MÄLETATE TODA DOLORESE-POSTITUST?
Novot. Dolores on töösse rakendatud, nii et vähe pole.
Ja muidugi vahvat vana aasta lõppu ka, kõigile teile seal teispool ookeani!
----------
Foxy the fox, Dolores the stingray, and Lilli the German Shepherd.
Dec30/2016
Lilli esimene uni uues kodus/Lilli's first nap in her new home. Beer can - purely for scale of course:-)


Lilli ja kasvataja Shelby/Lilli with Shelby The Breeder 


Milline kolmest on saksa lambakoer? Which one is German Shepherd? 


Uurime asja. Puupulk./Hmmmm...let me see. A stick? 

EILSEST TAAS KOERAOMANIKUD! 
Teeme lühikokkuvõtte: teel kasvataja juurest koju (45 min autosõitu) magas Lilli nagu nott minu süles, Paul oli roolis. Ei mingit 'autohaigust'. Eile öösel vastu tänast uinus me voodi kõrval puuris nagu kulda, ei mingit kraapimist või kiunumist või uue koha võõristust. Viisin öösel kahel korral pissile*, aga see oli ka kogu vaev ja valu. Saime kõik kolmekesi korraliku pika ööune. Täna on Lilli päev otsa käitunud nagu vana olija. Rahulik, rõõmus, enesekindel, tähelepanelik. 'Sisse-välja lülitamise nupp' (mis ühel korralikul saksa lambakoeral, seda enam tööliini omal, olema peab) töötab nagu kulda. Aktiivne olek vaheldub une või muidu chillimisega, nii et lust vaadata. Hommikul lasi meil rahulikult kohvi juua ja puha. Söögiisu laitmatu. Meid on vist järjekordse võrratu koeraga õnnistatud! 

*Pissimise ja paksema tarvis seadsime garaazhis sisse saepurukihiga kaetud, põlvekõrguse metallvõrguga piiratud 'pissodroomi'. Asi pole mitte ainult talvistes oludes (eks katsuge hommikumantli väel ja taskulambiga koera pissitada, kui ööseti nii kümme külmakraadi) vaid ka kutsika turvalisuses. Meil on siin maja ümber hulganisti öökulle, ja koiotid kondavad ringi. Mõnekilone kutsikas oleks kerge saak - isegi kui inimene läheduses. Nii et pimedas väljas pissimist ei toimu, kevadeni.
Dec30/2016
"When the Man waked up he said, 'What is Wild Dog doing here?' And the Woman said, 'His name is not Wild Dog any more, but the First Friend, because he will be our friend for always and always and always. Take him with you when you go hunting.' - Rudyard Kipling

PISTIKUPESAD ja POSTIAADRESSID näitavad ära, et olen Ameerikamaal kindlalt kanda kinnitanud. Ah et kuidasmoodi näitavad? Vot sedamoodi: mu USA-elu alguses tundusid kaks eelnimetatut ikka väga võõrad ja kummalised. Pistikud sihukesed pisikesed, aadressid imelikud. No näiteks 1234 Roadrunner Pkw*, või 56789 Lonely Cowboy Ct**. Kusjuures majanumbritel pole midagi ühist tänava pikkusega – arusaadavalt ei ole Üksildase Kauboi  Hoovis üle mitmekümne tuhande maja. Miks need numbrid nii suured on, jääb mulle siiani mõistatuseks. Näiteks meie Pauliga elame in the middle of nowhere, naabreid käputäis, lähima majani kümme minutit kõndi, aga me majanumber on neljakohaline. Väga imelik.

Kui veel paarist kontinentaalsest erinevusest ning nendega harjumisest rääkida, siis siin näiteks ei hakka pangaautomaat sinuga enne asja ajamagi, kui oled oma kaardi peale masinasse sisestamist ka välja võtnud. Väga mugav funktsioon – pole vähimatki ohtu kaardist ilma jääda, st. seda tehingujärgselt välja võtmata unustada. Ja tanklates on bensiinivoolikud musta otsikuga, diisel rohelisega. Eestis oli vastupidi, kui mu mälu ei peta. Pidin Ameerika-elu algusaastatel hoolas olema, et bensiinipaaki kogemata diiselkütusega ei täidaks.Tänaseks olen kõikide nende imelike asjadega harjunud. Pistikud ei näi veidrad, aadressid tunduvad täitsa normaalsed, pangaautomaadi juures ja bensujaamas kah pikalt ei mõtle. Kohanenud, kodunenud.

