Maakonnalaat, yehaa! Mina, olgem ausad, olen lihtne linnainimene. Mistap poleks uneski arvanud, et kariloomade väljanäitused on üksühele sarnased koertenäitusega. Kohtunik, händlerid, kasvatajad, omanikud. No ja kariloomad muidugi ka. Kellel, nagu arvatagi võib, pole (sarnaselt koertele) sooja ega külma tollest tilulilust, laske vaid rutem ringist välja ja koju, karjamaale, normaalse elu juurde tagasi. Aga kesse loomi kuulab. Tarvis ju karikad ja rosetid kätte saada:) Ning, andkem tõele au, eks aretusväärtuse hindamine tuleb tegelikult ikka kasuks ka. Nii koerte kui karielajate puhul. Novot. Veetsime pool päevakest laadal, see meil siinsamas suht lähedal, Jeffersoni maakonna laadaplatsil Madrases. Karusselliga ei sõitnud, aga selle eest nägin sihukest teenistuskoera-sooritust, et.

Järgnev on küllap huvitav eelkõige kamraadidele-koerasportlastele. Ühesõnaga. Kohalik politseiniohvitser-koerajuht emase 6,5 aastase belgia lambakoeraga tegid laadaplatsil pooletunnise demo. Püüdsid ülekere kaitsekostüümis 'kurjategija' kinni, tegid relvituks, konvoeerisid. Mitu korda, mitmesuguste variatsioonidega. NII kiiret koera pole mina oma elus veel näinud, ja no mu silma eest on neid ikka üksjagu läbi käinud, seitsme koeraspordi-aasta jooksul. Kiirem kui välk. Rünnakul, lahtilaskmisel, kõrvaletulekul, instinktide vahetusel (saak/karjainstinkt). Iseseisevalt, julgelt töötav, samas pidevalt koerajuhiga kontaktis. Fantastiline!! Peale demo läksin politseinikule ligi, algatasin jutuajamise. Tuleb välja, et koer imporditud Hollandist. USA politseijõud ostsid ta 2,5 aastasena, politseitreeningu läbis sünnimaal. Üle mõistuse kõrge instinktiga, suurepäraselt kontrollile alluv süsimust emane. ON/OFF nupp töötas i-de-aal-selt. Kusjuures koerajuht (varastes kolmekümnendates meespolitseinik) oli ka tasemel. Sellest sain juba siis aru, kui ta koera autost välja võttis. Andis käskluse, nõudis korraks kõrvalkõndi, misjärel kiitis koera kõrge, rõõmsa häälega (ise suur, tugev mees). See on ju üldteada mees-koerajuhtide viga, et nad kardavad naeruväärsed paista, koeraga suheldes. Ikka kulm kortsus ja lõug kandiline ja rihm pingul. Et oleks surmkindel, kes majas peremees. No, mitte et see EI peaks kindel olema, aga niimoodi koera töörõõm ja instinktid maha tambitaksegi. Ühesõnaga. Nagu politseinik mu komplimendi peale naeris, saab ta ametikaaslaste poolt  tihtipeale nokitud, et kilkab koera kiites nagu plika. Aga, nagu sooritusestki näha, on plika-hääl tulemuse andnud. Nonde kahe koostööd oli rõõm vaadata. Kusjuures, kordan üle: koer väike, kerge kondiga emane, mees turske ning tugev. Ahjaa, seda ka veel, koer töötas puhtal saagiinstinktil, ei mingit agressiooni. Ohvitseri eelmine töökoer olla olnud isane sakslane, tööliin, Ungarist, Schutzhundi põhjaga. Põmmpea, nagu suur osa isaseid:), kuid usaldatav töökaaslane. 

Vat sedamoodi. Sai tükk aega politseiohvitseriga juttu aetud, väga lahe. Tundus, et tallegi meeldis asjast rääkida, samal ajal kui 'kurjategija' tabamisest ja rappimisest vasikavaimustuses olevad lapsed innukalt koera mudisid:)
p.s. Alumine foto: Maakonnalaat. Kärbes ja Siga.
-----------
Cowboy-culture isn't really my cup of tea. I mean I know of course where meat is coming from. I more than appreciate farmers hard work. But so far, dog shows have been the only animal shows I have seen and participated. Much for my surprise they show farm animals exactly the same way as dogs! There are show ring, judges, handlers, all very happy and excited about the event. The only ones who are NOT so excited are animals. Just like dog show, I'm telling you!:). 
So we spent some nice time, visiting Jefferson County Fair. Fairgrounds are right here in Madras.
Also, I got to see a-ma-zing police dog demo. There is a long text about it in Estonian since I was heavily involved in dog sport for 7 yrs or so, with Yarko. Part of that wonderful international sport (called Schutzhund) is really similar to police work (catching the 'bad guys' etc). Anyway, later Paul and I had a nice talk with police officer/dog handler, about dog training and such. Cool! 
p.s. Photo nr 3: County Fair. The Fly and The Pig. 
25/07/2014