Bambi behind our kitchen window


Mama Deer with two babies, visiting our 'football field'


Zoom

„MILLINE VAIKNE JA TURVALINE PAIK ELAMISEKS“, õhkab Paul, ööhakul teise korruse terrassil veini rüübates. Mina noogutan innukalt kaasa. Et mis mul siin viga omaette olla, kui mees raketitöö-lähetustel. Vaevalt saab Paul aga lause lõpetada, kui alt kanjonist, sisuliselt me jalge eest, kostab verd tarretama panev, ebamaine, kõrvulukustav röökimine.

Kas keegi teist, lugejaist, on kuulnud oma vasikat kaitsva emahirve häält? Ei ole? No vot. Mina olen, tänaseks tervelt kolm korda. Kuu aega tagasi püüdsin asjaosalised lausa binoklisse (emahirv + hirvevasikas + koiott). Hea, et ära nägin, vastasel juhul arvaksin siiamaani, et meie kodukanjonis elutseb/häälitseb mingi õudne, põrgu eeskojast pärit olevus.

Aga Pauli eilne näoilme – see oli vaatamist väärt. Olin talle hirve-ema võitluskisa kirjeldanud, kuid oma kõrv on kuningas. Kusjuures sedakorda ei suutnud emahirv ründajat kauaks eemale peletada. Koioti esmane sooloüritus ilmselt ebaõnnestus, niisiis kutsus ta häälekalt jäppides abiväge. Möödus nii umbes kümmekond minutit, ja emahirv röökis taas. Misjärel oli kuulda rabelemist ja  murdmis-madinat. Vähekeseks ajaks jäi kanjon haudvaikseks. Siis hakkas kostma…noh…ütleme viisakalt, et söömishääli. Purelemist, liha? rebimist, kondi? raksatusi. Me olime juba ammu teki all, kui koiotid oma pidusöögi rahulolevate hõigetega lõpetasid.

Täna käisin arvatavat ’kuriteopaika’ üle vaatamas. Absoluutselt mitte midagi ei leidnud – ei verd, ei nahka, ei konte, ei karvatutte. Jälgi on sel maastikul pea võimatu ajada (kuiv madal rohi). Küllap söödi osa kohapeal, ülejääk võeti kaasa. Samas, heli kandub siin kaljude vahel kummalisel moel. Vägagi tõenäoline, et tegin detektiivitööd vales paigas. Vast millaski tulevastel jalutuskäikudel satun asitõenditele.

Ühesõnaga. Kui aimdus mind ei peta, jättis elu üks noist kaksikuist hirvevasikaist, keda emahirv igapäevaselt me aiatiikidesse jooma on toonud. Eile õhtul tehtud fotodel on veel kaks Bambit. Saab näha, kas täna-homme alles vaid üks, või võeti õnneks mõne teise hirvepere noorloom. Või viimaks lausa täiskasvanu?

Oojaa, elu kanjonikaldal… Õpid loodust ning loodut teistmoodi tunnetama. Näiteks ei torma tuppa püssi järele, et kurjale koiotile kuul keresse kihutada, päästmaks imearmsat hirvekest. „Mind your own business“, ütleb Kanjon. Iga päev. Me Pauliga oleme talle selle õppetunni eest lõpmata tänulikud.
July31/2016
Rattlesnake Fire, seen from our driveway

ÜLLATAVALT LOODUTULEKAHJU-VABA on tänavune suvi olnud, kuna läinud talv andis keskmiselt rohkem sademeid. Ühesõnaga, Kesk-Oregoni kõrbele suviselt omast suitsulõhna polnd me nuusutanud eile pealelõunani. Aga varem või hiljem peab põõsas siinkandis põõsas ikkagi põlema minema, nii et eilne päikeseloojak oli suitsune. Meile mitte mingisugust ohtu pole. Tegemist väiksemat sorti põlenguga, tule ja me maja vahel vahel laiub hulk haritud põllumaad pluss kogu Madrase linn. Muide, imestusega avastasin eile, et suitsulõhn tundus kuidagi kodune, peale kahte siinveedetud tulekahjude-rohket suve....Alumisel fotol eileõhtune vaade meie sissesõiduteelt.