*Parkway
**Court
Dec22/2016
"Why is electricity so expensive these days? Why does it cost so much for something I can make with a balloon and my hair?" - Dennis Miller

HÄÄD TALVIST PÖÖRIPÄEVA! Sulab nii, et räästad mitte ei tilgu, vaid sorisevad lausa. Aga üleeile oli päikeseline, tuuletu, paari karge külmakraadiga päev. Ideaalne pärastlõunaseks kohviks ülemise korruse terrassil, kampsiku väel.

Olen viimasel ajal hakanud käputäit eestikeelseid blogisid jälgima. Paar tükki neist üsna laialt tuntud, teised mitte väga, kuid siiski kõigile avalikult lugeda. Kusjuures kommentaarid on mõnigi kord paljuütlevamad kui blogitekstid ise:-) Blogija teeb postituse teemal või teisel, misjärel kommentaatorid kohale lendavad - juhul muidugi kui blogi kommentaarideks avatud. Nois võrgupäevikuis, kus autor tõenäoliselt kommentaare ei modereeri (loe: hullemaid/õelamaid ära ei kustuta) saab mõistlike mõtteavalduste sekka vahel väga vihast, pahatihti ka vigast teksti lugeda. OK, samas võime ju öelda, et kes avalikult Internetti postitab, koos kommenteerimisvõimalusega, see neelaku ka kommijate arvamusavaldused alla. Sõnavabadus!

Kuid vaatame korraks, misasi blogi idee poolest on. Definitsioone muidugi rohkem kui üks, valin näiteks selle: "A blog is a frequently updated online personal journal or diary. It is a place to express yourself to the world. A place to share your thoughts and your passions. Blog is a short form for the word weblog and the two words are used interchangeably." Nii et enamjaolt on blogi puhul tegemist PÄEVIKUGA. Tulles tagasi kommentaaride juurde - kui kellegi paberpäevikut juhtute lugema, salamisi või kirjutaja loal, kas esimese asjana tuleks pähe päevikupidaja mõtteviisi või tegude lahkamine, valjul häälel? Ega vist. Aga vot Internet justkui kohustab tagasisidet andma, onju. Mullegi see tunne tuttav - blogisid sirvides hakkavad näpud sagedasti sügelema. No ja niimoodi need kommentaarid kirjatükkide alla tekivadki, teinekord pikemad kui blogipostitus ise. Tihtipeale jääb mulje, et kommentaator võiks pigem omaenda blogi püsti panna, sest tema maailmavaade erineb kommenteeritava autori omast kardinaalselt, lisaks painab soov enda seisukohti üldsusele üksikasjalikult tutvustada.

Ühe mu vana hea sõbra sõber tegi aastakümneid tagasi läbinägeliku märkuse, et inimesi on laias laastus kahte sorti: Liputajad ja  Piilujad. Täna võime vast öelda, et selle teooria kohaselt liigituvad blogijad (sh mina) esimese kategooria alla, ja blogilugejad teise:-)

No ja blogiteema jätkuks - pean vaikselt plaani, et teeks õige Lilli tarvis eraldi fotoblogi. Esiteks, vastasel juhul ummistub seesinane 5500 õige pea kutsikapiltidest. Teiseks, mul on mõlemal pool ookeani koeratuttavaid, kellele tahaks uut looma näidata, aga ma pole neid 5500 lugema kutsunud, ega plaanigi. Hoidmaks eraelu ja koera-elu lahus või nii :-) Juhul, kui koera-blogi ette võtan (KUI võtan), lingin selle siia viie tuhande viiesajasse ka, kuis siis muidu.

Oot, aga kuhu ma omadega jõuda tahtsingi, selle blogimisteemalise postitusega? Ega vist kuskile. Et siis kohvi terrassil, jajah. Muide detsembrikuine päike on meil Kesk-Oregonis soe nagu Eestis märtsikuus. Mõnus. SOKID on Kati kootud.

-------------

Happy Winter Solstice!
Dec 21/2016
"You choose your friends by their character and your socks by their color." - Gary Oldman

KÜMME PÄEVA kojutoomiseni:-)
----------
T minus 10 days.
Photo 1 - Lilli awake
Photo 2 - Lilli asleep
Photo courtesy to Shelby (Lilli's breeder)
Dec19/2016
"Anybody who doesn't know what soap tastes like never washed a dog." - Franklin P. Jones

PÜHADEKAARDID viimaks valmis ja posti pandud. Sel aastal jäi kuidagi hilja peale.
----------
CHRISTMAS CARDS from The Harmons - done. And mailed. Better late than never!
Dec 19/2016 
"There is an immeasurable distance between late and too late." - Og Mandino


