Miks keegi seda MULLE pole öelnud?!?

 



Jah, miks?? John Malkovich – JOHN MALKOVICH astub Eestis lavale, ja mitte keegi blogijaist ei kirjuta ei hõiska sellest? Ma pean erakordsest, ajaloolisest sündmusest kusagilt Õhtulehe pealkirjast teada saama? Kulla inimesed, mis teil viga on? Umbes et ahjaa, Jeesus Kristus tuleb nädalavahetuseks Tallinna, a ma vist ei viitsi vaatama minna? Paluks otsekohe raporteerida, kes läheb vaatama (Malkovich'i siis, mitte Jeesukest, tema ei tule, veel), ja kui käidud, paluks kirjutada. 

Minu jaoks ainuke tõrvatilk maailma alustalasid raputava sündmuse juures on Alexela Kontserdimaja idiootlik teadaanne Piletilevi lehel: “Terviseameti soovitustest lähtuvalt on külastajatel soovituslik kanda maski, eriti riskirühmadel. Samuti on soovitatav hoida võimalusel mõistlikku distantsi ning pesta või desinfitseerida regulaarselt käsi.”
Hm. Ehk keegi ehk selgitab mulle, lollile, milline on antud (ja sarnaste) ürituste puhul “mõistlik distants”? Ja mida peetakse silmas “regulaarse kätedesinfitseerimise” all? Vahetult enne ja peale etendust? Enne ja peale etendust pluss vaheajal? Enne, peale, vahel, pluss soovitavalt ka etenduse kestel, pimedas saalis naabrite suunas vabandusi pomisedes? Kas me sellest hüsteerilisest kandke-maski-distantseeruge-desinfitseeruge faasist ei peaks juba ammu väljas olema, olgu siis tegu nendega, kes "spetsialiste usaldavad", või nendega, kes "oma peaga mõtlevad"? Jeerum küll.

March 27/2023

“I don't understand how somebody wouldn't have a sense of humor about themselves.” ― John Malkovich

29 comments:

  1. Etenduste enam-vähem sobivate istekohtade hind algab 140st eurost. Võib-olla see on põhjus, miks vähe räägitakse. Kuid aega veel on.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Noh, jah, krõbe hind tõesti. Samas, mingid suvalised spaad või mängumaad vms või isegi kinopiletid pole vist kah odavad praegusel ajal, aga ikka kõik käivad?
      Kui mulle Malkovich koju kätte toodaks, ma hoiaks paar kuud kasvõi kõhu kõrvalt kokku, et saali pääseda. Ausõna.

      Delete
    2. ääremärkusena rahaliste väljaminekute kohta pean tunnistama, et ma pole iialgi spaas käinud ja kinos käisin viimati....eee... üht süüdimatut amatööride põlveotsafilmi vaatamas 1-2 aastat tagasi ja pilet oli vist 6 eurot. Teatris viimati suvel ja pilet oli vist 12 eurot (väga hea teater oli, "Haige mäger").

      Delete
  2. Nagu nimme pole ma sel ajal Eestis ja ei saa ka oma plaane ümber teha. Malkovich
    oma koduõuel, sellist võimalust ju naljalt ei leia, maksku see pilet mis tahes.

    ReplyDelete
  3. Ma Malkovichi tulekust teadlik, aga hindasid vaadates loobusin isegi mõttega mängimast, käin suvalises spas ja kinos edasi (no ok teatris ka, ja enamus spa-käike viimasel ajal on teater + spa olnud).
    Aga see tervisameti tekst on mingi jäänuk seal, võimalik, et ära unustatud, et selline tekst on. Võin kinnitada, et seda mitte keegi ei jälgi ning isegi ei pane tähele. Igasugused hoia 2m distantsi plakatid olid ka väga pikalt linna(ja muus)pildis üleval, sest kas ei olnud meeles ära korjata või siis mõni arvas, et äkki kulub mingil hetkel jälle ära - ei pea uut silti tegema.
    Käte desinfitseerimine/pesemine suurematel üritustel tegelikult ei ole üldse nii paha mõte, üldse mitte koroona pärast (käisin aasta enne koroonat väljamaal ehk Riias kontserdil ning mingi kõhuhäda üles korjasin sealt). Iseasi kas seda just niimoodi meelde tuletama peab, kätepesu võiks ikka olla midagi nii loomulikku, et seda inimestele meelde tuletama ei peaks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ei, otse loomulikult, sedasorti valikud, et mille peale raha kulutada või kustkohast kokku hoida, ongi ju äärmiselt subjektiivsed, peavadki olema.
      See, et näiteks mina kõik muud lõbustused mõneks ajaks kõrvale jätaks, et Malkovichi oma silmaga laval näha, maksku see pilet mis maksab, ei tähenda kaugeltki, et teised inimesed peaksid samu ohvreid tooma. Või et ma ühtegi pidi eeldaksin, et nad toovad. Postitus on ju kah nö. keel põses kirjutet.

