Oregonis on värvid intensiivsed. Paul, kolmkümmend aastat New Mexico kõrbes elanud, mina neli - nii me nüüd mõlemad kohaneme täiesti uue kliimaga. Valgus, lõhnad, värvid - kõik uus. Siin kaks fotot, võetud umbes tunnise vahega, meie maja ees. Yarko pall kah murul kenasti näha:)
------------
We have very, very intense colours here in Oregon. Such a difference, compared with various shades of faded golden and warm brown in Las Cruces. Light, smells, colours - everything is new for us here. Those two pic's are taken an hour or such apart, in front of our home.Yarko's good old basketball being on the foreground. That ball travelled with him all the way from Estonia by the way:)
30/04/2014


Kolm nädalat Oregoni kodus elatud. Elamine sisse seatud. Nipet-näpet veel teha ja toimetada, aga suures plaanis on asi ühel pool. Oleme ümber asunud. Huh! Oli see vast maraton. Nüüd saab hakata ringi vaatama, et kuhu me siis kolinud oleme:). Mis toimub, kus toimub. Kes ümberringi elavad. Eks siis saab siin ka muid pilte näha ja jutte lugeda, kui et kuidas Yarko ojas sumab ja mina oma siniseks kukutud tagumikku tohterdan jne. Kisubki juba väga paikseks ja ühekülgseks, onju. Aga pole hullu. Täna Madrasesse kohvikoore järele sõites märkasin tee ääres kohalike vabamüürlaste peakorterit. Hmm. Väikelinnad on teadupärast need kohad, kus vagase pealispinna üht, teist ja kolmandat toimub:). Ning peentesse paikadesse Bendi ja Portlandi, mille pärast me tegelikult siiamaile kolisime - noisse pole me veel jõudnudki. Küll jõuab!
------------
Three weeks in Oregon! House is almost ready, just few details left. Mamma mia, that was a long marathon. Packing, unpacking. Started few month ago already, in Las Cruces. Finally it's time to kick back a bit and start to look around. What's happening, where, who. Otherwise that blog will be pretty one-tracked. Yarko, me, Paul. Paul, me, Yarko:). But have no fear. Small towns like Madras tend to be quite mysterious and attractive. Noticed another day that there's a local headquarters of Freemasons for instance...) Plus, we haven't even looked towards Bend and Portland. Shall do though.
29/04/2014

Teisel pool kanjoni kasvavad kivimürakate vahel uhked suured kollased lillepuhmad. Googeldasin. Grindelia, Gumweed. Tuppa vaasi tõin ka, seisavad värsked vaat et nädala. Aga mitte sellest ei tahtnud ma kirjutada, vaid tänasest pealelõunast.
Foto 1. Kanjonikülg, guweed'i kasvukoht.
Foto 2. Gumweed.
Foto 3. Gumweed lähemalt.
Foto 4. Oigan ja masseerin valutavat istmikku vahetult pärast seda, kui (olles gumweed'i pildile saanud) kivilt kivile hüpates valvsuse kaotasin ning tükk maad allapoole veeresin. Paul kahjuks kukerpalli pildile ei saanud. Küll aga hetke, mil taas jalul olin.
Foto 5. Kõõksun naerda, iseenda õnnetuse üle:)
------------
You have to be tough when you are stupid. There are gorgeous yellow flowers growing across the canyon, facing our house. Gumweed. They smell like sage and stay fresh in the vase almost a week. Wonderful! Anyway, it's not gumweed I wanted to write about, but today's afternoon.
Photo 1. The Canyon
Photo 2 The Gumweed
Photo 3. Gumweed, close-up.
Photo 4. Taking the close-up was followed by careless jumping from rock to rock, ending with classical (but not intentional) somersault. OUCH!!! Paul was there with the camera when I finally got up again.
Photo 5. I'm cracking myself up after some moaning and groaning. It was one pretty funny fall after all!:)
29/04/2014

Koerajalutamisega siin probleemi pole. Pigem võiks öelda, et koer jalutab end ise. Teed terrassiukse lahti ja enne kui jõuad jope selga tõmmata, on loom juba kaugel all kanjonipõhjas. Ja otse loomulikult sumab ojas. Mis sest et ilm jahe ja vanust nii et vähe pole. Mõistus ütleb, et peaks justkui keelama, aga süda ei luba. On teine nii üliväga pöördes siinsest vabadusest ja lõhnadest ja puha. Eks saab pärast jälle tuppa kuivama võetud.
VIDEO 20 sek. Yarko täna pärastlõunal maja all ojas sumamas. Uskumatu, et vähem kui kuu aja pärast kukub tal 13 eluaastat. Filmijupi põhjal pakuks poole vähem:)
Vesi praegu suht kõrge, paar korraliku vihma oleme saanud läinud päevadel.
------------
VIDEO 20 sek  This afternoon. Yarko and his daily activities:). Take straight uphill from the left shore of the creek - that's where our house is. Anyway. I bet you could never tell that Yarko will get 13 years old next month.
26/04/2014