-----------

WILDFIRE IN WARM SPRINGS, Oregon:
/.../ A wind-fanned wildfire broke out on the Warm Springs Indian Reservation late Sunday afternoon and raced across 5,000 acres of grass, brush and juniper near the confluence of the Warm Springs and Deschutes rivers, sending smoke billowing south across much of the High Desert.
The Rattlesnake Fire, which began near Rattlesnake Springs, was reported just before 4 p.m. about five miles north-northeast of Warm Springs.
A total of 65 personnel (not including support staff) worked to confine the fire, keeping it from homes along the Deschutes River. It was still reported actively burning at midnight. Crews were burning out along along the perimeter to try to direct the fire away from any structures, roads or populated areas./.../
p.s. We are more than safe. There are big fields and the whole town of Madras between our home and the fire. Besides, it's not one of those 'big ones'. Hopefully (because of the terrain) won't even became one.
July 25/2016

WALTONI JÄRVE ÄÄRDE on nii umbes tunni jagu sõitu. Me head naabrid Wayne ja Sandy võtsid meid auto peale. Kalaõnged, lõunasöögi, veini laadisime kaasa. Hästi mõnus päev oli.
----------
Walton Lake, OR
July 24/2016
Null Stern Hotel in Swiss Alps. $250 per night. Photo: Internet 


Cactus Hotel in Arizona, year 2013.  $0.00 per night. Photo: The Harmons 


Pine Tree Hotel in Colorado, year 2011.  $0.00 per night. Photo: The Harmons 

LAGEDA TAEVA ALL MAGAMINE on meile Pauliga enam kui tuttav. Aga näe mujal maailmas, Shveitsis näiteks, pööratakse see kenaks äri-ideeks. Mida muidugi ette heita ei saa. Kopikas kulub kõigile ära.
----------
Null Stern Hotel in Swiss Alps vs The Harmon's accommodations in Arizona and Colorado. Oh well, we did not have an actual bed. Or a butler - it was Paul who made our early morning coffees. Beats any butler any time, I tell you :-)
July18/2016

SISALIKU kostüümivahetus.
------------
DUDE, you better make up your mind. It's either winter coat or summer coat. Wearing both looks kind of ridiculous (at least in my opinion..:-)
July 13/2016

KUI TANTSU-ISU äkitselt iskeb, nagu läinud laupäeva õhtul, on meil Pauliga jalakeerutamiseks järgmised valikud: a) peen linn Bend, b) kodulinn Madras, c) omaenda elutuba. Bendi sõidab kõva tund aega. Teine tund tagasi. Madras küll käeulatuses, kuid tantsuõhtute repertuaaris peamiselt Texas two-step (meie mõistes tantsuks ei liigitu, pigem tervisespordiks). Mistap otsustasime sedakorda variandi C kasuks. Kusjuures, ega nad seal Bendiski Harmonite tantsumuusika-maitset igakord kümnesse taba. Ja isegi kui tabavad - Talking Heads näiteks - siis vast vaadataks viltu, kui me oma leivanumbri (videol nähtava koreograafia) avalikul tantsupõrandal lagedale laoks:-) Nii et isiklik elutuba on kõige kindlam valik, jah.
VIDEO: Once In A Lifetime (Talking Heads)
-----------
You of course have heard that saying: "YOU'VE GOTTA DANCE LIKE THERE'S NOBODY WATCHING". Well that's exactly what Paul and I did last weekend. Venue? Our very own living room. Music? Once In A Lifetime.  Choreography? Copied from Talking Heads video, obviously:-)
July11/2016

PAARITUNNINE TUUR koduümbruses.
---------------------
A mini-road trip, near our Oregon home.
July9/2016

KÖÖGISISALIK peab jahti köögiakna all. Pikad päevad. Meist raasugi välja tegemata, kui aeda avanevat köögiust kasutame. Sisaliku ametlik nimi on Western Fence Lizard. Kuulub alamliiki 'Iguania', mistap panime talle ladinakeelse hellitusnime Iguania Culinaris. Arusaadavalt viitab nimi sisaliku hängimis-asukohale, mitte meie soovile teda potti panna:-)
June 5/2016