Mul on Kajaga kana kitkuda

 



Olen seda postitust nüüd oma kümmekond päeva kirjutanud, sestajast, mil allpool viidatud Õhtulehe artikkel ette jäi. Paraku kirjutasin tänaseni üksnes oma peas, arvutiaega jagus kasinalt. Me nimelt viibime juba väga tõsiselt kolimislainel, täpsemalt pakkimislainel. Plaan nimelt säärane, et ajaks, mil hiliskevadel Arizonasse uue kodu otsinguile suundume, on praegune majapidamine juba sama hea kui kokku pakitud. Siis polegi muud, kui kolimisfirmada pakkumiste vahel valida, lasta musklimeestel kraam rekka konteinerisse laadida, Oregoniga hüvasti jätta, sõidukite ninad lõuna poole keerata, Paul trucki, mina minivan'i roolis. (Pardon, just nii kirjutangi, minivan, sest eestikeelne sõna mahtuniversaal kõlab mu kõrvus kohmakalt.)

Pakkimisega oleks muidu ju lihtne. Vähe asju, vähe mööblit. Suhteliselt minimalistlik, läbimõeldult otstarbekohane majapidamine. Üksainus väike “aga”: ei mina ega Paul pole siiani suutnud üheselt ära otsustada, millisesse kategooriasse kuulume, nomaadide või paiksete hulka. Rännata meile meeldib, campergi sai soetanud ja puha. Aga vaadakem tõele näkku – lõviosa ümberasustatavast majakraamist koosneb nii minu kui Pauli töötubade masinapargist + materjalidest. Pole just teab kui nomaadlik? Lisaks me prepperlikult hästisisustatud sahver. Ja raamatukogu. Rändrahvas my ass… Viimased kaks-kolm päeva olemegi kirjanduse kastidesse paigutamisega tegelenud. Kategooriate kaupa, sildistatud ja puha. Mu sisemine Marie Kondo lööb kolimise käigus argipäevaga võrreldes veelgi enam välja. Olgu olla Süsteem ja Ülevaade. Ühesõnaga, pappkaste ja teipi kulub praegu nagu leiba. Õnneks on me mõlema töökojavärk juba aastaid plastikkonteineritesse organiseeritud, sellega siis üksnes laadimise vaev, ja sedagi mitte iseenda musklijõul. Kolimisfirmad tiirlevad me ümber nagu raisakullid, trumpavad üksteist üle, või õigem oleks öelda, et alla, soodsaid ning veelgi soodsamaid pakkumisi tehes. Hea, et eelmise kolimise kogemus vöö vahel, toona sai firma valikul parasjagu pead murtud, sedakorda sedavõrra lihtsam. Ühte ma ütlen: ainult rumal või lihtsameelne valib kõige odavama variandi, laseb oma maise vara mingitel suvalistel gorilladel tagantkätt kuhugi roostes konteinerisse hunnikusse loopida, peaasi, et saaks mõne dollari kokku hoitud. Kvaliteetsesse kolimisse tasub investeerida, see hoiab närve (ning lõpptulemusena ka raha) kokku. 