TRUMPI TVIIDID – need meil siinpool ookeani juba legendaarsed. Twitter nimelt on vastvalitud presidendi peamine Poliitilise Asja ajamise platvorm olnud juba kuude kaupa. Eile ületas vana taas kord iseennast. Tõustes tööka mehena enne kukke ja koitu (öötunnid on Donaldi eelistatuim tviitimis-aeg) asus tulevane riigipea Hiina Rahvavabariiki tümitama, sedakorda kaaperdatud drooni teemal. Olles eelnevail nädalail vett seganud teisteski USA-Hiina suhteid puudutavates küsimustes: Taiwan, Hiina sõjaline kohalolu rahvusvahelistes vetes ning muud pisiasjad - kõik kenasti 140 tähemärgiga kokku võetavad, onju. Anyway. Tagasi eilehommikuse tviidi juurde. Õigekirjavea põhjal ('UNPRESIDENTED', foto 1) tegid taiplikumad Twitteri kasutajad järelduse, et Donaldi tentsikud on pikema ööunega kui boss ise, sest võttis hea mitu tundi aega, enne kui Trumpi vigane originaal-tviit maha võeti ning grammatiliselt korrektsega ('UNPRECEDENTED', foto 2) asendati. Kuid Internetti ära ei peta  - skriinshotid algvariandist olid selleks ajaks juba ammu salvestatud ja ajakirjanduses ringlemas.

Trump on laia haardega mees. Suurriikidele lisaks jõuab ta ka koduse meelelahutusmaailma raskekahurväe suunas sõjakirvest viibutada. Meil on siin USAs säherdune populaarne TV show nagu Saturday Night Live, mille sketšid poliitikuid pilanud aastakümneid. Donald osutus enam-vähem esimeseks, kel naljasoon nullilähedane ning nahk nii õhuke, et omaette sajatamise või telekakanali vahetamise asemel võtab vaevaks Twitteris show’d kommenteerida. Hullem veel - SNLi mahategemisega on vaene mees ise endale jalga tulistanud: tänaseks on kujunenud olukord, et samavõrra kui laupäevaõhtust Trumpi-paroodiat Alec Baldwini briljantses esituses, ootavad vaatajad Trumpi enda pühapäevahommikust naeruväärset twitteri-tiraadi (à la Baldwin on täiesti ebaõnnestunud parodist, üldse pole naljakas, SNL on mõttetu show, jne jne jne). Kusjuures vaatajate arvamus on, et Baldwin Trumpina on üle mõistuse naljakas - samas ka traagiliselt tõepärane.

Ma väga sooviksin, et oleksin kõik eelneva välja mõelnud (Twitteris ringilahmiva USA tulevase presidendi). Paraku on see reaalsus. Pole täpselt kursis, palju neist kreisidest Trumpi-uudistest Euroopasse ja Eestisse jõuab, aga siinpool on küll sedasi, et niipea kui online-ajalehed lahti lööd, pillad karjatades hommikuse kohvitassi käest ning haarad kahe käega peast. Võiks juba harjunud olla, eelneva õudse valimiskampaania taustal… aga näe ei ole. Veel ei ole. Jajaa, ma tean küll, lubasin end uudistest eemal hoida. Aga no vahel ikka vaatad, inimene ju nõrk…:-)

p.s. Kõik need Baldwini Trumpi-sketšid on Youtube’s olemas, kui huvitab. Kusjuures, SNL heidab Hillary üle samavõrra nalja, vahel vaat et rohkemgi. Vahe on selles, et Clintonil jätkub intelligentsi, kogemust ja/või tervet mõistust, et suu kinni hoida (ning sõrmed sotsiaalmeediast eemal), kui tema üle nalja visatakse. Ehk nagu vanarahvas ütleb: IF YOU CAN’T STAND THE HEAT, STAY OUT OF THE KITCHEN.

p.p.s. 'UNpresidented'. Oh kui see vaid töötaks samamoodi nagu 'UNdo' :-)
Dec18/2016
"When I was a boy I was told that anybody could become President; I'm beginning to believe it."  - Clarence Darrow

NELIKÜMMEND ÜHEKSA mustsaba-hirve loendasin eile pealelõunal naabrite põllul. Me teise korruse terrassilt paistsid hästi kätte. Ühed otsisid lume alt toitu, teised külitasid niisama hanges. Enamikus emased või noorloomad, kaks uhkete sarvedega isahirve kah hulgas.

