VÄGA ISIKLIKEL TEEMADEL ma siin blogis reeglina ei kirjuta, nagu teate. Täna teen erandi, olles komistanud SELLELE (muidu ju sisukale) intervjuule. Tsiteerin:

Näitlejanna Ülle Lichtfeldt: “Minu jaoks on naine – ja ma rõhutan, et ainult minu jaoks – täisväärtuslik siis, kui tal on laps. Kui ta on saanud kogeda seda vastutust ja muresid, mis kaasneb sellega, et oled võtnud õiguse ja julguse ning andnud inimesele elu.”

Minul lapsi ei ole. See pole mu vaba valik, Elu on sedasi seadnud. Juba ammu aega tagasi tegin selle staatusega rahu. Minu juuresolekul võib vabalt lapseootusest paisunud kõhtu silitada ja sünnitusjutte rääkida. Aga aastaid tagasi olid tunded sootuks teised.

Kuid see selleks. Laskume nüüd hoopiski semantikasse ja võtame ette sõna “täisväärtuslik” ning tähenduse, mida Ülle sellele näib omistavat – soojätkamine. Hmm. Bioloogilisest seisukohast vaadatuna on ju tõesti nii, et indiviid, kes ei paljune (olgu see siis iseenda valik või Looduse), ei oma väärtust liigi säilimise seisukohast. Või peab Ülle silmas, et nimelt vastutus ja mured on need, mis naise täisväärtuslikuks teevad? Mine võta kinni.

Toon ära väga suvalise, lühikese loetelu nimekatest lastetutest naistest, Google abiga kokku pandud. Mind huvitab väga, kas Ülle võtaks nimetet prouadega silmitsi seista ning neile öelda, et tema jaoks pole (polnud) nad täisväärtuslikud naised:

Helen Mirren
Katherine Hepburn
Coco Chanel
Oprah Winfrey
Angelica Houston
Mother Theresa
Queen Latifah
Liza Minelli

Nimekiri on muidugi palju, palju pikem, pluss me kõik, keda guuglis kirjas ei ole. Lastetud omal soovil või olude sunnil. Huvitav, kas Ülle tihkaks korrata intervjuus väljaöeldud sõnu meie juuresolekul?

Lichtfeldt on särav naine, andekas näitlejanna, olen teda alati imetlusega jälginud. Seetõttu üllatusingi (või peaksin ütlema ülletusin?), mismoodi ta oma suguõdesid lahterdab. Enamik meist, iseäranis nooremad, need, kelle lastetuse-haav veel armistunud pole, ootab mõistmist, mitte aga sõnu "ei ole ema – järelikult ei ole täisväärtuslik naine."

p.s. Mulle hirmsasti istub see Madeleine Albrighti tsitaat: “There’s a special place in hell for women who don’t help other women.”
July 30/2017
Pilt: Internet