Issand jumal, olen nüüd juba jupp aega täitsa teemast mööda jahunud! Tegelikult tulin ju hoopiski Kaja Kallast kritiseerima. Ühesõnaga. Algatuseks: teiste eest ei räägi, kuid enda kohta arvan, et pole hea toon, kui minusugune väliseestlane, kes liiatigi valimistel ei osale, sünnimaa poliitikuid vemmeldada võtab. Aga ausalt, seekord mul tõesti kihvatas. Õhtuleht: “Peaminister Kaja Kallase hinnangul kurdavad eestlased rohkem, kui meie naabrid ja lätlased ning see suhtumine võimendab muu hulgas riigi majanduslangust. Tema kogemusel näiteks lätlased ja leedukad ei ole nõnda suured vingujad kui eestlased, ütles Kaja Kallas Äripäeva raadiosaates „Globaalne pilk“. Peaminister selgitas, et negatiivne foon tekitab efekti, kus ettevõtted, kellel ei lähe halvasti, hakkavad samuti tegevuses tagasi tõmbama.” 
Et nagu… halloo?? Parandage mind, kui mu mälu petab, aga kas see mitte kõvasti üle kolmekümne aasta tagasi polnud, kui eestlased olid valmis kartulikoori sööma? Ja kas tänasel päeval ei taheta natukene enamat kui kõigest näruseid koori? Ja kas see mitte Kaja enda partei polnud, kes juba ammuaega tagasi lubas Eesti viia Euroopa viie rikkama riigi hulka? Ja proua peaministril jagub sellegipoolest jultumust nähvata, et pööbel virisegu vähem? Kuulutada, et mitte valitsuse otsused ja teod, vaid rahva rahulolematus on hullude hinnatõusude jms põhjuseks? You’ve got a fucking nerve, öeldaks siin meie pool säärase avalduse peale.

Kuigi ma iseendale pühalikult tõotasin, et poliitilistel teemadel enam leili ei lähe, sattus Kaja keissiga enam-vähem ühele päevale suurem aplaava Bideni teemal. Teate, vanal on kuulid ikka täitsa kokku jooksnud, isegi viimse vindini vasakpoolsed ei saa ta seniilsusest enam mööda vaada. Algallikaid võib igaüks ise huvi korral googeldada, kuid täitsa mõistliku lühiülevaate annab tabloidi-artikkel: The week Biden lost the New York Times: Liberal paper's Editorial Board unleashes astonishing broadside warning of 'a dark moment' as it runs back-to-back opinion pieces knifing the elderly president after damning special counsel report. Bideni vaimsest kuhtumisest võiks näiteid tooma jäädagi, värskemate hulka kuulub keeldumine traditsioonilisest presidendi-intervjuust Superbowl Sunday'l. No ei ole inimesest enam avalikkuse ees veenvalt esinejat, mis teha. Kurb. Siiralt. Aga USA presidendiks, näe, kõlbab veel küll… Mistõttu ongi juba täiesti avalik saladus, et demokraadid plaanivad Joe kandidatuuri väljavahetamist enne novembrikuiseid presidendivalimisi. Võimalikeks areenile astujateks California kuberner Gavin Newsom, Michigani kuberner Gretchen Whitmer, senator Joe Manchin, ja... üllatus-üllatus, endine Esimene Leedi Michelle Obama. Ärge mind sõnast võtke nende nimede peale, esialgu hoiavad kõik neli suud suletuina ning üldsust põnevil. Aga selle peale võin küll juba üsna julgelt kihla vedada, et Bideni lumepallina allamäge veerev ajutervis ei vea valimisteni välja.
 
Ning üks asi veel, mis mind tagajalgadele ajab. Asepresident on meil Kamala Harris, eks, tema kohta olen siin blogis juba arvamust avaldanud. Ma pole ainuke - valijate usk Harrise võimekusse on veelgi nõrgem kui usk Bidenisse. Aga nüüd. Tsiteerin: “…scathing opinion piece published by the New York Times this weekend concerning Biden came from 44-year-old political analyst Ross Douthat. His damning piece was titled: 'The Question Is Not If Biden Should Step Aside. It’s How.'  Douthat wrote in the Times: 'Joe Biden should not be running for re-election. 'The impression the president gives in public is not senility so much as extreme frailty, like a lightbulb that still burns so long as you keep it on a dimmer.' He said if Biden drops out and anoints Vice President Kamala Harris 'she’s even more likely to lose to Donald Trump.' But, he says: 'If he drops out and doesn’t endorse his own number two, he’d be opening himself to a narrative of identitarian betrayal — aging white president knifes first woman-of-color Vice President — and setting his party up for months of bloodletting and betrayal, a constant churn of personal and ideological drama."
Too viimane lause, rassiteemaline, värvilise naise ja valgenahalise presidendi kohta... seriously?? Et (kõrgeimasse riigi)ametisse sobivust ei määra inimese kompetents, vaid tema rass ja sugu? Ja kuigi Harris on oma ametipostil massiivselt feilinud, ei ole viisakas teda vallandada, sest noh, ikkagi naisterahvas; vähe sellest, vähemusrassist naisterahvas? Tule taevas appi, tõesõna. Ma ikka pean oma lubadust tõsisemalt võtma, end poliitikavärgist väevõimuga eemale hoidma. Sellest ei saa muud, kui peavalu ja kõrgenenud vererõhu. 

