TRUMPI TVIIDID – need meil siinpool ookeani juba legendaarsed. Twitter nimelt on vastvalitud presidendi peamine Poliitilise Asja ajamise platvorm olnud juba kuude kaupa. Eile ületas vana taas kord iseennast. Tõustes tööka mehena enne kukke ja koitu (öötunnid on Donaldi eelistatuim tviitimis-aeg) asus tulevane riigipea Hiina Rahvavabariiki tümitama, sedakorda kaaperdatud drooni teemal. Olles eelnevail nädalail vett seganud teisteski USA-Hiina suhteid puudutavates küsimustes: Taiwan, Hiina sõjaline kohalolu rahvusvahelistes vetes ning muud pisiasjad - kõik kenasti 140 tähemärgiga kokku võetavad, onju. Anyway. Tagasi eilehommikuse tviidi juurde. Õigekirjavea põhjal ('UNPRESIDENTED', foto 1) tegid taiplikumad Twitteri kasutajad järelduse, et Donaldi tentsikud on pikema ööunega kui boss ise, sest võttis hea mitu tundi aega, enne kui Trumpi vigane originaal-tviit maha võeti ning grammatiliselt korrektsega ('UNPRECEDENTED', foto 2) asendati. Kuid Internetti ära ei peta  - skriinshotid algvariandist olid selleks ajaks juba ammu salvestatud ja ajakirjanduses ringlemas.

Trump on laia haardega mees. Suurriikidele lisaks jõuab ta ka koduse meelelahutusmaailma raskekahurväe suunas sõjakirvest viibutada. Meil on siin USAs säherdune populaarne TV show nagu Saturday Night Live, mille sketšid poliitikuid pilanud aastakümneid. Donald osutus enam-vähem esimeseks, kel naljasoon nullilähedane ning nahk nii õhuke, et omaette sajatamise või telekakanali vahetamise asemel võtab vaevaks Twitteris show’d kommenteerida. Hullem veel - SNLi mahategemisega on vaene mees ise endale jalga tulistanud: tänaseks on kujunenud olukord, et samavõrra kui laupäevaõhtust Trumpi-paroodiat Alec Baldwini briljantses esituses, ootavad vaatajad Trumpi enda pühapäevahommikust naeruväärset twitteri-tiraadi (à la Baldwin on täiesti ebaõnnestunud parodist, üldse pole naljakas, SNL on mõttetu show, jne jne jne). Kusjuures vaatajate arvamus on, et Baldwin Trumpina on üle mõistuse naljakas - samas ka traagiliselt tõepärane.

Ma väga sooviksin, et oleksin kõik eelneva välja mõelnud (Twitteris ringilahmiva USA tulevase presidendi). Paraku on see reaalsus. Pole täpselt kursis, palju neist kreisidest Trumpi-uudistest Euroopasse ja Eestisse jõuab, aga siinpool on küll sedasi, et niipea kui online-ajalehed lahti lööd, pillad karjatades hommikuse kohvitassi käest ning haarad kahe käega peast. Võiks juba harjunud olla, eelneva õudse valimiskampaania taustal… aga näe ei ole. Veel ei ole. Jajaa, ma tean küll, lubasin end uudistest eemal hoida. Aga no vahel ikka vaatad, inimene ju nõrk…:-)

p.s. Kõik need Baldwini Trumpi-sketšid on Youtube’s olemas, kui huvitab. Kusjuures, SNL heidab Hillary üle samavõrra nalja, vahel vaat et rohkemgi. Vahe on selles, et Clintonil jätkub intelligentsi, kogemust ja/või tervet mõistust, et suu kinni hoida (ning sõrmed sotsiaalmeediast eemal), kui tema üle nalja visatakse. Ehk nagu vanarahvas ütleb: IF YOU CAN’T STAND THE HEAT, STAY OUT OF THE KITCHEN.

p.p.s. 'UNpresidented'. Oh kui see vaid töötaks samamoodi nagu 'UNdo' :-)
Dec18/2016
"When I was a boy I was told that anybody could become President; I'm beginning to believe it."  - Clarence Darrow