----------

FORTY NINE mule deer and counting - yesterday afternoon on our neighbour's field. And there was even more for sure. Some of them grazing, some just casually laying in the snow. Such a cool sight! Mostly does and young ones plus couple of bucks.
Dec10/2016

TÄNA KOIDU AJAL: 18 külmakraadi. Linnutoitu läheb säärase ilmaga ohtralt. Kuuldused Harmonite külluslikust toidulauast on kanjonis kiirelt levinud.-)
-----------
ICE COLD DAWN: 0,5 F. Just 0,5 degrees short what Paul is calling 'subzero shit'.
Dec10/2016

LUND SADAS terve eilse päeva ja pool ööd takkaotsa. Homme ööseks lubab miinus 17 Celsiust. Kaminapuid kulub. Mul ei ole lume vastu midagi, kuni see on kena külmakarge, kerge rookida, ning sulab hiljemalt paari nädala pärast. Ilma jõledat pori maha jätmata. Kahe Kesk-Oregonis veedetud talve põhjal julgen loota, et täpselt nii ka juhtub.
----------
MOTHER NATURE WORKED ON IT all day yesterday. Big part of last night too. They promise 1F for tomorrow night. I do not mind snow, as long as it will melt in couple of weeks and all will be nice and dry and green again. And it will. It's Central Oregon after all!
Dec15/2016

SAAGE TUTTAVAKS: LILLI VOM NEUMOND, emane saksa lambakoer. Sündinud 6. novembril 2016. Kolib kolme nädala pärast meile elama!
Infoks üksikasjadest huvitet koerasõpradele:
Isa: Cato von der Feldweise  Sugupuu
Ema: Tesy Januv Dvur  Sugupuu
Kusjuures, vahva fakt: Lillil ja Yarkol on ühine esivanem - Ulk von Arlett. (Tesy nimelt on 1/2 näituseliin, isa poolt). Neile aga, kes 'sakslastega' väga kursis pole ning Lilli ja Yarko kasukate erinevuse üle imestavad: saksa lambakoeri on mitut erinevat kasuka-varianti. Lilli karvkatte ametlik nimetus on 'soobel', inglise keeli 'sable'.
Detsember 11/2016

-----------

ALLOW ME TO INTRODUCE: LILLI VOM NEUMOND, a female German Shepherd. Born November 6th 2016. Coat colour: sable. Will move in with us in three weeks!
Sire: Cato von der Feldweise  Pedigree
Dam: Tesy Januv Dvur  Pedigree
December 11/2016 
"Outside of a dog, a book is a man's best friend. Inside of a dog it's too dark to read." - Groucho Marx

Maitsev varrukas!/Tasty sleeve!

Vahva habe/Nice beard...

Tänase seisuga tundub talvel tõsi taga olevat.
----------
Today, we are having some serious winter here in Madras.
Nov08/2016

LUBAGE ESITLEDA: DOLORES, elektrirai. Soetasin eile viiekümne sendi eest kohalikust sekkarist. Ah et mistarvis? Noh, asi nimelt sedamoodi, et meie saksa lambakoera kutsikas on juba 4 nädalat vana. Detsembri viimastel päevadel saame üle kahe aasta taas koeraomanikeks! Ja muude vidinate kõrval (rihmad/kausid/närimiskondid jne jne) on loomal paari pehmet mänguasja ju ka tarvis, maadlus- ja/või magamiskaaslaseks. Paraku pean kutsika turvalisuse huvides Dolorese silmamunad ning sisikonna välja kiskuma. Julm! 

December 07/2016

JÄÄ JA LUMEKIRME aiatiikidel. Künkad Rahvuslike Rohumaade taga kah üsna valged. Tali tuleb?

Õues külm, mis muud kui näpid toas Internetti. Eesti lehtedes puha kitse-uudised, põllumajandusministri neljajalgsed kargavad juba nädal aega näkku. Ega siinpool vett kah sugugi parem pole. Vastvalitud president Trump istub Twitteris, kabineti kokkupanemine on niisama kõrvaltegevus. Lastele paras näpuharjutus, Trumpi järeltulijaid pean silmas. Ivanka tundub oma stilettode ja siidsallide (Made In China) ärile uue haru lisanud olevat - kliimasoojenemise. Kuna noorproua keskkonnahobi on vaid paar päeva vana, ei ole avalikkusele veel teada, kas ta hakkab võitlema kliimasoojenemise eest või -vastu. Ega vahet pole, peaasi et isale abiks on. Donald ju kah ühel päeval usub Global Warming'usse ja järgmisel mitte. Poisid (Trupi pojad) - nemad pole valitsuses veel rakendust leidnud, mis on täitsa arusaadav, arvestades, et viibivad kena osa aastast kodumaast eemal. Aafrikas nimelt, ohustatud loomaliike küttides. Jahitrofeede eest tuleb hingehinda maksta, kuid Trumpi peres raha taha asi pidama ei jää. Muudkui püss palge ja elukale kuul keresse.