February 18/2024                                                                  Image: Internet 

“Politicians are like bad horsemen who are so preoccupied with staying in the saddle that they can’t bother about where they’re going.” ― Joseph Alois Schumpeter

40 comments:

  1. Kaja Kallase puhul on eriti naljakas see, kuidas ta end väga empaatiliseks inimeseks nimetab. Samas oma rahva vingumises süüdistamine küll empaatiat ei näita, pigem elukaugust ja ülbust, aga eks me seda teadsime ennegi.
    Vahel tundub, et pr Kallasel puudub täielikult teadmine selle kohta, kuidas tema oma riigis inimesed päriselt elavad, mis on probleemid, mis on valukohad. On mingi mull, kus pesitseb pr Kallas ja tema fahmiil ning sõpruskond, ja sel pole ülejäänud Eestiga mitte mingit pistmist. Ma nii tahaksin, et ta oma mullist välja astuks ja põhjalikult ringi vaataks, võib-olla saaks temast sel juhul isegi asja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tema puhul on täiesti hämmastav, kuidas keegi võib korraga olla välispoliitiliselt nii hea ja sisepoliitiliselt nii kehv.

      Aga võib-olla on asi selles, et välispoliitikas on ta edukam ja ta ei oska ebaedule hästi reageerida, isegi kui see ebaedu on kõigest väike populaarsuslangus.

      Mul on aga kana kitkuda New York Timesiga selle koha pealt, et neil on Ukraina asjade kajastamiseks valdavalt Vene taustaga ja/või Vene mõttekodade inimesed tööl, kellel peksab imperialismi v šovinismi vaikselt sisse, isegi kui nad teadlikult impeeriumimeelsed ei ole. Et nad ka Ida- ja Kesk-Euroopa kajastamiseks ühtegi muud häält ei leia, kuigi nende rahvaste diasporaad peaks Põhja-Ameerikas leiduma küll. pmst kajastab see hoiakut, et "ah üks Venemaa huvisfäär puha".

      Delete
    2. Marfa, jaa: "Vahel tundub, et pr Kallasel puudub täielikult teadmine selle kohta, kuidas tema oma riigis inimesed päriselt elavad" - just nimelt. Ja mitte ainult kuidas elavad, olevikus, vaid kuidas tulevikus elada tahaksid.

      notsu, ma NYT Ukraina-teemalisi artikleid reeglina ei loe. Seda infot ammutan Eesti meediast - kui üldse. Siinkohal on ilmselt aus tunnistada, et sõjauudised tänaseks pigem väldin. Pea liiva all, noh. Täiesti teadlikult liiva all.

      Delete
    3. Kaja on jah üsna rumal naine, kuigi tal on vast süda õige koha peal, kui Ukrainast rääkida; mis toob mind tagasi ühe ammuse küsimuse juurde - kuidas küll Eesti poliitikas just rumalad naised tooni annavad, mis värk see on? Tarku naisi meil jagub, neid lihtsalt ei upitata püünele.

      Delete
    4. Targad naised üldjuhul poliitikasse ei roni, kuna neil on teisi ja paremaid väljavaateid olla ühiskondlikult kasulikud ja professionaalselt edukad.

