NMSU teatritudengite esitet muusikali käisime nädalavahetusel vaatamas, SHOUT! New Mexico State University kolledzhid ja campus on meil siinsamas, kodu külje all. Tükk oli täitsa vahva vaadata, tüdrukute lauluoskus kah kõvasti üle keskmise. Ülikooli teenistujatele reserveeritud parklas seisis vana, vaatamist väärt Chevy. Rehvide ja muu järgi vaadates parimas sõidukorras, kulunud kestast hoolimata.

Teatrist veel. Santa Fe'sse plaanime sõita, ooperisse.  Kolmepäevane road-trip näiteks, kõlab ahvatlevalt... Santa Fe Opera House on uhke, vabaõhulavaga. /.../ Surrounded by the Sangre de Cristo and Jemez Mountains, the sunsets provide unforgettable performances!/.../ 
Santa Fe'sse on meilt siit ca 6 tundi autosõitu, otse üles põhja poole. Oma esimesel road-tripil, 2010 jaanuaris, veetsime seal kaks päeva. Võrratu linn. Kunsti ja kultuuri ja arhitektuuri paksult täis.
01/05/2012

Ocotillo õitseb, ilus! Linna on seda üsna palju istutatud. Pildid tehtud 'meie' pesumaja kõrval. Pesumaja ja kabaree, mõistlik kooslus:). Torkad hilbud masinasse ja lähed teed väikesed dringid ja naudid kankaani... No, tegelikkus näeb siiski teisiti välja. Mina näiteks jalutan Yarkot, kuni masinad töötavad.
Eile saime muide järjekordsxe tolmutormi; sadanud pole nüüdseks...hmmm? juba pea kaks kuud vist? Päevati on temperatuur üle +30C, aga imede ime, pole üldse ebameeldiv. Ma ei ole kuuma-inimene, aga siinset pole (siiani) raske taluda. Yarko paistab ka täitsa OK olema, ja Paul on muidugi vana (kõrbe)kala juba.
27/04/2012
TEEME ÄRA! kohalik variant Great American Cleanup. Einoh, mul kui vilunud talgulisel hakkasid otsekohe käed sügelema, niipea kui kuulutust nägin. Kohviklubi naistega otsustasime oma tiimi kuidagi defineerida kah. Ja mis see ikka naisterahva südamele lähedasem on kui hilbud....) Sestap seadsime dress code'i - punane. TEAM RED teisiõnu. Nalja kui palju, tööd ka üsna palju. Vähem siiski kui Eestis Valdeku parki koristades. Mesilla vanalinn, kus tegutsesime, oli suhteliselt puhas. Muide, meie outfit'id äratasid üldist tähelepanu:) Alumisel pildil oleme koos Mesilla linnapea Ms Nora Barrazza'ga (keskel).  Proua soovis me'ga koos pildile jääda. Poliitikud, kõikjal üsna ühesugused vist...Aga kurva uudisena kuulsin, et Valdeku parki sel aastal talgukorras ei koristata. Polnud kedagi teatepulka üle võtmas...
21/04/2012

 Pamela porch'i sisseõnnistamine. Reede hommik, kohvi, koduküpsetet muffinid, lämmatav roosilõhn:) ja koolibrid. Ja, nagu pildilt näha, vaade Orelimägedele. Keskmisel fotol on Regina, indiaani reservaadis kasvanud Lakota-lady. Vanuselt, pakun, seitsmekümnendaid käimas. Meie reedese kohviklubi liige, mulle siiani salapärane. Et tegemist on teadjanaisega, see on selge. Eks ma millaski kirjutan Reginast pikemalt. Aga jah, Pam'i terrass sai nö. sisse õnnistatud, oli väga armas hommik. Too koiotiaed ümber porchi on Pam'i enda kätega tehtud muide, eelmisel suvel. Nö. teraapiana peal ta isa surma.
Mis siis veel...ah jaa. Regina suitsutas ja luges sõnad peale, Laurie võttis vahva (regi)laulu üles. Nojah, ja Pam'i poole sõites (olin seal enne ainult õhtul, pimedas käinud) eksisin korralikult ära. Äraeksimine siinses mõistes tähendab ligi 10 kilomeetrist ringituuritamist:). Vahepeal leidsin end kusagilt põldude vahelt, külavaheteelt, tee oli tähistatud silduga "Scorpio's loop". Ouch.
:)
21/04/2012


Ilmaolud on ikkagi ilmatu tähtsusega. Võrdlusmoment teeb selle asjaolu eriti selgeks. Neljapäeval käisime vanas väikseses Fountain Theatre's norrakate King of Devil's Island'i vaatamas, Stellan Skarsgård'iga. Me mõlemad Pauliga oleme teda mitmetes filmides näinud ja väheke fännid või nii. (SS on ka Lars von Trieri üks 'lemmiknäitlejaid' muide). Väga hea film oli, Kuradisaarest. Väga halbade ilmaoludega:)
Täna istusin pärastlõunal kohviga tagaaiaas ja kannatasin linnukisa. Puuvilus, õhuke suvekleit seljas. Lühike VIDEO on siin.  Tegin aega parajaks, sest aiatööks sel kellaajal liig palav (plaanin lapikese tüümiani-muru istutada ja pisut bambust pügada). Ühesõnaga, filosoofilised ilma-mõtted kippusid pähe. Et kuivõrd kliima me elu mõjutab. Kuipalju kergem ja rõõmsam on, kui on soe. Kuid. Minusugusel uustulnukal siin kõrbes vast veel vara öelda, kumb kergem - kuuma või külma kannatada. Suvi pole veel käes ju. Võib-olla hakkan Põhjamaa külma ja porigi järel igatsema, kui kuumus konti murrab... Mine tea. Praegu on küll tunne, et elan paradiisis.
20/04/2012



White-lined Sphinx Hummingbird Moth (kodusemalt koolibrikoi) hullas eile enne pimeduse tulekut meie aias. SUUR. Kere, pakun, ca 4 cm pikk. Lüpsis petuuniat, nii et vähe polnud:) Lendas häälekalt ja oli üsna ülbe, st ei teinud vaatajatest-pildistajatest väljagi. Valgust oli vähe juba, pidin välku kasutama. Esimesel fotol väljasirutet tiibadega, teisel tabasin tiivalöögi, kolmandal pildil on ka 'lont' täitsa hästi näha. Uhke!
19/04/2012

Sain oma töö-ja reisiloa kätte, yehaa!! Ajutist (kaheaastast) elamisluba - Conditional Green Card'i pean veel paar kuud vast ootama. Vajalikud paberid saadetud ja sõrmejäljed antud, aga tuleb järjekordsel, korralisel intervjuul käia, sedakorda meil mõlemal. Taas El Pasosse! See saab nüüd see hetk olema, kus meid Pauliga (vist) eraldi tubadesse pannakse, sõrmed sahtli vahele lükatakse ja hambapasta kohta küsimusi esitatakse. Et mis marki pastat su kaasa kasutab jne. Et ikka kindel olle, et me tõega koos elame. Mitte vaid minu Green Cardi pärast....Nojaa. Eks ma ole siin kõik juba aegsasti pähe õppinud, mida ja mismoodi üles öelda. Hambapasta on Rembrandt muide.
Anyway. Panen siia lisaks foto Immigratsiooniameti kaaskirjast, et mislaadi keelt nad kasutavad. Iga lauset loed kaks korda, enne kui aru saad, mis nad öelda tahavad:) Rääkimata USCIS'e Form'ide tähistusest, see on igavesti vinge. Form I-485 Application (as permitted under 8 CFR 245.2 (a)(4)(ii)(B)). Ei noh, selge pilt.
:)))
17/04/2012

Aaloe! Meie väga noor taim köögiaknal õitseb. Ta peab küll väga õnnelik olema:), nagu internetist leitud teave ütleb. "Generally only older Aloe vera plants-those that have been established for four years or longer-bloom. And generally only very happy plants that receive excellent care bloom." Ma üldse ei teadnudki varem, et aaloe õisi ka kasvatab. No, mis viga õnnelikus majas õnnelik olla...:) Alumine on Pauli äge makro-võte tollest õiest.
17/04/2012