Ah et tundub, et Trump ja ta kamp ajab mul südame pahaks? Ei, hullem veel. See muudab mind üle kere haigeks. Kuigi tegelikult teen juba täitsa õnnestunud pingutusi uudiste lugemise vältimiseks. Kui pealkirjadest silmad üle lasen ning kõris pooma hakkab, klõpsan veebiväljaande kinni. Või liigun mingite loodus- või kunsti- või muude taoliste 'pehmete' teemade juurde. Neid õnneks siiski jagub. Tahtsin veel nimetada, et 99% mu siinsetest sõpradest ning headest tuttavatest olid peale valimistulemuste selgumist pehmelt öeldes shokis. Paari neist nägin lausa nutmas. Mitte et nad Clintoni fännid oleksid, mkmm. Kuid Trump on lihtsalt sedavõrd so-bi-ma-tu Ühendriike juhtima, nii moraalses kui intellektuaalses kui mistahes mõttes. Tema võit on hiiglama suur tükk alla neelata neile USA kodanikele, kelle maailmavaade laiem kui vaid Guns, God, Government.
Eks me näe.

------------

THIN ICE, THIN LAYER OF SNOW on garden ponds. Forecast says that winter weather is on it's way. About time, I guess.
Dec06/2017

HOMMIKUTI KAHUTAB, päevad soojad ja päikeselised. Kerk-Oregoni kena kliima. Seda ka veel, et meie valdustes on end sisse seadnud paarisaja-pealine punarindade parv. Vaatamist väärt, kui nad karjakaupa aiatiikide äärde jooma ja suplema kogunevad. Peaks püüdma mõni päev pildistada. Muidu on kõik tore, lahedad linnukesed, aga roojavad mis jube. Aiateed ja -mööbel puha roostepunast punarinna-paska täis. Samas, ega kurta ei või, me ju vabast tahtest kanjoni veerele elama kolinud. Eks näis, kas punarinnad on rändel või viibivad ületalve - sel juhul tuleb kevadel aiateed luua ja/või labidaga puhtaks rookida. Vast lausa survepesu tellida:-)
-----------
MORNING FROST. But days are still sunny and warm. Thank you Central Oregon!
Nov 30/2016

MIND LÖÖB IGA KORD RÖÖPAST VÄLJA, kui  Google mingeid uuendusi teeb, minult küsimata. Nagu nüüdki. Logisin pahaaimamatult Bloggerisse sisse, ja mis ma näen. 'Tööriistakastis' on sobramas käidud, mingeid raskesti deshifreeritavaid sõnumeid jäetud 'küpsiste' kohta, jne jne jne. Mulle kui mitte-IT inimesele on see kõik nagu hiina keel. Mina tahan, et minu blogi telgitaguses püsiks status quo. Aga no kesse minu käest küsib. Ühesõnaga, kogu selle sisselogimis-järgse ehmatusega on mul hetkel enam-vähem meelest läinud, millest kirjutada tahtsin. Et siiski mitte niisama soiguma jääda, lisan paar värskemat pilti meie 'eesõuest' elik Rahvuslikest Rohumaadest. Elektrikompanii vahetab läbimädanenud posti. Töö kiire ja korralik. Pimeduse hakul oli Rohumaa taas vaid koiotite päralt.

-----------

I HATE IT when Blogger does that behind my back! I mean messing with my blog's toolbox and stuff. It never looks or feels better after those changes. Never. But oddly enough, time goes by and I'm always getting used to it. And then BUM! they make another change. Anyway. Photos: power company is working in our front yard (a.k.a National Grasslands:-), changing a rotten pole. Or something.
Nov 24/2016

KÜMNEID MEETREID PIKK ÄMBLIKUVÕRK me garaazhi ees, varahommikul. Jajah, see kitsas pikk hele triip asfaldil. Müstika! Muud ei oska arvata, kui et Ämbliku kudumistöö rippus algselt puude vahel, öine tormituul puhus alla. Võrguniidid algavad tolle kanjonikaldal oleva kadaka juures, lõpevad  fotograafi jalge ees. Appikene. KUI kaua seda küll kooti?

----------
EARLY MORNING: SPIDER WEB ON OUR DRIVEWAY, TENS OF YARDS LONG. Wow. Lot's of spider-work! Was it hanging between junipers and got blown down during stormy night? Mystery...
Nov 23/2016


„DON’T BE AFRAID“, ütles Trump oma esimeses tele-esinemises Ühendriikide värskelt valitud presidendina. Et kaasmaalastel (ja kogu maailmal) pole põhjust hirmu tunda tema presidendi-aja ees. Hmmm. Minul isiklikult on selle ’ärge kartke’ kohta oma teooria, põhineb praktilisel kogemusel. Aga las ma jutustan.