      Delete
    5. Naised kogevad poliitikas palju seksuaalse sisuga kiusamist ja ähvardusi, rynnatakse neid kui nende lapsi, iga võimaliku kanali kaudu ja täiesti karistamatult. On uuritud naiste poliitikast lahkumise põhjusi ja see oli põhjuste nimekirja tipus. Pereasjad ja töö ei ole kunagi sellise kaaluga, et inimene otsustab ennast peitma hakata, kyll aga korduvad isiklikud rynnakud.

      Delete
    6. Ma pikemalt naispoliitikute teemal vastasin allpool, aga mis ründamisse (ja laste ründamisse) puutub, siis vähemasti siinpool valitseb ses osas suures plaanis võrdsus: rünnatakse ka meespoliitikuid ja nende lapsi.

      Delete
    7. Mitte seksuaalselt! Vägistamisähvardused on spetsiifilised ja massiivselt mehed neid kindlasti ei saa.

      Delete
    8. Rumalaks ma KK-d siiski ei nimetaks, küll aga on ta sisepoliitiliselt saamatu ja oskamatu. Mäletan teda veel Euroopa parlamendist. Suhteliselt vähese karismaga tubli töömesilane. Viielisena asjad alati tehtud. Ma olen valinud vahelduva eduga reformi ja sotse, tegelikult valiksin rohelisi, aga sealt pole tõesti midagi võtta.

      Delete
    9. Pillekesele +1 KK osas. Ja ma valiks ka rohelisi, kui nad oleks päriselt rohelised või seal kasvõi üks asjalik tüüp oleks.

      Delete
  2. Kui KK on kaotanud oma valijate usalduse (sh. minu oma), siis ei aita miski. Ma jään REF valijaks igavesti, sest keda siis veel, aga KK koht on kusagil EU süsteemides, kus ta on ennast jõuliselt tõestanud. Ma ei tea, kas tema asendaja REF erakonna juhina on parem, aga vähemalt me peame proovima. Sest praegune patiseis on ülikahjulik kogu riigi toimimisele

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jah, valijate usaldust on raske, kui mitte võimatu tagasi võita. Lisaks, avaldused stiilis "ärge vinguge" ei aita sellele kohe kuidagimoodi kaasa.

      Delete
    2. Patiseis on see, kui hääled jagunevad võrdselt ei seetõttu ei ole võimalik otsuseid vastu võtta. Meil ei ole sellist probleemi, probleem on hoopis opositsiooni poolt oma õiguste kuritarvitamises, mis on halvanud igasugu parlamentaarse debati. Ma ei saa aru, kuidas te seda Kajaga seostate, tema ei ole selles kuidagi süüdi, vaadake ikka opositsiooni poole. Ka president, kes peaks neid korrale kutsuma, on võtnud mingi "olen kirik keset küla" seisukoha. Meie kui esindatavate huvides see kuidagi ei ole... mitte et ma üldse parlamendi võimekusse õigusaktide väljatöötamisel eriti usuksin, aga vähemalt ideaalmaailmas võiksid nad ju ka intellektuaalselt sinna panustada ja oma palga millegagi välja teenida, mis ei ole lihtsalt mõttetute alternatiivsete eelnõude treimine ja tehniliste pauside võtmine. Kuidas see laheneb? Arvan, et õiguste kuritarvitamise õigust kellelgi ei ole ja parlamentaarse debati summutamise katsed tuleb lihtsalt ära lõigata - seda ei pea võimaldama.

      Delete
  3. Mina oskan vaid tänada, et sa USA valimiste nupukesi meieni tood.

    Kas USA ajakirjandus oskab öelda, miks nimelt ei ole demokraatidel uusi karismaatilisi, pädevad ja üldse häid juhte peale kasvanud? Vaakum on seal tipus valitsenud juba mitu aastat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Neil on järelkasvu küll, kasvõi sama Gavin Newsom, kelle Epp ka välja tõi, on väga tugev ja arvestatav kandidaat. Paraku USA valimissüsteem on ajale jalgu jäänud ja Bideni kandidatuurist saab loobuda vaid Biden ise. Ehk siis kuniks ta jätkab kandideerimisega, ei saa demokraatide partei teda kõrvaldada.

