunud sellest, kuidas nad siin praemuna erinevaid valmistamisviise nimetavad. Paul tellib tavaliselt Sunny Side Up (ainult ühelt poolt praetud muna, kollane jääb vedelaks) või Over Easy (kahelt poolt kergelt praetud). No ja siis muidugi see jää-värk. Ses osas olen minagi tõeliseks ühendriiklaseks muutunud. Niimoodi: toidupoodides ja bensujaamades müüakse jääd (kuubikud, purstatud vms) ca neljakilostes ja ca kaheksakilostes õhukestes plastikkottides. Mäletan me esimeste road-trippide päevilt, et vaatasin õudusega, kuidas Paul näiteks bensukast väljudes, jääkott käe otsas, pagasniku avas, et jää külmakasti/coolerisse tõsta, aga enne tõstmist, oh õudust, loopis jääkotti sealsamas bensukas, auto kõrval, ebasanitaarsetes tingimustes vastu maad. Et kott “pehmeks” muutuks, poleks üksainus külmunud kamakas. Kuid tänaseks, kujutage ette, loobin minagi parkimisplatsidel jääkotte vastu asfalti, silm kah ei pilgu. Mu meelest on see nii üdini ameerikalik tegevus, et. Ja samas (pun intended) nii üdini cool, et.  

August 02/2024                                               Fotodel: mõned Pauli peakatetest. 

“I travel not to go anywhere, but to go. I travel for travel's sake. The great affair is to move.” ― Robert Louis Stevenson, Travels with a Donkey in the Cévennes