A ROOM WITH(OUT) THE VIEW
Olgem ausad, olin esiotsa ikka üsna pettunud, et meil seekord ookeanivaadet pole. Sest noh, I want my cake and eat it too, nagu vanarahvas ütleb. Et kui tuled mehega Hawaiile töölähetusele kaasa ja elad otse Vaikse ookeani kaldal asuva hotelli sviidis, sentigi selle eest maksmata, siis olgu sviit ookeanivaatega. Lugu on aga nii, et ise me vaadet valida ei saa, kuna elamine broneeritakse Pauli tööandja poolt. Kuurordis, kus resideerume, on 11 neljakorruselist hotellihoonet pluss peotäis peeneid kahekorruselisi villasid, kõik nö. vaba käega hiiglaslikule, vohava haljastusega, ujumisbasseinidega pikitud territooriumile pillatud. Reeglina on hoonetel neli külge, eks ole (kui just pole tegemist Pentagoni või jurtaga), ning paraku ei ole füüsikaseaduste tõttu võimalik kõiki nelja hoonekülge ookeani poole pöörata. Näiteks meie sviidi lanai vaatab saare keskosa suunas.

Algatuseks piidlesin lokkava rohelusega kaetud mägesid ikka väga pika mokaga, sest noh, ei ole ju ookean… Kuni otsustasin Google Earth'i kasutades kindlaks teha, mida ma siis täpsemalt rõdult näen. Ja kujutage ette, mida: maakera ühte märjemat paika, Waialeale vulkaani (ja ühtlasi ka Kauai saare) kõrgeimat tippu Kawaikinit. Guinness pakub 11445 millimeetrit sademeid aastas. Mul on üllatuslikult õnnestunud ka “alasti” Kawaikinist paar pilti teha, reeglina mässib ta end häbelikult pilveloori. Sest nagu öeldud, seal üleval sajab vahetpidamata, mäetipp püüab ookeanilt tulevad pilved kinni ja pigistab need tühjaks. -------- Peale teadmistekogumist hakkas vaade mulle kohe tükk maad rohkem meeldima. Boonusena fakt, et me Pauliga oleme seal üleval mägedes matkanud. Seda ka veel, et Kawaikini tähendab hawaii keeles 'suur hulk vett', Waialeale aga 'vulisev, ülevoolav vesi'.

Siinsetes hotellides jaotuvad apartemendid järgmiselt: oceanfront, ocean view, garden view. Oceanfront on luksus, kuna sinu elamise ja ookeani vahele ei jää midagi peale paari palmipuu, vahel lisandub sõidutee ja/või kõnnitee. Ocean view puhul on sinu ja ookeani vahel vähemal või rohkemal määral visuaalseid takistusi: teised ehitised, haljastus, distants. Turiste hoiatatakse, et ka taskurätisuurune lapike sinist vett, mis hotellitoa rõdult kätte paistab, kvalifitseerub ookeanivaatena. (Meil oli möödunud korral nimelt ocean view, aga väga toreda avara vaateväljaga.) Ja lõpuks garden view, see, mis meil praegu. Tegelikult ju pilgule kena, kaed üle külluslikult ja kunstipäraselt haljastatud hotelliteritooriumi kaugetele mägedele. Aga see “aiavaade” on jah vähim populaarsest otsast, arusaadavatel põhjustel. Rohelust võid ka maismaa-kuurortides näha, aga ookeani mitte.

Kuid ega see va ookean meist siis teab mis kaugel pole. Lähen toast välja, maja välisküljel asetsevast lahtisest trepist alla (või sõidan liftiga), pööran ümber hotellinurga, kõnnin üle vaipsileda muru ja olengi vee ääres. Ning ehk näkkab ookeanivaatega taas järgmisel korral, nagu näkkas juulikuisel Kauai-käigul. Ja kui see lohutus kah ei aita, siis mõtlen neile turistidele, kes omast taskust hotelli kinni maksavad, aga sellegipoolest ocean view'd nautida ei saa (põhjuseks eelpool nimetet füüsikaseadus).
February 19/2018

------------ 

KAWAIKINI is the highest point on the Hawaiian Island of Kauai and measures 1,598 m in elevation. It is the summit of the island's inactive central shield volcano, Mount Waialeale. The summit of Waialeale features a tropical rainforest climate with substantial rainfall throughout the course of the year. The Weather Network and The Guinness Book of Weather Records 11,455 mm rain as the average annual rainfall at Mount Waialeale. The local tourist industry of Waialeale has promoted it as the wettest spot on Earth, although the 38-year average at Mawsynram, India is higher at 11,870 mm. Mawsynram's rainfall is concentrated in the monsoon season, while the rain at Waiʻaleʻale is more evenly distributed through the year.