      Delete
    2. Jaa, valimissüsteem on ajale jalgu jäänud.
      Siin kaks pikemat temaatilist artiklit, juhuks kui huvitab:

      NBC News: Could Democrats replace Biden against his will?
      "There’s no evidence the party would entertain a change without Biden’s consent. But even if they did, there is no mechanism for the national party to replace a candidate before the convention (August 19th 2024) and certainly no way for them to anoint a chosen successor."
      https://www.nbcnews.com/politics/2024-election/democrats-replace-biden-nominee-rcna138125

      Politico: The political and procedural steps for how to pick a new presidential nominee. "Democrats Might Need a Plan B. Here’s What It Looks Like:"
      https://www.politico.com/news/magazine/2024/02/12/joe-biden-democrat-plan-b-nominee-00140790

      Delete
    3. Vastuseks Kauri küsimisele: akadeemikul suures plaanis õigus. Järelkasvu leidub, aga demokraatide ladvik (DNC - Democratic National Committee) on korrumpeerunud, Valge Maja käpa all, uusi tulijaid ei lasta uksest sisse. Suhtlen vahetevahel põgusalt üle veebi Texase demokraatidega, kes suht pumba juures on või olnud, sealt tilgub natuke siseinfot.

      Mis nüüd Newsomisse puutub, siis… minu arvamus: ta on, nagu siin meie pool öeldakse, pisut showboat. Lisaks pisut liiga vasakul, et kõiki demokraategi rahuldada (minusuguseid), sõltumatutest/kõikuvatest valijatest rääkimata, ja vabariiklastele on ta nagu härjale punane rätik. Ning mitte põhjuseta. California on ühest küljest jah väga fäänsi-däänsi oma elektriautode ja massiivsete sotsiaaltoetuste ning kõrgete maksudega, aga teisest küljest lokkab seal kodutus ja kuritegevus, infrastruktuur laguneb jne. Sihuke atraktiivne mull, noh. Aga noh, Newsom oli hiljuti külaliseks Bill Maheri shows (ma vaatan Maherit regulaarselt) ja seal ta vähemasti väitis, et presidendina liiguks nö. keskpaiga poole, ei sunniks iga kodanikku Teslat ostma ja gaasipliiti köögist välja viskama. Ja väljanägemine on tal muidugi ülimalt presidentlik – hallipäine, pikk, sportlik, päevitunud, hambad nii säravvalged, et vestluspartner peab päikeseprille kandma. Ja rääkida oskab kah ilusti ja intelligentselt. Sõnaga – kui vastamisi oleks Trump ja Newsom, ma hääletaks kinnisilmi Newsomi poolt.

      p.s. Tegin postituse vea: Joe Manchin pole (enam) Demokraatlikus parteis, ta on Independent. Käivad kõlakad, et kandideerimise korral valiks asepresidendims republikaani, Mitt Romney. Romney kusjuures sümpatiseerib mulle VÄGA.

      Delete
    4. Pagan, ei jõua järge pidada. Manchin siiski ON veel demokraat, küll aga on spekuleeritud, et ta asub presidendiks kandideerima sõltumatuna.
      Tänane uudis: The Hill: "...Manchin announced he would not be jumping into the race, putting a halt to swirling speculation that he would launch a third-party bid."
      https://thehill.com/homenews/campaign/4478050-manchin-isnt-endorsing-biden-or-anybody-right-now/

      Delete
    5. Vaatasin sama Maheri showd Newsomiga ja mu meelest oli sümpaatne intervjuu. Kaldun arvama, et kuritegevus ja kodutus lokkaks Californias ka siis, kui kuberneriks oleks vabariiklane. Ilmselt veel rohkemgi.
      Newsomis on kahtlemata showmanshippi aga samas....kas see pole mitte üks eeldustest presidendikandidaadile? Juhul, kui tahta muidugi valimistel edu saavutada.

