Green Card käes!!! Arusaadavalt on ülalolev foto vaid illustreeriv näide. Ei ole ma 30 aastat nooremaks läinud ega ka mitte 40 aastat vanemaks, nagu kaardil olev sünniaasta vihjab:). Kuid ei hakka ju ometi isiklikku dokumenti internetti riputama. Anyway.  Käes ta nüüd lõpuks on, siinne alaline elamisluba, rahvakeeli Green Card. Veebruari alguses 2012 andsin avalduse sisse. Eile, 8. märtsil (appikene, Rahvusvahelisel Naistepäeval!:) oli kaart postkastis. Poleks ma congressman'i kontorisse läinud, mine tea kaua mu kaust kusagil sahtlipõhjas oleks tolmand. Niipea aga, kui föderaalvõimude peale kaebamas käisin, hakkasid asjad ahvikiirusel liikuma. Kolme nädalaga teemal joon all. Üks mu siinsetest headest naistuttavatest kommenteeris: "Glad to know that Congressman XX (who is in my opinion on the wrong side of just about every political question) is good for at least something ".  No, ei mina tea, ma olen kohalikule võimuesindajala igatahes tänulik. Valida ma nagunii (veel) ei saa, poliitilistesse peensustesse pole niisiis põhjust süveneda.

Nagu eelnevates postitustes juba lugeda olnud, jäeti meid  tavakohasele intervjuulegi kutsumata, anti kaart niisama kätte. Ja mul oli meie ühise hambapasta mark pähe õpid ja puha. Ja et kas Paul magab pidzhaamas või ilma, ja mis ta laste nimed on, jne. Mis ma nüüd selle rahvusvahelise tähtsusega teabega peale hakkan? :)

Asist seaduse-juttu ka korraks, et kui lugejal küsimusi tekkinud. Kui ei, pole järgnevat tarvis lugedagi:)
1. Conditional Green Card (Permament Residency, valid 2 years).  Kaks aastat kehtiv elamisluba. Väljastatakse neile taotlejatele, kes kaardi väljastamise hetkel vähem kui 2 aastat USA kodanikuga abielus olnud (nagu mina). Tagab täpselt samad õigused mis Green Card.

2. Removing the Conditions. Kahe aasta pärast (mina märtsis 2015) peab Conditional Green Card'i omanik kaarti uuendama. Selleks peab olema sama usa kodanikuga endiselt abielus, pluss järjekordne dokumendipakk ja rahanuts ning tõendid, et abielu bona fide kehtib (üüritshekid, koos soetatud lapsed või kinnisvara, ühine tervisekindlustus, reisidokumendid, fotod, sõprade tunnistused jne).

3. Green Card (Permament Residency). Kui oled kõike eelnevat veenvalt tõestanud, antakse elamisluba juba 10ks aastaks. Juhul kui kodakondsust taotleda ei soovi, tuleb iga 10 aasta järel kaarti uuendada. Tõestama siis enam miskit ei pea, aga väike paberitöö ja mõõdukas makse uue kaardi eest jäävad ikka.

4. Citizenship. Kodakondsust on soovi korral võimalik taotleda 3 aastat pärast Conditional Green Card'i saamist (mul märtsis 2016). Maksab jälle kena summa ja sisaldab keele-eksamit ja vandetõutust  ja kindlapeale veel midagi, ma pole asjasse süvenenud. Kuid USA kodanikuna oled siis edaspidistest pöidlaväänamistest vaba (loodetavasti:). Valida saad ka. (Kui on, keda valida).

Kodakondsusest veel.  USA lubab topeltkodakondsust. Eesti ei luba. Aga:
Eesti Kodakondsuse seaduses on hetkel vastuolu:
1/(2) Eesti kodanik ei või olla samal ajal mõne muu riigi kodakondsuses.
2/(3) Kelleltki ei tohi võtta sünniga omandatud Eesti kodakondsust.
Ja Eesti Põhiseaduses seisab:
2/§8 Kelleltki ei tohi võtta sünniga omandatud Eesti kodakondsust. 
Teistelt usa eestlastelt tean, et enamik, kes usa kodakondsuse võtnud, ei ole eesti omast (ja eesti passist) loobunud. Tuginedes põhiseaduse ülemuslikkuse faktile ja eelnimetet vastuolule kodakondsusseaduses. Kuuldavasti on Eestis kavas kodakondsuseaduse muudatus, kuhu topeltkodakondsuse lubamine plaanis sisse kirjutada. Praeguses, avatud maailmas mõistlik, mu meelest.
09/03/201