Lilli of the Valley*



Meil polnud tegelikult plaanis Lillikest Lõhkise Varba Mäetipule vedada, sinnasamasse, kus 2013. aastal Death Valley tripi raames Yarkoga käisime. Ma olen küll koerainimene, samas mitte nii koerainimene, et uue loomaga vana jälgedes käiksin, nostalgia-laksu saamiseks. Paraku kujunes asi ikkagi sedasi, et Lillile pakkus päikesevarju enam-vähem sama kivi, mis tookord Yarkolegi, kuna me seadsime oma laagri üles täpselt samas kohas, kus seitse aastat tagasi, Panamint'i mäeaheliku jalamil. (Mandariinidega fotol näitavad nooled tibatillukesele valgele täpile. See on meie truck ja camper.) Kusjuures ka mäe-menüü tuli kogemata kordamisele – röstsai, mandariinid, väike vein. Inimloomade menüüd pean loomulikult silmas, Lilli joogiks oli veini asemel vesi. 

Anyway. Kui Yarko pidas matkale pealtnäha vapralt, nina kirtsutamata vastu, siis Lillikene andis selgelt ning ühemõtteliselt mõista, mida asjast (loe: Death Valley stiilis jalgealusest) arvab. Niipea, kui olime talle lapikese maapinda karedast laavakiviklibust puhtaks kraapinud, räntsatas loom kivi varju pikali, nõustudes tunnike hiljem jalgu alla ajama alles siis, kui me selgitasime, et nüüd on kaks võimalust – kas laskuda koos meiega ja matkata tagasi laagripaika, või jääda ihuüksinda mäkke, Surmaoru ronkadele nokkida. Lilli otsustas teise variandi kasuks. Kuid mitte enne, kui oli kindlalt veendunud, et minek ikka allapoole on, mitte kuhugi ülespoole, üle teravaid kivide ja nende vahel varitsevate pisikeste kaktusepabulate.

Vaene loom. Eks ta vastumeelsus säärasel pinnasel matkamise vastu ole mõistetav. Halastavate omanikena leidsime edaspidi koerale mõnusamaid radu, ja ma pean täitsa tõsist plaani päästekoerte saapakesed muretseda ning teda nendega harjutada, sest ega see meil viimaseks korraks jää kividel kõndida, olgu siis Death Valleys või mujal.

*Lily of the Valley 
Enamik pilte tegi Paul.
January 25/2020
“Getting to the top is optional. Getting down is mandatory.” ― Ed Viesturs, No Shortcuts to the Top: Climbing the World's 14 Highest Peaks

No comments: