„DON’T BE AFRAID“, ütles Trump oma esimeses tele-esinemises Ühendriikide värskelt valitud presidendina. Et kaasmaalastel (ja kogu maailmal) pole põhjust hirmu tunda tema presidendi-aja ees. Hmmm. Minul isiklikult on selle ’ärge kartke’ kohta oma teooria, põhineb praktilisel kogemusel. Aga las ma jutustan.

Aastakümneid tagasi, mil veterinaaria Eestimaal veel nii peen teenus polnud kui tänapäeval, oli mu kahe koera (Eduard ja Jeekim) ning kahe kassi (Mimmi ja Hombre) ihuarstiks kogenud loomatohter. Tõreda olemisega, kuid ilmselgelt sooja südamega vanemates aastates meesterahvas. Doktor Viitol elas Pääskülas, Põdra tänaval. Mingist kliinikust kui niisugusest polnud tol ajal juttugi. Helistasid ta kodutelefonile, leppisid visiidiaja kokku, ilmusid värava taha. Viitol tuli torisedes tänavale, tumesinine, ebamääraste plekkidega kaetud automehhaaniku-kittel seljas, ning vaatas "looma" üle. Diagnoosi pani kohapeal. Ühekorra, kui Eduard omale varases kutsikapõlves kopsupõletiku hankis (tänu minu kogenematusele koeraomanikuna), sain Viitolilt sõna otseses mõttes sõimata. Et kas ma ei tea, et kutsikat tuleb poputada samamoodi kui imikut? Mina vaikselt vastu, et mul pole lapsekogemust. "Hoolitsemist tuleb kõigepealt tittede peal harjutada, alles seejärel võid kutsika võtta," mühatas Viitol etteheitvalt. Aga Eduardi, kes vaat et taevassemineku äärel oli, tohterdas terveks. Armas doktor Viitol. Ega ümberkaudsed (ja üle Tallinna) koeraomanikud teda asjata kiitnud ja soovitanud.

Ühesõnaga. Millest ma rääkida tahtsin, oli see hirmu teema. Mul läks aastate jooksul Viitolit ühtepuhku tarvis – vaktsineerimised, Eduardi, tulihingelise kakleja naha- ja lihavigastused, Hombre kastreerimine jne jne. Doktor Viitolil oli väljakujunenud kõnepruuk, mida ta noil väravatagustel visiitidel kasutas - patsiendi, omaniku, võib-olla ka iseenda rahustamiseks. Nimelt: mis iganes ebameeldiva protseduuriga tegu (süst, haavaõmblused, munade mahavõtmine), Viitoli mantra oli järgmine: „Ära karda. Ei tee…ei tee…ei tee…“ No aga ise muidugi samal ajal tegi, nii et verd ja karvu lendas.

Novot. Loodetavasti on lugeja selle veterinaaria-teemalise jutu lõpuks aru saanud, miks Trumpi "ärge kartke" mul ihukarvad hirmust püsti ajab.
Nov14/2016