Puhas ja puutumatu loodus on 'meie' kanjonis. Ümerkaudseltelt põldudelt toob tuul ja vihm siiski üht-teist, mistap võtsime maja ümbruse ette prügituuri. Ega palju ei saanudki, kumbki väheke musta kilekoti põhja. Väetisekotid ja muu selline.
-------------
'Our' canyon appears to be nicely clean. Got just few fertilizer bags and 'overgrown':) plastic canisters and such on our cleaning tour below the house.
23/04/2014

Madras on igat sorti õitsvaid puid täis. Enamjaolt roosad!:) Mõned juba täies ilus, teised veel ootel. 
------------
Madras is blooming. Mostly in pink!
37/04/2014


Las Cruces > Madras.  Kokku 2649 sõidukilomeetrit.
1. päev  878 km
2. päev  576 km
3. päev 693 km
4. päev 500 km
Paul ees, mina taga. Tolle kolimis-road tripiga oli see lugu, et ma pabistasin kõvasti. Pole enne kiirteedel suurt sõitnud. Lubatud piirkiirus enamikel highwaydel 120 km/h, aga uhatakse ikka väheke kiiremini. Hiigelsuured rekkad, need on enamaltjaolt need kõige kiiremad. Vaatad peeglisse- rekka kaugel. Vaatad uuesti - kadunud? Mkmm. Ei ole maha jäänud. On hoopis su kõrval ja kimab mööda. Anyway. Mul oli ikka väga kõhe juba kuude kaupa, kui ausalt üles tunnistada. Pauliga leppisime kokku, et tema veab, ja peab mind silmas. Walkie-talkied ka ju olemas, aga liiklussituatsioonis läheb mul kõiki käsi-jalgu tarvis. Paul pakkus me uut autot ka, aga ma tunnen end väikese vana manuaal-käigukastiga Nissan trucki roolis kindlamalt. Ikkagi mu igapäevane sõiduriist.

Aga jah, kaks autot tuli Oregoni toimetada, ega mul palju valikuid polnud. Yarko, temal pole juhiluba:). Ühesõnaga. Esimese sõidupäeva hommikutundidel olid sõrmenukid rooli pigistamisest valged ja pärastlõunaks  hääl kähe, sest laulsin üksinda autos, julgustuseks või nii. Aga! Paari tunniga oli highway-hirm kadunud! Tegelikult, kui just mõni maanteemolkus teele ei satu, on kiirteel väga, väga mugav sõita. Igaüks hoiab oma rida, möödasõite justkui ei märkagi. Imede ime, aga tegime esimesel päeval üle 800 km ja õhtul olime veel võimelised telki püsti panema ja kokkama. Ülejäänud päevad olid juba lühemad.
------------
Las Cruces > Madras. 1646 mile drive.
Day 1 - 546 mi
Day 2 - 358 mi
Day 3 - 431 mi
Day 4 - 311 mi
Telling the truth, I was scared stiff about that trip. The reason being my non-existent experience on the highways. Except one short spurt from Las Cruces to Mesquite (towards El Paso). It was a mishap. I didn't want to go to Mesquite. I wanted to visit the thrift store on Idaho Str, Las Cruces but took a wrong lane on Main Str and ended up to  I 10. Anyway, it's a long sad story about me being terrified and humongous semi trucks being fast as lightning and first turnaround being only in Mesquite. It has a happy ending though. Got back to Cruces and finally hit that thrift store:)
But yep those highways!! I'm from the small flat country in case you don't remember. There ain't such thing as 75mph on the roads. Otherwise you would be in the other end of Estonia less in an hour. Or something like that.
Anyway, cross country driving (NM-UT-NV-OR) turned out nice and mostly easy despite of my fears. I was the pilot of our old Nissan truck, Paul was the head of our caravan, driving the van. Yarko was the tail, literally:). Lounging  in his huge crate on the back of my truck.
19/04/2014

