The sh*t is about to hit the fan



Täna on ajalooline päev. Ühendriikide Kongressi alamkoda teatas, et alustab ametlikku uurimisprotsessi võimuloleva presidendi ametist tagandamiseks. Kui te nüüd arvate, et ma õnnest hõiskan ja mööda tuba tantsin, siis eksite. Jaa, ühest küljest on tõesti “lõpuks ometi!!” tunne, aga teisest küljest on selge, et seesugune ekstreemne poliitiline samm lõhestab niigi erinevatesse suundadesse kistud riiki veelgi enam. Tuleb kuudepikkune inetu võitlus, millest absoluutse võitjana ei välju mitte keegi, maksumaksja kõige vähem. 

Kõrreks, mis kaameli selgroo murdis ja vabariiklasest presidendi tagandamist viimse võimaluseni edasi lükanud demokraate tegutsema pani, oli Trumpi hiljutine privaatne telefonikõnelus Ukraina presidendiga, stiilis “mina annan sulle sõjalist toetust, aga ainult siis, kui sina annad mulle komprat mu 2020 aasta presidendivalimiste vastase kohta”. Trump muide ei varjagi, et välisriigist valimis-abi küsis – tegevus, mis käib Ühendriikides karmi paragrahvi alla. Küll aga väidab ta, et vastuteenet ei pakkunud. Ühesõnaga, täpselt sama skeem mis 2016. aaasta presidendivalimistel, ainult selle vahega, et siis, nagu tänaseks kõik teavad, pani Putin õla alla. 

Demokraatide ladvik eesotsas Kongressi alamkoja spiikri Pelosiga oleks tagandamisprotsessi alustamisega hea meelega veelgi venitanud, ehkki parteisisene surve asjaga algust teha üha tugevnes. Kuigi ka valijaskond kannatamatust ilmutas, võis saadikutest siiski aru saada. Presidendi tagandamine on niivõrd tuleohtlik ettevõtmine, et vaid poliitiliselt kogenematu hüppab entusiastlikult sellesse lõkkesse. Ukraina keiss, mis tänu vilet puhunud, siiani anonüümsele valitsusametnikule ja ajakirjanike korralikule kaevamistööle päevavalgele toodi, ei jätnud demokraatidele aga muid variante kui asjale ametlik käik anda. Vastasel juhul oleksid lisaks presidendile ka nemad põhiseaduse vastu eksinud, sest Kongress on kohustatud tagama, et täidesaatev võim (Valge Maja) seadust ei riku.

Kuid Kongress, paraku, on kahekojaline. Alamkojas hoiavad enamust demokraadid, ülemkoda aga on presidendipartei (vabariiklaste) käes. Nüüd oleneb kõik sellest, kui palju soppa alamkojas teostatav uurimine Trumpi kohta pinnale toob (muuhulgas on lootust, et Ameerika saab lõpuks aimu ka Trumpi maksutegevusest, mida ta siiani kiivalt varjanud on, erinevalt eelmistest presidentidest) ning sellest, kas sopahulk on piisav, et presidendipartei käes olev Ülemkoda kusagilt taskupõhjast südametunnistuse ja patriootlikkuse riismed välja kraabib ja Trumpi troonilt maha hääletab. 

Ossa. Ma kõlan nagu sündinud korrespondent, kas pole? Täitsa ausalt tunnistan, et tänane päev on uudistesaite refreshides möödunud. Niisugust poliitilist pommi ei visata iga päev. Või mis iga päev. Uurimismenetlust presidendi tagandamiseks on Ühendriikides alustatud vaid kolmel korral: 1867 Andrew Johnsoni, 1973 Richard Nixoni, ja 1998 Bill Clintoni vastu. Nixon pani ise päev enne kohtumõistmist ameti maha, Clinton ja Johnson mõisteti õigeks.

Kuidas see vanade hiinlaste needus kõlaski? Et sa elaksid huvitaval ajal? Njaa. Igav lähitulevikus nüüd küll ei hakka.

*

THE TRUMP-UKRAINE DRAMA was first triggered by a whistleblower, who filed a complaint about Trump's contact with a foreign leader. After that, allegations surfaced that Trump threatened to withhold $400 million in military and security aid from Ukraine to force Kiev to open an investigation into his potential 2020 rival Joe Biden and his son, Hunter. There is no evidence of wrongdoing by Biden or his son.

IMPEACHMENT - that can result in a democratic election being overturned - is the most serious and consequential political maneuver available under the United States Constitution. It would tear at the fabric of the nation and trigger incalculable results and political forces that could reverberate for years.

AN IMPEACHMENT INQUIRY is only the start of a legal and political process which could end in the ouster of the president. Only three presidents have been the subject of an impeachment inquiry before: Andrew Johnson in 1867, Richard Nixon in 1973, and Bill Clinton in 1998. Nixon was not impeached because he quit before the House voted on whether to impeach him; Clinton and Johnson were acquitted. 

CNN: Impeachment process: How will this work
 

CNN: House Speaker Nancy Pelosi on Tuesday announced a formal impeachment inquiry into President Donald Trump, a dramatic and historic move that comes as the President faces outrage over reports that he pressured a foreign leader in an effort to target a political rival. "Today, I am announcing the House of Representatives moving forward with an official impeachment inquiry," Pelosi said in a brief speech in the Capitol, adding, "The President must be held accountable. No one is above the law.Actions taken to date by the President have seriously violated the Constitution," the House speaker said. Read more:

CNN: A Painful National Nightmare
 

HUFFPOST: Trump’s Ukraine Explanations Are All Over The Map As House Gears Up For Impeachment. Trump has said he both did and did not talk about withholding aid to the nation, and did and did not ask them to investigate Joe Biden. Read more:
 

HUFFPOST: Senate Unanimously Passes Measure Urging Release Of Ukraine Whistleblower Complaint. The complaint is of “urgent concern,” according to the intelligence community’s inspector general. The Trump administration has kept it under wraps. Read more: 
September 24/2019
Image: Internet

No comments: