Selfie ja settekivimid

 


Oleme Makawehi kaljudel ennegi matkanud. Sihuke kena kerge ajaviide, vastavalt soovile kõnni üks miil või kümme, ilu igal pool. Settekivimimoodustiste vahel peidab end väike, taskusuurune liivarand, mida eelnevatele Kauai-käikudele tuginedes vaat et enda omaks peame. Dragon Beach panime koha nimeks. Kujutlusvõimet kasutades võib altpoolt kolmandal pildil ka draakonit ennast näha, kummardub teine vee kohale jooma, ninasõõrmed puhevil, kael kumer. Draakonirand on mugav ja turvaline paik hiiglaslike lainete nautimiseks, seljatagune peab tuule kinni, eestpoolt pealetungivad veemassid aga jäävad liivariba ning sügava vee vahel oleva kiviplatoo taha pidama. 

Kauai nimelt asub kahe vastassuunalise tuule meelevallas. Kirdetuul, kutsutakse Trade Winds, on valdav, puhudes enamjao aastast. Kona Winds, üldjuhul vaid mõned päevad või nädalake vältav edelatuul toob endaga tugeva tormi ning sademed. Aga jah, sel tillukesel privaatsel liivarannal veetsime taas hea mitu tundi, kerge eine ja mõningase veiniga, nagu ikka. Vahepeal kastis soe vihm meid läbimärjaks, kuid kes troopikas sellest hoolib. 

------------

Makawehi Lithified Cliffs,  sprawling landscape of rolling dunes ending in rocky cliffs overlooking the pounding surf of the Pacific, are located above Shipwreck Beach in south Kaua‘i. Easily explored on foot, a series of mostly unmarked trails allows visitors to wander this fascinating and rare geology on foot, to their heart’s content. Search for fossils while you walk amongst sacred ancient Hawaiian sites, beautiful seaside shrubs, and flowering naupakapaka. Watch fishermen practice traditional net and shore fishing on the rocks below, and enjoy spectacular sunsets. If you venture out to the Makauhena point, you will be rewarded with incredible 270-degree views of the island’s southern shore and the vast expanse of the Pacific Ocean.

The Trade Winds are the permanent east-to-west prevailing winds that flow in the Earth's equatorial region, blowing mainly from the northeast in the Northern Hemisphere and from the southeast in the Southern Hemisphere and have been used by captains of sailing ships to cross the world's oceans for centuries. They enabled colonial expansion into the Americas, and trade routes to become established across the Atlantic Ocean and the Pacific Ocean.

Kona storms are a type of seasonal cyclone in the Hawaiian Islands, usually formed in the winter from winds coming from the westerly direction. Hawaii typically experiences two to three annually, which can affect the state for a week or more. Among their hazards are heavy rain, hailstorms, flash floods and their associated landslides, high elevation snow, high winds which result in large surf and swells, and waterspouts. Kona is a Hawaiian language term for the western (to southwestern) side of an island.

July 6/2021

 “Let's take a selfie." "We can't; our phones are dead, remember? We'll just have to have the memory in our hearts like the old days.”― Jenny Han, Always and Forever, Lara Jean

6 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Sellel draakoniga pildil on vägagi “Troonide mängu” vaib.

    ReplyDelete
  3. Väga kena selfie!
    Ja draakon on täitsa selgelt näha. Mõtle, kui joob mere tühjaks!


    Kustutasin eelmise kommentaari, ma olen õigekirjaga sõjajalal ja näib, et ta annab alla ning põgeneb, sest mu kirjaoskusest on varemed järgi. Kõige hullem, et näen ise neid vigu kõige varem tund peale kirjutamist. Terve ÜRO ja kõik vanad kallimad on neid juba märganud ja siis alles...

    "Taskusuurune rand" on nunnu väljend.

    ReplyDelete
  4. Frieda, sa loed me mõtteid? Just nimelt, see on Game of Thrones draakon. Tiiba te kõik ikka märkasite, vasakut tiiba? Ja väikest sarve draakoni otsmikul?

    Kaamos, tead, see õigekirjavärk… mul on samamoodi. Vahel kahtlustan endal lausa düsgraafiat, sest kui postitan või kommenteerin, siis loen 3 x üle, viga (vigu) ei näe, aga tund aega hiljem on nad täitsa olemas. Müstika.

    Aga selfie kukkus täitsa OK välja jah, ega muidu poleks üles pannudki =)

    ReplyDelete
  5. Mulle jäi kohe silma sõna "settekivimid" (sedimentary rocks), sest Hawaiil ei tohiks neid olla kuna laavast ja vulkaanilisest tuhast koosnevad saared on nii noored (vanim Kauai 5 miljonit aastat). Lähemal uurimisel selgus, et ehkki klassikalises mõttes pole tegu settekivimitega siis väga laiahaardelise ja vaba tõlgendusega võib ka suht äsja ladestunud vulkaanilise tuha kihte (tuff) selleks lugeda. Kindlasti mitte aga laava päritolu kaljusid.

    ReplyDelete
  6. TT, mitte et ma oma postituse pealkirja üleüldse õigustama peaks, eks, ma võin oma blogis mida tahes pealkirjaks panna, aga no halloo, isegi mina, geoloogias tume, tean, et Hawaii on noor, vulkaanilist päritolu saarestik :)
    Noppisin välja sõna “sediment”, kuna sobis kenasti kokku “selfie’ga”.
    “Lithified cliffs form as weathered fragments are removed by erosion and transported by gravity, running water, glaciers, waves, and wind. These weathered rock fragments then eventually come to rest as layers of loose, unconsolidated material called sediment.”

    ReplyDelete