Puud ja põõsad


 

Ma ei ole kade inimene, aga kui kellelgi on ühes aianurgas viis võimsat sekvoiat ning teises nurgas kolm viljadest lookas mandariinipuud, siis, andke andeks, võtab väheke kripeldama küll. Liiatigi, et tegemist pealtnäha täiesti tavalise, suurlinna äärel, eramajade rajoonis asuva kinnistuga. Pauli õde meenutab siiani, et kui nad uut kodu otsides seda “objekti” vaatama läksid, ei huvitanud teda peale taga-aia nägemist enam absoluutselt, millises seisukorras maja ise oli. Ainus, mille jaoks silmi jätkus, oli aed.

Olete heal õuna-aastal puu alt kotid-korvid saaki täis korjanud? Novot. Mina korjasin sedamoodi mandariine. Ja see kolmas pilt on võetud, kui läbi San Joaquin Valley sõitsime, teeäärne kümnete ja kümnete miilide kaupa mandariini-istandustega palistatud. Mingit valvet puuviljaaedade juures näha polnud. Polnuks meil camper sugulaste juurest korjatud mandariine ääreni täis tuubitud, oleksime ilmselt võinud peatusi teha ja isu täis korjata/süüa. Puid ei oleks tarvis olnud ründama hakatagi, mahapudenenud viljadest piisanuks enam kui küll.

The San Joaquin Valley of California stretches from the Tehachapi Mountains north of Los Angeles up to Sacramento. Largely agricultural, the area is some of the most fertile and important farmland in the world.
February 01/2020
“There was a machine in the kitchen which could extract the juice of two hundred oranges in half an hour, if a little button was pressed two hundred times by a butler’s thumb.” ― F. Scott Fitzgerald, The Great Gatsby

No comments: