TUULEST VIIDUD.
Täna öösel oli hirmus kõva torm. Kohalik ilmateade ütleb hetkeolude kohta hellitlevalt 'breezy', aga mu arust on küll vähemalt 'stormy'. Vaadake ise - fotol olev palmipuu me elutoa akna taga on üsna peksasaanud väljanägemisega. Praeguseks tuul küll juba väheke vaibunud, aga öösel lõhkus nii, et. Läbi une püüdis geneetiline taust mulle sisendada, et peale säherdust talvetormi on hommikuks vähemalt pool meetrit lund maas või midagi. Voodi tundus nii soojalt ja mõnusalt turvaline… täpselt selline, nagu voodid tunduvad, kui väljas on külm, kõle, tormine ilm. Aga ena imet- kui äratuskell kell 4.30 hüüdis ning ma rõdule astusin, lõi vastu hoopiski ahjusoojus. Väga veider kogemus.

Kauail eristatakse suures plaanis kahte sorti tuuli: Trade Winds ja Kona Winds. Esimene, kirdetuul, nö. suvetuul, puhub suurema osa aastast, nime saanud ammustel aegadel, kui kaubalaevadele seilamisel abiks oli. Kona on talvetuul, puhub edelast, jaanuarist märtsikuuni, tuues teinekord kaasa vihma ja talvele mitte-iseloomuliku, kõrge õhuniiskuse.

Aga ma nüüd lippan, saan kell 2:45 Sharleeniga turuväravas kokku. Turupäev oli küll eile, aga tal sai hakkliha enne otsa, kui mina kohale jõudsin. Lubas mulle ning veel paarile kliendile ekstra kauba kohale toimetada. Mina ja Paul oleme Sharleeni vanad kunded juba. Ma pean sel teemal täitsa eraldi postituse tegema, nii huvitava ajalooga perekond, hispaania päritolu, viiendat põlve Kauail. Kusjuures Sharleen peab lisaks maheveise-businessile ka juuksuriametit.

------------

"TRADE WINDS are the prevailing pattern of easterly surface winds usually blowing in Hawaii. When the wind changes and becomes southwesterly, these are known as the KONA WINDS - southwesterly winter wind in Hawaii, often strong and bringing rain."
Kauai Weather – How It Will Affect Your Vacation
January 17/2019
“There's no need to fear the wind if your haystacks are tied down.”― Irish proverb