      Delete
    6. Jaa, minugi meelest oli sümpaatne intervjuu. Vägagi.
      Ja ehk Newsom tõesti suudaks presidendina valimiseelset "kena keskmise" lubadust täita, erinevalt Bidenist.
      Ning sellega kah absoluutselt nõus, et (USA) presidendis peab paras annus showmanshippi olema.

      Delete
    7. ... aga California kuritegevuse ja kodutuse osas julgen siiski vaielda - vabariiklastest kubernerid on üldjoontes karmima käega, olgugi nad mõnda teist otsa pidi kümme korda jubedamad kui demokraadid.
      Mul elab hea hulk sugulasi ja sõpru Californias, nii demokraate kui vabariiklasi, ja viimaste aastate arengutega pole pea keegi neist rahul.

      Delete
    8. Selline küüniline arvamus:

      "Democrat & Republican politicians (at the federal level, not talking about your local mayors) are both loyal to the same class of people: the rich. So when Democrats win, they have to make it look like they're trying, but they barely get anything done. When they lose, they don't have to do anything but make promises for the next election cycle, so they prefer to lose."

      Ma ei ole küll saanud aru, miks Biden ise mõnda nooremat kandidaati enda asemele ei soovita. Kas ta päriselt tahab uut ametiaega? Miks?

      Ehk siis mu retooriline küsimus ei ole mitte niivõrd "miks uusi juhte peale ei kasva?", vaid "miks vana kõbi ise eest ära ei lähe, ta ju peaks aru saama, et on pooleldi seniilne?".

      Aga ega sellele vist ei olegi vastust.

      Delete
    9. Kaur, tegelikult ehk isegi ON vastus. Kõlab küll pisut konspiratsiooniteooriana, kuid on faktidega tõestatav. USA president pole nö. eraldiseisev üksus, tal on mitut sorti taustajõud taga. Kogu Ühendriikide valitsus on käsist-jalust lobbistidega seotud, erinevaid huvigruppe esindavate professionaalsete nn. tagantõukajatega. “Follow the money”, nagu öeldakse. Bideni võimulpüsimisest ollakse huvitatud, põhjusel või teisel, ja vana ise on a) liig korrumpeerunud või b) liig seniilne, et eest ära astuda.

      Delete
  4. Kui pakkimisest rääkida, siis tuleb Eestis paratamatult meelde Pakendikeskus, kes pidevalt kätt aja pulsil hoides järjest naljakamaid reklaame treib: https://www.instagram.com/pakendikeskus/?hl=en

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jaa, Pakendikeskuse reklaamid on võr-ra-tud!! Huvitav, millise reklaamibüroo teenuseid nad kasutavad?

      Delete
    2. Tabasco peaks nende büroo olema. Kuskil hiljaaegu vist oli nende turundusest üks artikkel ka, aga praegu ei meenu, kus täpselt.

      Delete
    3. Aitäh, Kylli, info eest!

      Delete
  5. Esiteks, edu pakkimisel. Ma sain eelmise poolteise aasta jooksul kolida vist lõpuks 7 v 8 korda (enam ei viitsi kokku lugeda) ja hväkk...... Tükk aega ei taha mingeid kaste näha ka.
    Teiseks, mis puudutab poliitikat, siis kursis hoida end ju tasub aga mitte lasta emotsionaalselt väga kõigutada. Lõppude lõpuks on poliitika põhireegel ju "every nation is full of fools and every fool has a vote" - ehk siis mida rohkem lolle ja mida rohkem neile appelleerida, seda suurem su toetajaskond. Kui sa meeldid vaid paarile kärbatanud intellektuaalile, siis võid ju kvaliteedi ja tarkusega hiilata aga võimule kahjuks ei pääse.
    Disclaimer: olen oma vaatenurga küünilisusest teadlik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jah, aitäh, pakkimis-edu läheb tarvis.
      "Kui sa meeldid vaid paarile kärbatanud intellektuaalile, siis võid ju kvaliteedi ja tarkusega hiilata aga võimule kahjuks ei pääse." Kümnesse! :)