Aastakümneid tagasi, mil veterinaaria Eestimaal veel nii peen teenus polnud kui tänapäeval, oli mu kahe koera (Eduard ja Jeekim) ning kahe kassi (Mimmi ja Hombre) ihuarstiks kogenud loomatohter. Tõreda olemisega, kuid ilmselgelt sooja südamega vanemates aastates meesterahvas. Doktor Viitol elas Pääskülas, Põdra tänaval. Mingist kliinikust kui niisugusest polnud tol ajal juttugi. Helistasid ta kodutelefonile, leppisid visiidiaja kokku, ilmusid värava taha. Viitol tuli torisedes tänavale, tumesinine, ebamääraste plekkidega kaetud automehhaaniku-kittel seljas, ning vaatas "looma" üle. Diagnoosi pani kohapeal. Ühekorra, kui Eduard omale varases kutsikapõlves kopsupõletiku hankis (tänu minu kogenematusele koeraomanikuna), sain Viitolilt sõna otseses mõttes sõimata. Et kas ma ei tea, et kutsikat tuleb poputada samamoodi kui imikut? Mina vaikselt vastu, et mul pole lapsekogemust. "Hoolitsemist tuleb kõigepealt tittede peal harjutada, alles seejärel võid kutsika võtta," mühatas Viitol etteheitvalt. Aga Eduardi, kes vaat et taevassemineku äärel oli, tohterdas terveks. Armas doktor Viitol. Ega ümberkaudsed (ja üle Tallinna) koeraomanikud teda asjata kiitnud ja soovitanud.

Ühesõnaga. Millest ma rääkida tahtsin, oli see hirmu teema. Mul läks aastate jooksul Viitolit ühtepuhku tarvis – vaktsineerimised, Eduardi, tulihingelise kakleja naha- ja lihavigastused, Hombre kastreerimine jne jne. Doktor Viitolil oli väljakujunenud kõnepruuk, mida ta noil väravatagustel visiitidel kasutas - patsiendi, omaniku, võib-olla ka iseenda rahustamiseks. Nimelt: mis iganes ebameeldiva protseduuriga tegu (süst, haavaõmblused, munade mahavõtmine), Viitoli mantra oli järgmine: „Ära karda. Ei tee…ei tee…ei tee…“ No aga ise muidugi samal ajal tegi, nii et verd ja karvu lendas.

Novot. Loodetavasti on lugeja selle veterinaaria-teemalise jutu lõpuks aru saanud, miks Trumpi "ärge kartke" mul ihukarvad hirmust püsti ajab.
Nov14/2016

UPLIFTING THOUGHT from documentalist Michael Moore for this somber after-election morning:
"You must say this sentence to everyone you meet today: "Hillary Clinton won the popular vote!" The majority of our fellow Americans preferred Hillary Clinton over Donald Trump. Period. Fact. If you woke up this morning thinking you live in an effed-up country, you don’t. The majority of your fellow Americans wanted Hillary, not Trump. The only reason he’s president is because of an arcane, insane 18th-century idea called the Electoral College. Until we change that, we’ll continue to have presidents we didn’t elect and didn’t want. You live in a country where a majority of its citizens have said they believe there’s climate change, they believe women should be paid the same as men, they want a debt-free college education, they don’t want us invading countries, they want a raise in the minimum wage and they want a single-payer true universal health care system. None of that has changed. We live in a country where the majority agree with the “liberal” position. We just lack the liberal leadership to make that happen." Source
Nov09/2016

NÄEN HIRMU-UNENÄGU. Et Donald Trump on valitud Ameerika presidendiks. Miskipärast ei õnnestu üles ärgata.
-----------
I'M HAVING A NIGHTMARE: Trump is elected for American President. The problem is - I can't wake up.
Nov09/2016

KUUS AASTAT OLEN SEDASINAST BLOGI PIDANUD, kujutage ette. Kuus aastat! (patsutab endale õlale, järekindluse eest:-). Isegi veidi üle kuue aasta, kui täitsa täpne olla. Teinekord on pikemat aega head blogituurid üleval, siis tuleb jälle säherdune blogimis-tropp ette, et kisu või tangidega postitust välja. Aga noh, omaenda otsus ju, võrgupäevikut pidada. Ja üldjoontes väga meeldiv tegevus. Kusjuures töötab suurepäraselt ka arhiivina - vahel murrame Pauliga pead, millal või mismoodi üks või teine sündmus toimus, siis on mugav 5500st järele vaadata.

