EESTI VANARAHVA TARKUSTE VARASALVEST.
"Kui oravad matkajate tekke varastavad, on külma talve oodata". Mis, te pole säherdust tarkusetera enne kuulnud? Noh, pole ka ime. Me Pauliga mõtlesime selle käigu pealt välja, väikelinna Sistersi külje all laagris olles, noil kunstistuudio-päevil läinud nädalal.

Lugu järgmine. Sistersist koju Madrasesse ca 140 km edasi -tagasi, ei hakka ju igal õhtul sõitma. Paul vaatas mõnusa metsaaluse välja paar kilomeetrit Sistersist eemal. Voodi ja köök autos, polnud muud muret kui tähevalgel veini rüübata, müügipäevadest kokkuvõtet teha. Ja Pauli kalapüügi- ning jalgrattasõidu päevadest. Aga mitte veinirüüpamisest ei tahtnud ma kirjutada, vaid oravatest ja oodatavast külmast talvest.

Ärkame meie kenal varahommikul autos (vaata fotot nr 2, selline vaade avanes auto-voodist) ja mida me näeme. Matkatoolil istub orav, topib omale New Mexico pleedi põske. Tubli osa tekinurgast juba kurku kadunud, oraval silmad punnis, hingamine ilmselgelt raskendatud, aga käpad muudkui käivad, et kogu kuldaväärt villane riidekraam talveks tallele panna. Teaduse huvides oleks küllap mõttekas olnud oodata, tuvastamaks, KUI suure osa El Paso Sadulateki poest soetatatud kraamist on orav võimeline keresse mahutama. Aga Paulile oli vastumeelt mõte hommikukohvi nautimisest orava-ilassesse pleedi mähkununa. Oma nördimust väljendas P. üsna kõvahäälsest, mispeale orav summutatult viiksatas, tekinurga välja sülitas ja lähema männi otsa meid ropult sõimama põgenes.

Vot sedamoodi need vanarahva tarkuseterad sünnivad. Täitsa loogiline, et külma talve oodata, kui oravad tekke varuvad.
August 29/2015