Pulgad ja sõõrmed

 


Kodus, enne väljalendu, toimus mõndagi. Meil õnnestus broneerida ajad covid-testiks, nii mulle kui Paulile, see omakorda päästis 10-päevasest karantiinist Kauail. Te nüüd muidugi imestate, et asi see siis minna ja test teha, aga nagu ma ühes varasemas postituses juba mainisin, meie elukohas on testidega keeruline. Kesk-Oregon pole sul mõni peen linn Portland, eks. Pealegi on Hawaii osariik testijate/laborite osas väga valiv. Ühesõnaga, mingi ime läbi õnnestus veebis ajad kinni panna ja testimine nõutud 72-tundi-enne-väljalendu “aknasse” mahutada. Mille tulemusena ma nüüd jälle ühe kogemuse võrra rikkam: ei oleks uskunud, et apteegi akna taga autos istudes iseoma käega endale poolteist tolli pulka ninna topin. Mõlemasse sõõrmesse kusjuures. Ja seal kolbasügavustes seda va pulka hoogsalt ringi keerutan, ühes sõõrmes kuus keerdu, teises lausa seitse, kuigi testimist jälgiv kraps proviisoripoiss nõudis vaid viite keerdu per sõõre, sõbralikult ähvardades, et kui pulgal piisavalt ollust pole, annab labor null tulemust, ning vaja uuesti kohale tulla. Karantiini-hirmust käivitet põhjalik sonkimine tasus end ära. Tulemused laekusid e-mailile kasin kaks tundi hiljem, nii mul kui Paulil negatiivsed. 

Mäletan, kui covid-testimine algas, kirjeldasid blogijad protseduuri erinevalt. Minul läks lihtsalt. Silmist võttis vee jooksma küll (apteeker mainis, et kellel ei jookse, see pole pulka piisavalt sügavale torganud), aga see oli ka kõik. Inimeste tundlikkus on ikka nii erinev, minu ninakanalid ilmselgelt tuimapoolsed. Pealegi olen kevadiste õietolmu-allergia puhangute käigus harjunud ninaloputuskannu kasutama, võõrollus sõõrmetes pole uus kogemus. 

Anyway. Testimise õhtul korraldasid naabripered meile lahkumispeo, Hawaii-temaatilise, lillepärjad ja tiki-tõrvikud, vastav riietus ja muusika. Naabritega on ikka jubedalt vedanud, ma ütlen. Mis siiski ei takistanud meid keni inimesi shokeerimast - ilmusime kohale, kõrvatikud ninasõõrmetest välja tolknemas. Ei, rahunege, ei toppinud sügavale, vaid paigaldasime strateegiliselt vähekese lisavati abil, et pulgad välja ei pudeneks. Ja kuna keegi pidulistest testimas pole käinud (küll aga on nad vaktsineeritud), jäädi mõneks minutiks me udujuttu uskuma, et testitavatel tuleb pulki 24 tundi ninas kanda. Ha-ha-ha, nii hea nali, onju. Vähemasti meil endil oli väga naljakas. 

June 01/2021

“Ocean, noun. A body of water occupying about two-thirds of a world made for man — who has no gills.” ― Ambrose Bierce, The Unabridged Devil's Dictionary

10 comments:

  1. Meil siin ei tõmbaks küll kedagi haneks vatitikkudega ninas ja jutuga, et neid tuleb 24 tundi ninas hoida. Siin on väga suur hulk inimesi testimas käinud, paljud korduvalt. Igas peres on keegi, kes on vatitiku-keerutamise ametlikult ära proovinud.

    Eelmisel nädalal selgus, et kui piisavalt oodata, jõuab taud ka lähikondseteni. Mehe vanem poeg, tema naine ja 1,5a tütar said koroona. Noorim, 2-nädalane tütar, jäi puutumata. Ja selle tubli tõve tõi vanaema, kes katsikule tuli. Oli selle töölt saanud, praegu pidi nakkust jaganud töökaaslane olema haiglas, tema mees aga lausa kunstlikul hingamisel. Meie õnneks katsikule ei läinud, mõtlesime, et las lapsuke veel kasvab, küll jõuab.

    ReplyDelete
  2. Njah. Eks peab ikka eriliselt isoleeritud olema.Aga mida mina Ameerikast tean.

    ReplyDelete
  3. Jaa, Lendav, testimisega on meil tõesti tükk maad kehvemini kui teil Eestis. Ma tegin igasugu imetrikke, kaasa arvatud enne kukke ja koitu tõusmine ja arvuti taga ootel olemine, et saaks kiirelt klahve vajutada, niipea kui paar vaba registreemisaega ekraanile ilmub.

    Kiiret ja tõhusat paranemist su pereliikmetele!

    ReplyDelete
  4. Leevike, ma ei saa hästi aru, mida sa oma kommentaariga silmas pead.
    Isoleeritusest rääkides - mina elangi üsna isoleeritult.
    Aga selles osas on sul õigus, et kui ise X või Y kohas ei ela, ega siis palju sellest kohast ei tea tõesti, ei saa ega peagi teadma :-)

    ReplyDelete
  5. Jah, justnimelt seda, notsu!!

    ReplyDelete
  6. Siin on selge ja aruaaadav õpetusskeem, kuhu see pulk toppida: https://health.ucdavis.edu/coronavirus/images/coronavirus-testing.PNG

    ReplyDelete
  7. Võeh, Morgie, mis õudne pilt :)
    Pulk ulatub ajuni välja ju!
    Ma ei taha teada, kui sügavale ma selle torkasin!

    ReplyDelete
  8. Aju asub naaatuke kaugemal, veits nagu vaheseina taga.
    Ma olen korra ise ka seda pulka ise endale hingamisteedesse ajanud.

    ReplyDelete
  9. Noh, jah, ma näen küll et aju on vaheseina taga... aga TUNNE oli ikkagi "mul on pulk ajus" :)

    Aahaa, Morgie, sa oled kah iseendal proovi võtnud. Ma tegelikult imestasin, et meil endil seda teha kästi, arvasin, et "iseteenindust" ei lubata.

    ReplyDelete