Peale eelmist, pesumaja-postitust olen headelt sõpradelt saanud kõvasti rohkem kui ühe pärimise stiilis 'kas neil kodus pesumasinaid polegi?!"
OK, vastus on siin. Ameerikas tundub avalikes pesumajades käimine traditsioon olema. Majanduslikust seisust sõltumata. Sõbralikult koos nii kodutud, gängsterid kui koduperenaised. No, see on väike liialdus...aga seltskond on tõesti seinast seina. Meenutage Hollywoody filme - pesumajastseene peaks meelde tulema küll. See on selle ühiskonna tava. Ütlevad, et ca 50% ameeriklastest peseb pesu pesumajas. Lahe suhtluskoht ka, kui tahad suhelda; aga ega keegi ei sunni. Täna lugesin õues pingi peal ajakirja, sealsamas arenes filosoofiline vestlus kahe kliendi vahel. Meesterahvad, täitsa erinevad, üks must, teine valge, mustal polnd autotki, valge oli ilmselgelt rikkamast keskklassist. Intelligentsilt võrdsed, vestlus oli sõna sekka ütlemiseks üle minu vaimsete võimete:). Teemaks religioonid ja maailmakorraldus ja säärane; kuulasin ja nautisin.

Küsitud on ka et kas pesumajas käimine pole ajaraiskamine. Hmmm...aeg on relatiivne mõiste. Võid lugemist kaasa võtta, võid kellegagi vestelda, võid niisama aja maha võtta. Eestis toppisin pesu kodus masinasse...kui ma nüüd mõtlen mis imet ma selle ajaga ära tegin...no üht-teist ikka, aga mitte midagi põhjapanevat.

Pikk jutt lühikeseks. Paljudel ameeriklastel on elamises masinad olemas, paljudel ei ole. Elukorralduse muutudes:) on Paul nüüd masinaküsimuse tõstatanud. Arutasime ja leidsime, et esialgu pole vaja. Pildil on pesumaja kus käime; kuulub hiina perekonnale. Ja nad kõik (papa-mamma ja täiskasvanud lapsed) on väga pikka kasvu! Üldse mitte pisikesed ja kollased, ja vaid aimatavalt pilusilmsed:). Aga räägivad omavahel hiina keeles.

EDIT: Hinnad ka. Üpris suur masinatäis pesupesemist maksab 1 dollar; tahad täitsa kuiva pesu, tõstad kuivatisse ümber ja maksad veel ühe dollari lisaks. Programme on nii pesemiseks kui kuivatuseks rikkalikult valida, pitspesust teksadeni, ja kõik muu sinna vahele.