Jaapani restoranis käisime raketimeeste (ja nende naistega) eile, reede õhtul. FAN-TA-TI-LI-NE!!! Kokk andis vapustava show. Meid oli kenake hulk, ca 20, istusime ringis ümber üleni musta riietatud, vööl rippuvate kööginugadega relvastatud koka, kes hiiglasuurel küpsetusplaadil kulinaarseid imesid korda saatis. Ma pole enne säärast söögitegemist juhtunud nägema; korra või paar olen aastate jooksul steak'i küpsetamist saanud jälgida, Argentiina restoranis näiteks, Tallinnas; aga see on olnud lapsemäng võrreldes eilsega.
Kokk oli varastes 30ndates, Filipiinide hiinlane vbl?, ja algatuseks andis küpsetusplaadil terariistadega ...mhmm... võib öelda et lausa kontserdi. Rütmitaju parem kui mõnelgi muusikul, ma ütleks. Seejärel läks käiku elus tuli, kustutas 'pliidi' kohal valguse ära ja süütas paaril taldrikul õli, ja küpsetusplaadil. Ja siis läks lahti. Nagu mainisin, oli meid 20 ringis, roogasid telliti väga erinevaid, aga kokk valmistas need KÕIK korraga. WOW, ma ütlen. Nugasid (mis ilmsel nii teravad kui üldse olla saab) kasutas hakkimiseks sellise kiirusega, et silma eest võttis häguseks. Hakkis otse kuumal plaadil. Te oleks pidanud nägema tehnikat, kuidas ta schrimp'e puhastas ja poolitas. Ahvikiirusel. Ja nalja viskas ka samal ajal, iga sööja menüüeelistustega arvestades, aga nalja oli parasjagu, mitte pealetükkivalt. Nagu hea kunstnik kunagi, hoidis ta publikut meisterlikult lõa otsas; vahetevahel valjult röögatades - "Butter fly!!!" näiteks, võitükikesi plaadile kõrge kaarega särisema visates, jne. Ja no söök oli lihtsalt võrratu. Mina võtsin soja-kana, sinna juurde, riis, seened, asperaagus ja muud eksootilised juurviljad.
Meie kui publik polnud ovatsioonidega ka muidugi kitsid. Ega ka tip'idega kokale. Kogu õhtu õhkkond on mäletamist väärt, raketimehed olid tõelises hoos. Eks sake mängis ka oma rolli:)
18/02/2012