      Aga mis sellesse koroona-hoiatusse puutub, siis SEE küll häirib mind, sellele pole mu silmis ühtegi vabandust :) Ning jaa, just, kätepesu peaks siiski elementaarne, iseendastmõistetav hügieeniprotseduur olema, ilma et seda täiskasvanud inimestele meelde peaks tuletama.

      Delete
    2. ometi paistab, et meeldetuletamisest on kasu, sest siis, kui koroonat kõige rohkem kardeti, oli kõhunakkuseid vähemalt Eestis märksa vähem kui tavaliselt. Sest pesti paremini käsi.

      Delete
    3. Kõik jah valikute küsimus, ma mõtlesin kas on mõnda kuulsat inimest, kelle nägemise nimel selliseid ohvreid teeks, no vaat elusolevate hulgast ei tea kedagi. Surnutega on nagu Jeesusega, ei ole mõtet teoritiseerida.

      Delete
    4. Postitusest jäi ehk segaseks, igaks juhuks täpsustan: mind ei tõukaks nimetet teatritüki vaatamise nimel nö. kõhu kõrvalt kokku hoidma Malkovitchi KUULSUS. Mus ei ole kuulsuste kummardamise tendentsi mitte kübetki.

      Hingehinna maksmine ja kokkuhoid selle nimel (NB! mitte üksnes kõneksoleva, vaid mistahes sündmuse nimel, olgu selleks siis kunstisündmus või mõni eksootiline matk vms) tuleneks/on tulenenud mu soovist KOGEDA midagi, mis mind on vaimustab. Teisisõnu: “kuulsa inimese” NÄGEMISE eest ei maksaks ma ilmaski hingehinda, küll aga tema talendist tuleneva KOGEMUSE eest.

      Delete
    5. Mul suht on selline Jeesuse-masti tegelane olemas, aga ma olen teda juba elusast peast korra näinud. :D Ma küll ei mäleta, kas ma mingeid ohvreid pidin selle jaoks otseselt tooma, aga religioossevõitu kogemus oli küll. Nii et ma iseenesest saan aru, mida Malkovitchi nägemine võiks tähendada. Ma olin veits hämmingus küll, kui kunagi reklaami nägin, et mismõttes... aga no miks ka mitte, miks Malkovitch ei võiks Eestis olla, vaba maailm.

      Delete
    6. Minu mõte ei olnudki kuulsuses vaid ma ei ole valmis ühegi "võõra" inimese nägemise eest hingehinda maksma. Küll aga ma olen valmis kogemuse eest maksma. Kes või mis seda pakub, ei ole minu jaoks määrav, oluline on kogemus. Ma lihtsalt ei tea kedagi sellist, kelle pakutud kogemus nii väärtuslik minu jaoks olla võiks, aga minu viga, et ma pean kõvasti vaeva nägema, et autoreid/näitlejaid/pealkirju meelde jätta. Ei oska hästi seletada, kui ma teaksin, et antud teatrietenduse kogemus pakuks mulle selle väärtuse hoolimata kas näitlejaks on Malkovich või harrastusnäitleja Jüri, siis teeksin ohverdusi.

      Delete
    7. Jaa, see kõik ongi ju niivõrd subjektiivne, nagu eespoolgi ütlesin. Sel teemal diskuteerida on keeruline, ja pole ju tegelikult mõtetki. Mina kirjutasin postituse, sest sooviksin saalis olemise kogemust, kui Malkovich laval. Et mu mõtteviis või konkreetselt selle kogemuse ihkamine võib teistsuguse vaatenurgaga, taustaga, huvidega, iseloomuga jne jne jne inimesele imelik tunduda, sellest saan ma suureäraselt aru.