      Delete
  6. Kallas on juristitaustaga ja ses valdkonnas on tal kena portfoolio. Paraku ei suuda ta avalikke sõnavõtte niimoodi manageerida, et kellelegi midagi ette ei jää, selleks peab ikka väga, väga ymmarguse jutuga mees olema. Ajakirjandust muide ei huvita Kallase tegemised ja seisukohad, vaid võimalus teda vihatud tibina näidata ja seda kasutatakse põmst alati. Lugege tema sõnavõttude kogutekste ja neile pandud pealkirju. See on meil paraku traditsioon - noppida klikke ebaeetiliste võtetega, seda on kasutatud Eesti taasiseseisvumisest saadik. Kommentaariumid niigi lausa kobrutavad naiste- ja Kallasevihast ja kardetavasti ei muuda asja ka see, kui Kallasele PR-meeskond palgatakse - rahva isa olgu mees! Naine võib olla tark, aga tema koht ei ole avalikus ruumis! Jne. Aga mis me sest, feminism on ju paha-paha, las kana istub kodus, kõigil parem!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selles teemas jään sinuga (taas kord) sõbralikult eriarvamusele. Ma ei taanda kõike, kaasa arvatud poliitikat, sooküsimusele. Postituseski mainisin Harrist ja ta võimetust oma ülesandeid täita, ja mul ei tule mõttessegi, et talle peaks allahindlust tegema või ta kritiseerimisel tagasihoidlikum olema, kuna ta on NAINE. Kui tööga hakkama ei saa, istugugi kodus, või valigu teine tegutsemispõld.

      Eesti osas ei hakka sõna võtma, aga meil siin USAs on tänaseks naispoliitikutega täitsa hästi juba. Võimekaid ja/või võimukaid naisi valitsuses jagub. Ja kaugel sellest, et poliitiline karjäär takistaks naiseks/emaks olemist või vastupidi. Näitena: ühel efektiivsemal tegijal, Kongressi endisel spiikril ja jõulisel poliitikul Nancy Pelosi on riigijuhtimise kõrvalt üles kasvatanud viis last. Ta pole kaugeltki erand.

      Kallase juurde tagasi tulles, ma olen ta sõnavõtte lugenud. Minu meelest on meediaväljaannete pealkirjad kooskõlas ta sõnavõttude sisuga. Kuid see on minu isiklik arvamus – loogiline, et leidub ka teistsuguseid, kaasa arvatud sinu oma.

      Delete
    2. Kuna ma elan ysna ebaordinaarset elu, st kontrollin ja majandan seda ise, tegelen majapidamises nii näiteks korstnapyhkimise kui metsatöödega, õmblen ja kasvatan lehtkaktusi, samas ma ei saa endale lubada "naiselik" olemist, siinmajas oleks sellel halvad tagajärjed, siis tänu sellele näen, KUI erinevad sisud soorollidel on. Ma saan aru, et nn normaalset elu elavatel inimestel on teised filtrid, aga minu perspektiivis on inimeste käitumine oma soost ja yhiskonnas kujunenud rollidest rohkem läbi imbunud, kui seda ise märgata osatakse. Ja minu arvates on rõhutatult erinevad nõudmised kummalegi soole saadanast. Ka see, et enesekindel lollus alati võidab paraku on sellel mehe nägu. (Eespool mainitud lollide valijate mass md ongi selle taga.)

      Delete
    3. Ma saan su seisukohast aru, aga sellegipoolest on minu oma teistsugune kui sinu oma. Õnneks jagub ilmas ruumi eriarvamustele =)
      Ja muide, ehk oleneb see ka elukohamaast. Enesekindla lolluse õpikunäidetena siin meie pool ookeani võib googeldada naissoost rahvaesindajaid Marjorie Taylor Greene ja Lauren Boebert, kui tuua üksnes markantsemad näited ja nimetada vaid paar nime.

