Olmeline

 


Paul, kujutage ette, on praegu teile lähemal kui mulle. Viibib töölähetusel Shotimaal, Välis-Hebriidide lõunaosas asuval saarekesel. (Hm. Kooli geograafiatundides ma ilmselt magasin või puudusin, sest siiani omasin üksnes väga hägusat ettekujutust, mis või kus need Hebriidid on.) Paulis voolab veerandi jagu shoti verd, aga ta pole enne sinnakanti sattunud, kuigi nooruses, laevastikus teenimise aastatel, nägi Euroopat mitmest küljest. Eks näis, kuidas esiisade maa teda kohtleb. Kuulukse, et pubi, kus kohalikud koguneda tavatsevad, olla mu mehe ajutisest elamiskohast vaid lühikese jalutuskäigu kaugusel... 

Minu aasta on alanud hammaste-teemaliselt. Nii ka jätkub. Ei, ei, ärge muretsege, miskit kuskilt ei valuta, küll aga on suus üht-teist tarvis ära teha. Ja kolmandat. Ja neljandat. Tehnilistesse üksikasjadesse ei lasku, pigem tutvustan personali. Mu suuhügieenik on imearmas, blond, malbe, slaavi päritolu noor naine, Tatjana nimeks. Hell ja emalik, tänab mind iga viie minuti tagant, justkui teeksin talle teene, et oma lõugu lahti hoian. Või noh, ega ma ju ei tea, ehk tal ongi ülekaalus säärased patsiendid, kes üritavad meditsiinitöötajal sõrmi otsast hammustada. Viisin Tanjale peale viimatist hambapuhastust lillekimbu ja tänukaardi, ta jäi üllatusest keeletuks, lõpuks küsis, kas tohib mind kallistada. Tohtis. 

Mu hambaarstiks on tore noorepoolne meesterahvas, lihuniku välimuse ja olemisega, kindla ja kiire käega. Temaga (nagu ka Tanjaga) peame protseduuride ajal elavaid vestlusi. Te muidugi eeldate, et vestlus on ühepoolne, eks, et minul pole arusaadavatel põhjustel võimalust sõna sekka öelda. Eksite. Tihtipeale eemaldavad spetsialistid tööriista mu suust üksnes selleks, et saaksin arusaadavalt artikuleerida. Kahtlustan siiski, et nad teevad seda eelkõige iseenda huvides, kuna vestlused käivad meil põhiliselt koerateemadel. Tanjal on kolmeaastane amstaff, doktoril sama vana musta värvi labrador retriiver, doktori assistendil kah miskine pisike peni. Ja kuna kuidagiviisi tuli jutu sees välja, et tean koertest ja nende treenimisest rohkem kui tavaline Jane või Joe, siis paistab läbi, et med-töötajad kasutavad mind käepärase infoallikana. Ahjaa, muusikavalik on neil kah minu maitset mööda, säärane väheke karmimat sorti, mitte mingi nõme paani flööt või veevulinaga zen vms. (Kas Eestis kah hambaarstikabinettides helitaust on?) Ükskord kommenteerisin repertuaari, nentides, et väga sobilik patsientide karjeid summutama. Tohter oleks selle peale äärepealt toolilt maha kukkunud, niimoodi naeris, noh. Ühesõnaga, mul on personaliga vedanud. Kusjuures tegemist pole kaugeltki mingi peene erakliinikuga, vaid keskmise- ning väiksemat sorti sissetulekuga inimestele suunatud no nonsense hambaparandustöökojaga.

Fotod: arhiivist, hambateemalised. Paarikuine Lilli puukingaga, mida tal närida lubasime. King ei kestnud kuigi kaua.

February 09/2023

“You mean people pay you to do this to them? I thought you had captured these people and brought them here against their will! How do I become a dentist?” ― Michael Buckley, Magic and Other Misdemeanors

3 comments:

  1. Helitaust? Äkki miski raadio mängib taustaks hambaarsti kabinetis, aga kindlalt ei julge väita. Eelmine hambaarst oli hea huumorisoonega, vahepeal oli ikka väga keeruline, katsu naerda kui suu täis igasugu instrumente. Aga iga kord hambaarstil käik oli nagu naeruteraapia. Praegune ka väga tore, nii ekstreemset kõht naerust kõveras enam ei ole aga vahepeal saab nalja ka.

    ReplyDelete
  2. Minu suurim elamus hambaarsti juures oli, et kui tema nokitses mu hammaste kallal, jäin mina magama. Tõsi küll, paariks hetkeks ehk, aga piinlik oli ikka.
    Kahtlustan, et täitsa ilma unelauluta...

    ReplyDelete
  3. Hügienistil on teler multikatega. Vahel ka loodusfilmid, mulle meeldib täitsa neid vahtida. Raviarstil on anekdoodid ja pidev lõõp vastaskabineti ortodontiga. Vahel hirnume kõik ja töö seisab. Uskumatult hea huumorisoon mõlemal ja minuga samal lainel. Natuke mustapoolne ja sarkastiline, sekka situatsioonikoomikat. Viimati kui ortodont ligatuurikaari vahetas, tsiteeris ilmekalt: “ma lillesideme võtaks!” :D

    Kosmeetikul on veevulin, peaks rahustama vist, aga vahel tüütab nii ära. Eriti kui oled seal 3h ja üks plaat ketrab. Jube!

    ReplyDelete