Lambad ja muu

 



Meie majas on kliimapagulus tõusnud peateemaks. Kass on lauale tõstetud, nagu öeldakse. Täna teipsin külmkapi uksele Coelho tsitaadi “If you think adventure is dangerous, try routine; it is lethal.” Ei, ma ei ole Coelho fänn, aga mõttetera tabab käesolevas eluetapis kümnesse. Seesama ütlemine ilutses meil muide külmikul ka enne Las Crucesest ärakolimist. Anyway, kuhu me ka järgmiseks ei maanduks, Shotimaa jääb nimekirjast kindlalt välja. Täpsemalt, nimekirjast jäävad välja Välis-Hebriidid. Paul nimelt on töölähetuselt tagasi, kirjeldab Hebriidide talvist kliimat värvikate omadus- ning vandesõnadega. Viimastega seetõttu, et suur osa ta pikkadest tööpäevadest möödus sedakorda lageda taeva all, ilmastikuolude meelevallas, erinevaid metallikolakaid tuunides ja poleerides, või mida iganes ta sinna teispoole maakera tegema sõitis, ega mulle ju tehnilisi üksikasju ei avaldata. Lühidalt ja viisakalt väljendudes: ilm külm, pilvine, tormine, vihmane. Kahe ja poole nädala jooksul näitas päike end ühel päeval. Ühel. Ja sedagi vaid korraks. Mkmm, Hebriididele me ei koli.

 Aga muidu olla muidugi tore olnud, igat sorti eksootikat, alates kolm korda suurematest ja villarohkematest lammastest kui meil siin Oregonis, ja kohalikust söögist (haggish!) ning joogist (viski!), lõpetades eluohtlikult kitsaste-käänuliste külavaheteedega, kus kohalikud noored kiiruskatseid korraldasid. Ning ärgem unustagem, et ameeriklasest autojuhi jaoks asetses rool täitsa valel pool ju, käigukang kah. Õnneks Paul omab manuaalkäigukasti kogemust, aga ta nooremad töökaaslased, kes üksnes ja ainult automaatkäigukastiga tuttavad ("I can't drive a stick!"), olid püsti hädas. Mu abikaasa on käesoleval aastal üleüldse vaat et rohkem eurooplane kui ameeriklane. Suvehakul läheb ja töötab poolteist kuud Prantsusmaal. Noh, seal vähemasti sõidetakse õigel pool teed. 

March 7/2023                                                                                       Fotod: Paul

“The Scottish sun, shocked by having its usual cloudy underpinnings stripped away, shone feverishly, embarrassed by its nakedness.” ― Stuart Haddon

4 comments:

  1. Ärge mingil juhul Eesti kolige, vähemalt minu kandis on märts legit talvekuu, nädalas on 4 päeva tormi ja yle päeva tuleb autot õues lume alt otsida.
    Lamba villak on muljetavaldav! Aga Eesti kliimas selliseid lambaid kasvatada ei saa, nad jäävad haigeks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tunnistan ausalt ja ebaisamaaliselt, et Eestisse kolimine ei tule mõttessegi. Vaatasin just su blogi, külmavõdinad tulid peale... :)

      Lambad jäävad haigeks miks? Liig paks ja tihe vill, nahk läheb niiskes kliimas hauduma? Või oot, Hebriididel ju kah niiske...
      Ning jaa, meilgi siin on lambad tükk maad tagasihoidlikuma villkattega, näevad välja täpselt nagu Eesti omad.

      Delete
    2. Detaile ma ei tea, mäletan suvalisi asju siit ja sealt. Nt 1930test alates on Eestis proovitud kasvatada nt meriinolammast ja teisi lõunamaa villalambaid ja neid kasutada tõuaretuses, aga pole õnnestunud. Ma olen erinevate eesti lammaste villu kedranud ja peab ytlema et tuleb kõva lõng, isegi väga peenelt keerates või lisades pehmemaid nt tiibeti mastifi kutsika või karvajänese villu.

      Delete
    3. P.s. Eestis kasvatatakse juba alpakasid.

      Delete