      Lisan ka veel seda, et tegelikult ju ette ei tea, kas raputavama teatrielamuse saaks Malkovichilt või Jürilt. Aga kuna ma Jüri näitlejavõimeid ei tunne, Malkovichi omi aga üsna hästi, siis olen valmis pileti (hinge)hinda maksma nimelt Malkovichi, mitte Jüri lavaesituse eest. Samas, kui Jüri mulle ennast juba korduvalt tõestanud on (vähema raha eest), olen ehk hiljem nõus ka tema etendusele pääsemise nimel kõhu kõrvalt kokku hoidma.

      Delete
  4. Pole õrna aimugi, kes ülalpool nimetatud härra on (mis ei tähenda, et ta ei võiks tore ja tuntud tüüp olla, kõiki ju ei tunne) aga tema tsitaat sobib väga hästi:
    “I don't understand how somebody wouldn't have a sense of humor about themselves.” :D
    Milleks lasta end enam koroonateemast ärritada, tegu on vaid "soovitusega" mitte "kohustusega". Ettevõtte omanikul on õigus igasugu piiranguid kehtestada (seni kui inimõigusi ei riku), lihtsat tõsiasja, et ilma riieteta sisse ei lubata pole mainitud ehkki üsna kindel et riided kohustuslik. Mask peagi riietusese, mida mõnes kohas lihtsalt viisakas kanda, mõnes isegi kohustuslik. Peagi taskuräti asemel mask pintsaku rinnataskus, neil vähestel kes pintsakut kannavad.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pealegi kui ma piisavalt tahan kuhugi minna olen ka nõus nende ükskõik kui minu jaoks totraid reegleid täitma, näiteks templisse minnes jalatsid ära võtma või lennujaama turvakontrolli läbides laskma end sauaga läbi piiksutada. Sama õigust rakendan ka oma kodus, jehoova tunnistajaid või muid hulle üle läve ei lase kuni nad usutunnistusest vabaks ei ütle :P Sõna vist levinud, sest viimasel aajl pole tülitatud :D

      Delete
    2. Ei, otse loomulikult on ettevõtte omanikul õigus piiranguid kehtestada (seni kuni see inimõiguste ja põhiseadustega vastuollu ei lähe). Samas, MINUL on täielik õigus neid piiranguid tobedaks pidada ja "ärrituda", ja seda oma blogis ka välja öelda, selle asja nimi on sõnavabadus. :) See, et konkreetselt SIND see teema ei ärrita, ei tähenda, et kõik ülejäänud inimesed peaksid sinuga ühte meelt olema.

      Pühamus jalanõude ukse taha jätmine, kui vastav kombestik seda nõuab, on mu jaoks täiesti mõistetav. Samas, lennujaamades kabistatud saada, ja sokkide väele võetud, ei meeldi mulle mitte üks raas. Ja mul on õigus seda ka välja öelda (vt. sõnavabadus). Kuid kui lennata tahan, siis on lennujaamas jah soovitav suu kinni hoida ja sõnavabadust mitte rakendada. Ühesõnaga, üks korralik balancing act on kogu see elu…

      Delete
    3. Ma muidugi ei suutnud end tagasi hoida ja googeldasin kesse Malkovitsh on - tuleb välja Ameerika näitleja. Nojah, mõni ime et ei tea kui telekat ei vaata.

      Delete
    4. TT, _teleka_ kui niisugusega pole Malkovichil suurt miskit pistmist :)
      Ta on paljude, mh ka minu jaoks tuntud ja tunnustatud teatrinäitleja ja –lavastaja, aga ka kostüümikunstnik (viimatinimetatu valis erialaks kolledzhiõpingute ajal) ja helikujundaja. Multitalent, ühesõnaga.
      https://www.abouttheartists.com/artists/306264-john-malkovich

      Muidugi, ka ta filmikarjäär on muljetavaldav, laiemale enamusele ongi ilmselt kinolinalt tuttav.

      Delete
    5. Teatrihuvilistele: leidsin ühe suht ammuse toreda artikli Malkovichi lavastajatööst:
      https://www.nytimes.com/1999/12/30/arts/arts-in-america-directing-john-malkovich-enters-freuds-head.html
      Ta ütleb muuhulgas: ''They say the camera doesn't lie, and I say the camera is a lie. The funny thing is that I'm right and they're wrong. But you can't lie in the theater.''