      Delete
    4. Oeh... ma rohkem ei jaksa =)
      Viskan rätiku ringi, kuid jään endiselt enda poolt kirja pandud arvamus(t)e juurde.

      Delete
    5. ... veel üks asi tuli meelde. Sugudest oli VVN-i juures just juttu: "Muuhulgas ma tegelikult pean nõmeduseks ka inimeste jagamist meesteks ja naisteks, ühed on ühesugused, teised teistsugused." Noogutasin kaasa. Pädeb mu meelest ka siinse teema puhul. Kui näiteks USA asepresident on oma ametis küündimatu, tuleb ta välja vahetada, mis sest, et ta naissoost on.

      Delete
    6. Sest meestele on lollus ja JOKK-varastamine lubatud, naistelt oodatakse perfektsust ja ylimat moraalsust. Isegi siin kommentaariumis ei suuda keegi meelde tuletada, milliseid õudseid maksumaksja raha raiskamisi nii riigieelarves kui riigifirmade erastamise ja majandamisega, sadamate ja riigimaaga meie juhtoinad teinud on, aga liiguvad syydimatult yhest ametist teise ja me oleme issidega alati rahul. Vrdl Signe Kivi astus Viioli kulka-varguse tõttu tagasi ja kadus nn suurest poliitikast. Reps oli juba varas, kes tegi seda, mida kõik ymberringi tegid, muide, aga, aga, aga. Hetkel ei tule rohkem pikemalt meedias näidatud skandaale naispoliitikute kohtuasjadest meelde, aga jah, suuri syydimatuid nais-riigivargaid uue Eesti koorekihi seas mulle tõesti ei meenu.
      Md, Lõuna-Eesti on halvas mõttes suur populistide valija, ja nemad paistavad silma halvas mõttes traditsioonilise yhiskonnakorralduse nõudlemisega. Mul on olnud õnnetus pea kogu elu selliste keskel elada, aga täna lendab ilusa jutuga lollmees siinmajas trepist alla, selmet minu ja mu vara käskijaks saada. Paraku riigi tasemel see nii lihtne ei ole, onud maksustavad oma hea elu jätkamiseks järjest rohkem yhikuid mu vara liike, selmet lollakaid kuluartikleid (riigiaparaadi kulud) kärpida ja see ei ole mitte kuskilt otsast okei.
      P.s. Otsin endale praegu kasutatud läpparit ja silma jääb, et Tallinna it-ärikad pakuvad meeletutes kogustes teatud mudeleid "kontoritööks sobivaid" isendeid. Lõuna-Eestis sellist mudelimassi ei ole, muide. Teatavasti kannavad riigiasutused neid regulaarselt maha. Ma kahtlustan siin seost. Ja see on ainult 1 näide.

      Delete
    7. P.p.s. ma näen nagu suurt maakaarti kogu meie kommentaariumi JA selles osalejate arvamusi koos teadaoleva taustaga ja see on mu ajule suurepärane kyte. Nimelt kuulub tänase teema juurde ka iga päev mujalt peale voolav inf, mis paraku on masendav, ja siis on nii meeldiv ka mõne tervemõistuslikuma inimese juttu lugeda, sest ...mul on põhjust. Md, annan endale väga hästi aru, et meie siinsete eriarvamuste taga on suur hulk isiklikke kogemusi ja elu õppetunde. Inimese DNAst olulisem on keskkond, milles ta elab 😉
      Näha suurt pilti on alati hariv ja kasulik. Kirjutage veel, kirjutage palju! Aitäh.

      Delete
  7. Olen Sinuga taas nõus ja pean jätkuvalt lugu. Aitäh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sulle selle kommentaari eest samuti tänu.

      Delete

Kommentaariumi pruukimise reegel:
Kui sul pole midagi head öelda, ole kena, jäta üleüldse ütlemata.