Naabermajas täitsa uus titt, täna varahommikul sündis!!! Selline silt uksel, nagu ülalpool näha. Beck, värske ema, on toosama noor naine, Austraaliast pärit, kes meil siin igal hommikul kohvi röstib suuremates kogustes. Becki kohvist ma olen kirjutanud ka, Eestissegi kaasa toonud. Kohvijoomised Katrini juures...ahhh...ohhhh....
Ühesõnaga. Beck sünnitas kodus tubli ja terve poja. Palju õnne! Kisa veel kuulda pole, küllap jõuab...)
16/04/2012
Oma aia roosid tõid nii Pam kui Laurie külakostiks kaasa, eile meie poole õhtusöögile tulles, koos meestega. Mõnus õhtu oli. Seda mõnusam, et Laurie ja Dean on parasjagu paastumas. Nii jagus teistele pajarooga rohkem:) Pärast sööki istusime aias terrassil ja nautisime meeltülendavat sigari-aroomi, tänu Paulile. Bob ja Dean ei tõmba.
Ning et lilledest juttu, lisan siia ühe imelise, vaatamist väärt video. Sirje saatis. The Beauty of Pollination.
16/04/2012



Tõsised tormi-ja tornaadohoiatused tänaseks. Mitte küll meie osariigis, aga tuul on siingi hetkel ülitugev, öösel oli veel hullem. Mis muidugi toonud järjekordse tolmutormi; juba eile oli linna kohal ähvardav tume pilv, kummalise 'terava' servaga. Täna hommikul mäed taas kadunud - vaata viimast pilti, X tähistab kohta, kus nad tolmu-eesride taga peidus.
Terrassi võid pühkida iga 5 minuti tagant, ja ikkagi on see lehti, oksi, õisi ja mida iganes paksult täis. Suurte puude all pole mõistlik koeraga jalutada, oksi sajab alla väiksemaid ja suuremaid. Siiski pole tänane ilm siin kevadeti haruldus. Business as usual...:)
14/04/2012
6800 kg toitu tassiti Bataan-Marchil seljas ja annetati kohalikele toidupankadele Muljetavaldav number!! . Siin see uudis on: "Those in the heavyweight category emptied their backpacks at the end of their trek and contributed more than 15,000 pounds of food to the food bank".
Kirjutasin oma Bataani-galerii pildiallkirjaks: "
Military/Heavy kategooria mehed seljakottidega. Vähemalt 16,5 kg kuiv(toidu)aineid sees, need läksid peale marssi heategevuseks."



Hiina restorani El Pasos sai läinud nädalavahetusel sõidetud, Teresa ja Jeff'iga. Hea renomeega söögipaik, tasus 45 minutit highwayd uhada küll. Sisekujundus igavesti äge, mitte niisama põlve otsas tehtud. No, ja hobune ukse ees oli ka äge, Paul muidugi ei saanud ta taguotsa alla istumata jätta - õnneks midagi kaela ei sadanud:). Mul kui muna-allergikul oli restoranis siiski kibe käes, enamik liha munamarinaadis tehtud. Õnneks oli minusugustele eraldi menüü. Võtsin sea-lambaliha roa, mmmmm.......
Täiskõhuga vedasime end hilisõhtul El Pasos veel raamatupoodi, tegin säärase ostu: Treehouses Of The World. Hämmastav, millised hunnitud elamised puude otsa ehitet! Meil Pauliga taga-aias ju kah üks igivana ja hiiglasuur saarepuu. Seesama, mille otsa õlut jooma ronisime:) . Mu teise külaskäigu ajal vist. Võiks ju tree-house'i peale mõelda, hmm...?:)
13/04/2012

Küla-elu võlud vol 2:)
Eile ründasid Mario kanad lausa meie eesuksest sisse:) Vaata: Fotokat nähes panid mooda tänavat kodu poole punuma.
Aias oli päev tagasi esimene hummingbird. Imeilus, imeväike, läikivroheka sulestikuga. Nad on nüüd taas lõuna poolt tagasi.
Punarind veetis kõrvalmaja katusel pikalt aega. Looduse lõhnad on muide väga sarnased Eesti kevadega, varahommikuti eriti.
13/04/2012

Külaelu, yehaa! Naabri-Billi lumi (cottonwood ajab karva) ja Mario kana. Hmm. Lihavõtted läbi, munad pole enam hinnas...tea kaua kanale veel aega antud?





