Holy Trinity + Blinded by the Light

 


Et siis Twitter on nüüd Muski käes. Ma kardan Muski. Või noh, „kardan“ pole täpne väljend. Ütleme pigem nii, et umbusaldan. Jaa, ühest küljest geenius. Teisest küljest aga kapriisne nartsissist, kel piiramatul hulgal raha (loe: võimu) käes, ja arvamine, et just tema teab, kuidas maailma asjad käima peavad (muuhulgas Muski „rahuettepanek“, millele mitmelt poolt, kaasa arvatud Ukrainast, viivitamatult keskmist sõrme näidati.) Ühesõnaga, minu arvates on Musk ohtlik. Mind ümber veenda üritada pole mõtet. Ah et miks püha kolmainus? Noh, vaadake, Muski värske valitsuskepi all on teise temasarnase suurushullustustuses nartsissisti Twitteri konto taastatud, juudiviha õhutaja Kanye Westi oma nimelt (või Ye, või Yeezy, mul järjepidamine sassis, mismoodi tüüp end hetkel nimetab.) Ja ilmselt järgneb peagi ka Trumpi ennistamine nimetet sotsiaalmeediaplatvormi kasutajaks. Seda päeva ootan õudusega. Vot siis küll enam uudiseid lugeda ei või, kui vähegi enda meeletervisest hoolin.

------------

Mul polnud õrna aimugi, kes tolle pimestava valgusallika taga peitus - mitmesajakilone kohalik jõmm, ülbe turistist teismeline, purjakil hipi või hoopiski tulnukas, kes rannalviibijaid valgusvihu abil kaaperdada üritas. Kuid ühes olin kindel. Peale seda, kui mulle, Paulile ja paarile teisele pimeduses tähistaevast nautijale oli prozhektoriga minuti jagu vastu vahtimist tulistatud, tulistatute ahastavatest zhestidest hoolimata, vääris ülbitseja vähemasti verbaalset korralekutsumist, kui mitte enamat. Kargasin lamamistoolist püsti, marssisin käega silmi varjates valgusallika poole. Kohale jõudnud, kärgatasin vastuvaidlemist mittelubaval toonil, et otsekohe ja vastuvaidlematult tehtagu valgus kustu. „What? What?“ vastas nõrguke vanainimesehääl, mind jätkuvalt pimestades, sedakorda lähidistantsilt. Ja mis selgus. Kõhetu turistist vanaproua, miljoni-luumeniline pealamp otsmikul, oli hilisõhtusele rannale telefonikõnesid pidama tulnud. FaceTime või WhatsApp vms. Ajupidi nutiseadmes, jäi kõik ümbritsev prouale loomulikult tähtsusetuks ning märkamatuks. Nähes, et tegu pole ohtliku vastasega, tõmbasin tooni võrra tagasi ja selgitasin prouale, et ta pimestab poolt Kauai saart, lisaks sellele rikub ka seadust, kuna siiasamasse rannale tulevad merekipkonnad ööd veetma, mistap igasugune valgus peale punase on keelatud, kaasa arvatud nutitelefonide helendavad ekraanid. Proua kiskus lambi peast, sahmis sellega veidike aega, lõpuks õnnestus tal öövalgusrezhiim sisse lülitada. 

Fotodel unele sättivad merekilpkonnad (jah, need suured mügarikud veepiiril), turistirahvas randumis-etendust jälgimas. Vabatahtlikud peavad õhtuti ning öösiti valvet, et keegi loomi häirima ei läheks. Reeglid on paigas, kui lähedale tohib hiilida. Välguga pildistada ei lubata. 

November 01/2022  

What do you think Jesus would tweet - 'Let he who is without sin cast the first stone' or 'Has anyone seen Judas? He was here a minute ago.' ― Chris Cornell

9 comments:

  1. See päev on käes: Trump just säutsus oma tänu Muskile. Miks see minu twitteri uudisvoos ja miks Twitteris " hate" või vähemalt "unlike" nuppu pole jääb arusaamatuks. Mu arust võiks Musk jääda tehnoloogiaga või finantsmaailmaga tegelema kus ta kõva käsi aga ei peaks nina toppima poliitikasse, kus võib igavest jama kokku keerata.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hm. Kust su teave pärit on? Minu teada Trump Twitteris (veel) tagasi pole. Tänane uudis:
      "Musk said anyone barred from the social media platform for violating content rules would not be allowed back on until a process for doing so has been put in place, which would “take at least a few more weeks”.
      https://www.theguardian.com/technology/2022/nov/02/banned-twitter-accounts-will-not-be-reinstated-until-after-us-midterms-donald-trump

      Delete
    2. P.S. Paar päeva tagasi silmasin jah uudist, et trump oma "truth social" platvormil hõiskas, et Musk ta ennistab, aga ta võib seal oma pinnal kireda palju tahes, fakt on, et praeguse seisuga on ta Twitteri konto siiski endiselt "suspended".

      Delete
    3. Nägin otse oma Twitteri uudisvoos, samas ilmselt oli tegu libaTrumpiga sest googeldades küll sihukest uudist ei leia. Samas midagi on muutunud, usaldusväärset Ukraina teemat silmnähtavalt vähemaks jäänud või millegi pärast ei tule üles.

      Delete
  2. Ma passin viimasel ajal päris palju Twitteris ja lugesin sealt, et Musk ei saa nähtavasti ka aru, kuidas Twitteri ärimudel töötab (raha ei tule mitte mitte kasutajatelt ja kirjutajatelt, vaid reklaamijatelt, kelle jaoks on väärtus suur lugejas- ja kasutajaskond), sest ta loobib õhku tobedaid ideid - küsida konto autentimise eest (sinine linnuke nime taga, mis näitab, et kasutaja on päriselt see, kes ta väidab end olevat) 20 dollarit per kuu. Kühvel selles, et see sinine linnuke on väärtuslik peamiselt lugejate, mitte autenditud kasutaja jaoks. Lugejad teavad niiviisi paremini, keda usaldada. Kirjutajatel pole erilist motti selle eest raha maksta. Stephen King ütles selle otse välja, mispeale Musk läks tingima: "aga kas 8 dollari eest oleks nõus?" Mille peale siis kommenteeriti, et ee, sellised asjad oleks võinud nagu enne Twitteri ostmist läbi mõelda. Ja et tundub, et ta ostis rumalast peast liiga kalli hinnaga platvormi ja nüüd ei jõua ära mõistatada, kuidas sellega mitte totaalsesse kahjumisse minna, ja mõtleb seepärast rumalaid ideid välja. Rapsib ühesõnaga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jep, ma nägin kah uudistes seda Muski sinise linnukese fopaad. Täiesti nõus sinuga, et rapsib. Lisaks olen lugenud arvamusi, et kui ta trumpi (ja teised paremäärmuslased) ennistab, kolib viisakam rahvas, või vähemasti osa sellest, minema, sulgeb protestiks kontod, misjärel keegi tuleb ja täidab turunishi, st. loob platvormi, kus vihakõnele blokk peale pannakse. Noh, elame, näeme.

      Delete
    2. Tänane uudis: https://www.dailymail.co.uk/news/article-11388179/General-Mills-Audi-Pfizer-join-growing-list-companies-pausing-advertising-Twitter.html

      Delete
  3. Wiredi artikkel sellest, mis jamasid Muski rapsimine kaasa toob või on juba toonud.

    https://www.wired.com/story/musk-denial-true-cost-twitter-implosion/

    ReplyDelete