ON LOOTUST.
Poliitiline postitus enne kuuks ajaks palmisaarele lendamist. Sest Kauai on koht, kus tunned, et poliitikat ning sellega seonduvaid jamasid ja nõmedusi justkui polegi olemas. Mis sest, et tunne pole reaalsusega seotud – no võtame või läinud aasta 13. jaanuari, kus nimelt Hawaii saared said tunda tuumarünnakuhirmu. Kaheksa pikka minutit õudust, enne kui saabus korrigeeriv teade, et tegemist oli valealarmiga.

Anyway. Millest ma rääkida tahtsin, oli LOOTUS. Et kaks aastat kestnud Trumpi-koshmaar hakkab otsa saama, või siis vähemasti muutub vähem verdtarretavaks. Novembrikuised vahevalimised nimelt muutsid oluliselt Ühendriikide valitsuse jõujooni. Republikaanide ainuvõim on selleks korraks murtud, demokraadid saavutasid kongressi alamkojas enamuse. Peale selle lisandus hulganisti värsket verd uustulnukatest rahvaesindajate näol, ning mis vast kõige märkimisväärsem - Ühendriikide valitsus pole kunagi nii naisterohke olnud. Väärib rõhutamist, et õrnema soo tõid Kapitooliumile põhiliselt demokraadid. Vabariiklastest valijad tunduvad endiselt uskuvat, et riigijuhtimine on vanade valgenahaliste meeste privileeg.
CNN: No other Congress has ever looked like this
HUFFPOST: Trump’s Sexist Playbook Won’t Work Against All These Powerful Women

Samas, täna õhtul seisab ees Trumpi pöördumine rahva poole, Ovaalkabinetist. Tema eelkäijaid on seda presidendile kuuluvat eeskõigust kasutanud vaid väga oluliste riiklike sündmuste korral. Number 45 aga istub laua taha, kaamerate ette, et oiata oma kinnisidee, Mehhiko Müüri teemal. Sest näha on, et ta vägevaim valimislubadus mureneb igast otsast. Esiti uhkeldas, et müüri ehituse eest maksab Mehhiko. Viimane, nagu arvatagi võis, näitas vanale keskmist sõrme. Nüüd on Trump oma müüri-idee sujuvalt metallaia-ideeks ümber tuuninud ning nõuab maksumaksjalt VIIS BILJONIT DOLLARIT, et oma kuradima lippaed püsti panna. Issver, ma parem ei jätka, juba tunnen, kuidas vererõhk tõuseb. (Hmm, selles võib ka teine tass hommikust kohvi süüdi olla, ja viimasel kahel nädalal kangide viisi manustatud Must Koer). Lugege parem siit:
CNN: Trump's border address sparks extraordinary debate inside and outside TV network

------------

NO OTHER CONGRESS HAS EVER LOOKED LIKE THIS
“January 3rd: It's noon in Washington, DC, which means that the 116th Congress has officially convened. In this new Congress, Democrats have taken control of the House, while Republicans continue to hold their majority in the Senate. The new senators and representatives will be sworn in later today."


"The record number of women elected to Congress were key to Democrats reclaiming the majority in the House. Though Republicans, on the other hand, lost female representation. The new class also includes more women with young children, and female Congress members have recently been even more vocal in forcing the US legislative branch to catch up with the needs of members who are juggling child care and official duties.”
 

HERE ARE THE HISTORIC FIRSTS THIS CONGRESS WILL MAKE...
•    Kansas and New Mexico sent the first Native American women to Congress.
•    Democrats Rashida Tlaib of Michigan and Ilhan Omar of Minnesota are the first Muslim women elected to serve in Congress.
•    Alexandria Ocasio-Cortez of New York, who at 29 years old will become the youngest woman ever in Congress.
•    Republican Marsha Blackburn will be the first female senator from Tennessee.
•    Republican Cindy Hyde-Smith made history in the midterms by becoming the first woman elected to Congress from Mississippi.
•    Democrat Kyrsten Sinema became the first female senator elected to represent Arizona. Sinema will also make history as the first openly bisexual senator.
•    Democrats Veronica Escobar and Sylvia Garcia will be the first Latinas to represent Texas in Congress.
•    Incoming Democratic Rep. Ayanna Pressley will be the first black congresswoman to represent Massachusetts.
•    Democrat Jahana Hayes will be the first black congresswoman from Connecticut.

Sources: CNN, Huffpost
Image: Internet
January 08/2019

"Stupidity is the same as evil if you judge by the results" ― Margaret Atwood