EESTLASED ON TEADUPÄRAST RABARAHVAS. Vaevalt leiad kellegi, kes poleks rabas (või soos) sumbanud. Marjakorjamisest firmapäevade ja pulmadeni - rabas kannatab kõike teha. Ja seda va vesist jalaalust jagub, madal maa nagu Eestimaa on. Kuid ma küsiks nüüd, kui paljud kallitest kaasmaalastest on läbinud raba, mis  asub 1200 meetri kõrgusel merepinnast? Käsi püsti, palun!

Novot. Kui mu silm ei peta, pole just kätemeri, või mis. Aga mina ühes säärastest haruldastest pilvepiiril asetsevatest rabadest läinud nädalavahetusel ringi kolasin, troopilisel saarel kesk Vaikset ookeani. Koha nimeks ALAKAI WILDERNESS.

Harisime Pauliga end eelnevalt, et mida ja kui palju teekonnale kaasa võtta, aga soovitatust läks täppi vaid suure hulga joogivee tarvidus (altituud!) ning kosutavate, proteiinirikaste söögiampsude. Kerget jakki/vihmakaitset tarvis ei tulnudki. Sadu küll saime, aga oli pigem selline kerge, soe, udutaoline.

Alakai laukavesi pole Eesti rabadele omaselt pruunikas, vaid suisa tõrvmust. Õhutemperatuur on seal üleval mõnevõrra madalam kui ookeanikaldal, aga mitte oluliselt. Vaid siis, kui pilvede sisse satud, hakkab kergelt kõhe. Mõned taimepildid tegin ka. Esmapilgul hämmastav visuaalne sarnasus Eesti rabaflooraga, kas pole? Nüüd googeldangi usinalt ja uudishimulikult, et mida ma siis täpsemalt nägin, ja mismoodi see kõik sinna kõrgele tekkinud on.

Fotod annavad vast ümbrust ja meeleolu paremini edasi kui jutt. Tõele au andes olen siin Kauail pildistamisega tagasi tõmmanud. Põhjus lihtne – NII palju on vaadata, et fotoka näppimine tundub kuidagi mõttetu. Kõike pildile püüda nagunii ei õnnestu. Lisaks läheb emotsioon kaotsi, kui pidevalt parema valguse või rakursi peale mõtled.

Last but not least - Alakai raba oleks meil kogemata jäänud, kui poleks olnud plaani Kilohana vaatluspunkti vallutada. Sinna aga pääseb ainult läbi raba. Sellest, millist vaadet Kilohana Lookout meile serveeris, saab lugeda SIIT.

-----------

"At an elevation of one mile, ALAKAI SWAMP is considered the world’s highest rainforest swamp.  It’s also home to numerous endangered species as well as haunting and majestic vistas for visitors.  The swamp is located on elevated flatlands near Mount Waialeale, ONE OF THE WETTEST SPOTS OF THE PLANET. Alakai Swamp is a strange and mysterious place, one that has been revered by Hawaiians for centuries. A boardwalk was built back in the ‘90s both to protect the rare plants and animals and also for hiker safety."

ALAKAI SWAMP TRAIL:  
Cool Because:
It offers an unparalleled view of the island at the lookout when weather allows.
Topography:
Partial dirt trail and partial boardwalk through bogs and native rain forest leading to edge of the Na Pali's Kilohana vista.
Not Good For:
Those that do not have strong endurance and are not in good physical condition.
Hazards:
Wet, slippery and very muddy trail. Be prepared for rain or sun. Stay hydrated.
Sources: Internet
July 18/2017 
“A world without huge regions of total wilderness would be a cage; a world without lions and tigers and vultures and snakes and elk and bison would be - will be - a human zoo. A high-tech slum.”― Edward Abbey, Postcards from Ed