      Delete
    6. Hmm...🤒 piinlik tunnistada aga väljaspool Eestit pole teatris käinud, isegi kinos vaid 3 korda. Sihuke kultuurikauge tüüp nagu ma olen. Aga see eest lähen homme mäele⛷️ kasutamaks töökoha poolt pakutud koroonapäevi sihtotstarbeliselt😉

      Delete
    7. minagi tean, et ta on jalustrabavaid filmirolle teinud (ja nt "Uues paavstis" ka vägeva telerolli). Teisalt olen teda näinud mõnes teoses, kus tema (ja mitme teie näitleja) talent on täitsa raisatud, nt "Raudne mask" oli üks koletu näitlejate ja muude ressursside raiskamine, mida on vaadata piinlik ja ma kardan, et ka osatäitjatel endal polnud lõbus.

      Delete
    8. notsu, kas sa filmi "Being John Malkovich" oled näinud?

      Aga jah, Raudne Mask, oh õudu. Wikipediagi ütleb: "... a cheesy rendition of the Musketeers' epilogue that bears all the pageantry of Alexandre Dumas' text, but none of its romantic panache."

      Delete
    9. jaa, olen, mitu korda!

      kusjuures eelarve oli ligi 3x väiksem kui sellel va "Raudsel maskil". Milline raiskamine. Tambivad raha muidu igasse aspekti, aga stsenaariumi teevad käki ja koreograafia oli ka ülipiinlik (ma ei arva, et koreograafia peaks alati täpselt tegevuse perioodile vastama, aga kui ei vasta, siis eeldan ma, et filmis ongi tublisti tinglikkust - positiivsed anakronisminäited on "Rüütli lugu" ja "Plunkett & Macleane"

      Delete
    10. Ma ka olen mitu korda näinud. Kolm vähemalt, vbl ka neli. Mul oli isegi kombeks teinekord küürutades ringi käia filmist inspireerituna, no nagu viibiksin 7 ja 8 korruse vahelisel korrusel :)

      Raudse Maski osas 100% nõus sinuga.

      Delete
    11. aga kas sa neid Sorrentino paavstisarju oled näinud? Teises, "Uues paavstis" on Malkovichil niivõrd-kuivõrd peaosa, kuigi mõlemad on vägagi ansamblisarjad, nii et peaosast on raske rääkida. Igatahes nimiosa.

      Delete
    12. Ei, ei ole paavstisarju näinud. Tekitasid huvi. Võtan kindlapeale plaani.

      Delete
  5. Ma ei talu teatrit ja vähegi teatrilaadsetest ettevõtmistest suudan vaadata ainult muusikalavastusi, aga saan täiesti sellest Jeesuse-efektist ja Kogemuse nimel ohverdamisest aru, sest ka minul on oma jeesused, kelle nägemise/kuulmise poole pyyelda. Annaks jumal, et vaba maailma jätkuks veel kauaks, et inimesed saaksid oma hinge kosutada. (Ma pole perekondlikel põhjustel väga kaua kontsertidel käia saanud, aga nyyd on tervis juba nii kehva, et kui nt Dream Theater jaanuaris Võrru tulla ei viitsind ja ennast Tallinna parkis, siis nii kurb, kui see ka pole, minust jäid nad nägemata.)

    ReplyDelete
    Replies
    1. P.s. 2 näpuga toksides jookseb mõte alati eest ära. Tahtsin veel öelda, et annaks jumal, et ka covidi-laadseid rahvusvahelisi õnnetusi niipea ei tuleks. Ma alles taastun pikaaegsetest terviseprobleemidest ja enne surma tahan oma jeesusi näha. Oleks ebaõiglane, kui kauaoodatud võimalused äkki kaoks.

      Delete
    2. "...enne surma tahaks oma jeesusi näha" - jälle nii hästi öeldud, kaaren!
      Aga mis teatrisse puutub, siis jaa, kui ma mõningate elu jooksul nähtud sõnalavastuste peale mõtlen, siis väljend "ma ei talu teatrit" on täitsa mõistetav mullegi.

      Delete