Oma aia maasikad ja piparmündilehed sai jäätiseportsude peale pandud, kui läinud pühapäeval desserti serveerisin. Münti panin aeda maha kohe mitut sorti, muuhulgas shokolaadimünti.
Pühadekülalisteks Pauli isa koos oma prouaga; ööbisid kah. Igavesti tore oli. Isa on lennuki-insener muide, töötas Lockheedis, nüüd pensionil (hmm, Paul lendab isa jälgedes järelikult, ainult veidike kõrgemal, kosmoses:) Ühesõnaga. Nad elavad pool aastat Arizonas, pool Torontos; isa iirlannast abikaasa on Kanadast pärit.
Peale kõhtu ääreni täitvat õhtusööki istusime aias terrassil ja jõime tõrvikute (ja tähtede) valgel veini. Punast. Paradiis!!!:)
Siin mõned pildid sellest, mis aias praegu õitseb.Fotograafi kleidisaba kah:)
10/04/2012

Lihavõtte-pühapäeva varahommikul võtsime kohvitassid, Yarko ja kaamerad ja läksime põldude vahele päikesetõusu vaatama. Pauli fotod. Too puu, mille kännul seisan, on hiiglama vana pappel. Kuidagi sujuvalt 'meie' puuks kujunenud:). Kodust viie minuti kõnni kaugusel. Yarkot saab tihti jalutatud 'to The Tree and back', kui kusagile minek ja kiire, aga tahad koerale korraks rõõmu teha. Tänavu kartsime, et kaks järjestikust külma talve on puule liig olnud. Ei läinud ega läinud lehte. Aga siis - yehaa!! Üleöö oli roheline!
10/04/2012
Mudadepüha!! Postitasin e-maili Pauli sõpradele. Pärast seda kui olin sibulakoortega mune värvinud, ja see siin kõigil jalad alt lõi:)

From: Epp
To: X X X X jne.
Subject: Easter(n) Eggs:)
Text: That's how Estonians are used to dye the Easter Eggs.
Millions of years already.
Or a bit less:)
Anyway, since there were eggs.
And chickens.
Whatever came first:)
Instructions are in the captions below the pic's:
Bon appetit!:)
Epp


Varahommikusel pildijahil käisime läinud laupäeval, kohaliku kaameraklubiga. Erilist inspiratsiooni kella kuue ajal muidugi peale ei tulnud:). Aga seltskonna mõttes tegime kaasa. NB! Meeles pidada! Kui järgmine kord sellisel kellaajal loodusesse minna, tuleb kindad kätte panna! See ei loe, et päeval 20-30 soojakraadi vahel. Enne päikesetõusu võib kringliks külmuda!!! Brrrr.
05/04/2012
Lepatriinusid müüakse kaalukaubana !?:). Eestis ei tule keegi selle pealegi, triinud volilt aias võtta. Kõrbes on teisiti, jah. Lehetäisid jm kahjurid olemas, lepatriinud, nende hävitajad, aga mitte. Aiandushuviline peab niisiis rahakotti kergendama. Meie küll neid ei ostnud, meil pole aias viljapuid. Aianduskeskus ise on igavesti suur, samuti ka valik. Müüakse, tõsi küll, ka sellist kraami, mis siinses kliimas kohe kindlasti ellu ei jää. Kui just iga päev liitrite kaupa vett peale ei kalla.
Olude sunnil (kõrb!:) olen hakanud end tasapisi siinmail propageeritava XERISCAPING'uga kurssi viima.