A step in the right direction



Paar päeva tagasi komistasin uudisele, et Inglismaal, Manchesteris, eraldati sikud lammastest. Teisisõnu – eraldati peadpidi nutitelefonis olevad jalakäijad normaalsel moel tänaval liikuvatest inimestest. Väga tervitatav idee mu meelest, võiks siin meie kandiski rakendada. Linnaelanikud on vast ekraani külge kleepunud kaaskodanikest kõrvalepõikamise ära õppinud, aga minul, maainimesel, on ses asjas vähe kogemust. Mistap iga kord, kui rahvarohkemasse kohta asja, olen osaline vähemasti paaris kokkupõrkes. Sest noh, mulle, nutitule, lihtsalt ei mahu pähe, et nutirahva jaoks ekraanivälist reaalsust ei eksisteeri.

Ja kui juba oigamiseks läks, siis: ma üldiselt üritan kõiki inimesi armastada. Tõesti üritan. Kuid on kaks erandit. Esiteks muidugi Trump. Ja teiseks need, kes kauplustes KÕVA HÄÄLEGA telefonivestlusi peavad. No näiteks jube kogemus möödunud nädalast. Olen mina oma lemmik-sekkaris Goodwillis, aega küllalt, pood rahvast mõnusalt tühjavõitu, normaalne ostlemismuusika (Goodwillil on oma raadiojaam) - ühesõnaga, paradiis. Ühel hetkel aga siseneb paradiisi madu varases keskeas kena välimusega naisterahvas, kel parasjagu telefonikõne pooleli. Ja mitte niisama kõne, vaid facetime või midagi, nii et kuulda pole mitte ainult proua repliike, vaid ka kaasvestleja omi. Proua võtab suuna sellesse stangevahesse, kus parasjagu pluuse lappan. Üritan kannatlik olla, aga kuna mind tõesti ei huvita, kui palju ta ex talle raha võlgneb, ujun vaikselt eemale, müügisaali kaugemasse otsa, jalanõude manu. Mõnda aega on kõik OK, siis hakkab tuttav hääl taas lähenema. Teema on vahetunud, jutt käib ilmselt laste kooliõpetajatest, mitte just kiitvas võtmes. Otsustan, et vaatan kingi-saapaid hiljem, ja taandun taas kaugemale, kleitide juurde. Paraku, pidu ei kesta kaua. Proualgi on kleiti tarvis. Vestlusteema läheb seekord minust mööda, ilmselt on vererõhk vihast tõusnud, kõrvus kohiseb. Põgenen raamatuosakonda. Sinna proua õnneks järele ei tule. Kusjuures aru ma ei saa, miks ta üleüldse kaupluses viibis. Tegemist ei olnud multitaskinguga. Ta ei vaadanudki kaupa, lappas hilpe täiesti mehhaaniliselt, olles jäägitult nutiseadmesse sukeldunud. 

*

Slow walker lanes for people distracted by their PHONES have been installed in Manchester's Hardman Boulevard for one day. One-day stunt highlights how distracting mobile phones are to pedestrians. The World Health Organisation recognises distracted walking as a safety risk. Read more:
August 26/2019
Image: Internet

"The same regions of the brain light up when someone touches their smartphone as when they touch a family member or a pet."― Matt Cohler