Las Cruces > Madras. Kolmas sõidupäev. Nevadas on enamik maanteid noolsirged. Pole ka ime. Maad laialt käes, inimasustus hõre, enamik kodanikke veedab nagunii kasiinodes aega, teedele pole asja:). Nali naljaks. Noolsirged teed jah. Kui juhtubki mõni laugjas käänak olema, on see tähistatud liiklusmärgiga  'ohtlik kurv'.
------------
Las Cruces > Madras. Third driving day. In Nevada, most highways are absolutely straight. No wonder. Lots of country, not too many residents. Most of them are apparently spending their time in casino anyway, instead of driving around:).  Jokes aside -  highways in Nevada are very straight. Wherever there's even a slightest crook, there's also a traffic sign. 'Dangerous curve'.
19/04/2014

Kaks kitse on käkitegu selle kõrval, mis mõned päevad hiljem majaesisel rohumaal toimus. Kitsi ei rohkem ega vähem kui 12 (kaksteist!!). Fotol üks vähem, klobistab mäekülge mööda alla, kanjonipõhja.
------------
This time , there was 12 (twelve!) deers in our garden, instead of two. I'm telling you, it really IS like living in the Zoo!:)
18/04/2014

Kaks kõrva (Yarko). Kaks kivirahnu (vulkaanilise päritoluga). Kaks metskitse (julged, vaat et jultunud). Teisel pool meie garaazhiteed.
VIDEO 25 sek - konnakontsert terrassi ees, eilse täiskuu ajal. Elu justkui loomaaias:)
------------
Two ears (The Dog). Two rocks (volcanic). Two deers (happy and arrogant). Right on the other side of our driveway.
VIDEO 25 sec - frogs in action during yesterdays full moon. Right in front of our terrace. Feels like living in the zoo, ouch!:)
16/04/2014

Paar pilti teelolekust. Las Cruces > Madras. Neli päeva, kolm ööbimist. Telkisime.
1. Pissipeatus kusagil Utah's.
2. Minu auto kaasreisija-iste.
3. Laagrilõke Oregoni piiri ääres, Antiloobiväljadel.
4. Neljanda reisipäeva hommik. Õhtuks koju!
5. Ärkamine uues kodus.
------------
Few pics. Las Cruces > Madras. Four days. Three nights in tent.
1. Rest area somewhere in Utah.
2. Passenger's seat of my car.
3. Campfire near Oregon border. Antelope Plains.
4. Morning, day four. Shall be home by night!
5. First morning in new home.
16/04/2014

Me uus kodu Pajuoja kanjoni veerel on värskelt WIFI'tud, yehaa! Kell on 11 õhtul ning kuuvarjutus käimas. Mis muud kui soemat selga (ega see pole sul siin New Mexico:) ja terassile. Tarvis ilmaimet põhjalikumalt kaeda. Kuigi silm kipub kinni vajuma, sest kolida on rabatud ööd ja päevad. Kodu hakkab jumet võtma. Imeline loodus ümberringi. Meie maja on piltidel X'iga tähistet. Yarko varahommikune pissituur kulgeb kanjoni veerel. Vanamees õppis kibekähku ära, kumba tagajalga tõsta, et mitte mööda mäekülge alla veereda:). Punane/roheline värvidemäng käib elutoa akende taga algavas iluaias.Kõik põõsad pole veel lehes...Alumisel pildil kammivad Paul ning Yarko majaesist, teisisõnu kanjonipõhja. Puha kadakad ja salveipõõsad, eeterlike aroomide segu võtab pea ringi käima. Mount Jefferson  paistab garaazhi-esiselt kätte. Jupp maad ülejäänud Kaskaadide mäeahelikku kah, kui majast veidike kaugemale minna. Kaskaadide taga on Vaikne ookean. Appikene. Ma olen Elu ja Ilu eest väga, üliväga tänulik.
------------
Our new Home by the Willow Creek Canyon is freshly WIFI'd, yehaa! Its 11 pm and we are about to go and enjoy the total lunar eclipse. Have to wear a coat though, its not New Mexico after all:). On the pics: X is marking our home, Mount Jefferson being almost in the back yard. The rest of the Cascades too. Yarko's morning walk on the edge of the canyon - he learned fairly quickly which back leg to lift not to roll down:) It's ca 90 feet drop for crying out loud! On the last pic' - Paul and Yarko in front of the house = in the bottom of the canyon. The air is thick with essential oils - sagebrush and junipers all around. We feel blessed every second. Such an amazing, amazing beauty.
14/04/2014
Tervitus Oregonist!
Turvaliselt kohal.
Uus kodu juba esimesest päevast armas, isegi ilma Internetita:)
Niipea kui ühenduse saame, kannan pikemalt ette.
------------
Hello from Oregon!
Arrived safely.
New home feels like home from the very first day even without the Internet connection.
Shall give longer report as soon as we'll get it. The Connection that is:)
6/03/2014