Üksvahe, peale Las Crucesest Oregoni kolimist, olin üsna usin teksti ka inglise keelde ümber panema, siinsete lugejate tarvis; viimasel ajal olen selles osas laisaks jäänud. No ja mingi aeg hoidsin kommentaariumi lahti. Kommentaare eriti ei kogunenud, küll aga ilmus kui maa alt üks noist anonüümsetest Interneti-trollidest, hakates hooga mu (eelkõige poliitilisi) seisukohti ümber vormima. Mispeale panin nimetud kommentaarid lukku, ja peagi teised kah. Vast millaski avan jälle, never say never:-)

Blogimine õnnestub kõige paremini hommikuti ja õhtuti. Päevasel ajal on tekstile väheke raskevõitu keskenduda, kui ma sülearvutit just oma workshoppi kolida ei taha. Sest igapäevaselt on minu arvutilauaks meie köögilaud, no ja köögis kogu aeg ju midagi toimub, onju. Samas, arvuti söögilaual on taas mu oma vaba valik, põhiliselt vaate pärast. Kui pea tõstan, kaen läbi seinasuuruse köögiakna otse meie lõunapoolsesse iluaeda.

Pean muuseas juba pikemat aega plaani blogi välimust värskendada, mitut puhku olen värvide ja shriftiga mänginud, paraku saab tulemus iga kord sihuke ehmatavalt uudne - löön põnnama, tulles kähku olemasoleva juurde tagasi. Vaatame, ehk sellel sügistalve juhtub? :-)

----------
SIX YEARS of BLOGGING! I've been quite strenuous, don't you think? :-)
Nov7/2016

VEISEKONDID PULJONGI TARBEKS (pluss muu loomalihakraami) ostame siitsamast kodu lähedalt DD Farmist. Rohu peal kasvanud lehmade kondid, mmmmm. Kusjuures, puljong ei aja keetmisel üldsegi sedamoodi vahtu nagu poekontidest tehtu. Puhtalt ja hästi elanud terved loomad, mis muud. Mis muuuuuud....:-)

Vaatan uudistest, et Eestis lumi maas. Või lörts? Igatahes korralik kapatäis, lumelabidad käigus ja puha. Meil oli täna 15 kraadi sooja ja päike väljas. Lumepuudust siiski pole, kogu Kaskaadide mäeahelik ammu valge juba. Aga siin allpool, siin annab seda lund oodata. Ning kui tuleb, püsib kasinasti kuu aega, kui sedagi. Novot. Kondi-ostult tulles põikasime Sepakaljude juurest läbi. Päike soojendas, rohi oli kuldne ja hõbedane. Ja maja on koduse kondileeme lõhna paksult täis.

-----------

Grass Fed Beef Bone Boullion, yumm!
I hear that it's snowing in Estonia. Here, it was 60F today. So on our way home from DD Ranch we went and said 'hello' to Smith Rocks which are almost in our back yard. Almost. Something like 20 minutes drive.
Nov02/2016

SÜGIS. PÜHAPÄEV.
07:46 - kanjon kadunud
08:39 - kanjon leitud
------------
FALL. SUNDAY.
07:46 - canyon gone
08:39 - canyon is back
Oct30/2016


FROTEERÄTIKU FENOMEN.
Eile käisime 'suures linnas' Bendis. Ilm sattus olema sügisesele Kesk-Oregonile mitteomane, sihuke ühtlaselt hall ja vihmane. Ebareeglipärane oli ka me eesmärk - spordi/matka/tehnika poodide külastamine. Reeglina hoiame kaubandusest eemale, hetkel aga on kindel siht silme ees: jahime keskmiselt mahukat, kvaliteetset autokülmikut, mida saaks 12 voldi pealt laadida, ja kodus (või hotellis vms) seinast ka. Sest tõsiasi on, et paari viimase aasta jooksul on Pauli ja minu toitumiseelistused o-lu-li-selt muutunud, ka reisiolukorras. Mingi poolfabrikaat või keskpärane restoranieine ei tule kõne allagi. Veame omaenda toidukraami kaasas. Isegi kui pooleks päevaks Bendi läheme. No muidugi käime ikka inimeste seas kah, aga enamasti piirdub tellimus klaasi veini ja õllega, vaid vahel harva, kui tuju tuleb, hellitame end ka mõne peene restoraniroaga.

Kuid mitte söögist ei tahtnud ma kirjutada. Kuidasmoodi see mõte küll uitama läks? Vaid VIHMAST ja FROTEERÄTIKUTEST. Ühesõnaga. Nagu mainisin, ilm oli Bendis vesine. Esimeses müügiasutuses, kuhu sisenesime, märkasin ukse lähedal käsipuudel mitmes mõõdus kirjuid froteerätikuid, kõik kenasti laiali laotatud. Hmm, mõtlesin endamisi - küllap poepersonal hoiab neid siin oma tarbeks, tänase vastiku ilmaga. Et näiteks tulevad õuest suitsupausilt, hea käsi kuivatada või miskit. Kuid teises poes sama lugu. Lõbusad värvilised froteerätikud kutsuvalt ootamas. Kolmandas kah. Ja toidupoes. Ja niimoodi kõikides kauplustes, kuhu sisse astusime.

Päeva lõpuks hakkasin asjale pihta saama. Bendis, kujutage ette, on pannakse vihmase ilma puhul froteerätikud välja KLIENTIDE tarbeks. Et kui sul on vaja näiteks lapsevankrit kuivatada. Või oma koera. Või mida iganes. Ma küll ei tea, kuidas asi hügieeni koha pealt sätitud on - ehk kuidas saab kindel olla, et koera kuivatanud rätik hiljem lapsevankri töötlemiseks käiku ei lähe. Aga no tühja sellega. Idee loeb! Kogu see rätikuvärk mõjus üle mõistuse inimlikult ja südantsoojendavalt.
....ja kui nüüd nende presidendivalimistega ka lõpuks ühele poole saaks...
Oct/29/2016 
Foto on illustreeriv, Internetist.

SÜGIS on tänaseks täiega kohal, päikeseline ja soojavõitu, aga ikkagi sügis. Hommikune päike pani kanjonipõhja aurama.
-----------
Seems that FALL is here to stay. Canyon was 'smoking' this morning, after sun started to warm it up.
Oct28/2016

PEREKOND KARDASHIANID - DONALD TRUMPI KIRSTUNAEL?
Trump on regulaarselt esinenud lihtsameelsete ja ohtlike avaldustega poliitilistel, religioossetel, majanduslikel ning sõjalistel teemadel, mõnitanud mehhiklasi, puudega inimesi, seksuaalvähemusi, naisi, pagulasi, sõjaveterane (kõik inim-kategooriad ei tule korrapealt meeldegi), käperdanud märkimisväärset osa USA naiselanikkonnast pluss kiidelnud oma käperdamisoskusega, lisaks kõigele kiidelnud korduvalt ka oma lihase tütre isuäratavate kehavormidega, kuulutades, et deidiks neiukest heameelega isegi, aga kuramus, lähisugulust arvestades justkui ei passi.

Ja kuidas käitub valijaskond? Ja meedia? Käitub paraku nagu konn, kes leigesse keeduvette visatakse, misjärel ettevaatlikult, aegamisi hagu tulle lisama hakatakse. Niimoodi ei käivita ükski solvang, ükski idiootsus, ükski perverssus või poliitiline ähvardus korrapealt paanikat. Latt laskub aina allapoole, Trumpi koheldakse jätkuvalt  kui enam-vähem kõlblikku presidendikandidaati.

Aga täna, yehaa! on tuul viimaks ometi pöördunud. Sest leheneegrid on välja kaevanud, et Trump, kujutage ette, julges mõned aastad tagasi Apprentice' võtteplatsil solvata ei kedagi teist kui Khloe Kardashiani, tituleerides preilit 'paksuks põrsakeseks'. Eks ta ole. Kogu elektoraadi võib mutta tampida, aga Ameerika 'kuninglikku perekonda' halvustada - see läheb juba üle igasuguse piiri.

Foto: Briti väljaande The Economist värske esikaas. Britid ikka oskavad. Pööra tähelepanu elevandi tagumikule. Oops! Tahtsin öelda: pööra tähelepanu Trumpi profiilile.

----------------------------------------

As they say: YOU COULDN'T MAKE THIS STUFF UP. Is this a real life? Or reality TV? Or what?? One thing is sure. It isn't U.S. presidential campaign. At least not the presidential campaign as we new it. But as for today, it seems that the cogitative electorate is finally opening it's eyes. The straw that broke the camel's back? Here it is: Donald Trump Trashed Khloe Kardashian On ‘Apprentice’ Set, Staffers Say. From the comments on the article: "Oh my God I know Trump has said a lot of things but this is it. He went after Americas Royal family The Kardashian's????This is what is going to derail his candidacy. YOU CAN NOT GO after a Kardashian."
Oct14/2016