Eestlased Oregonis, yehaa! Lugu lühidalt järgmine.
AMY on 30ndates sooja olemisega, ilusa looduslapse väljanägemisega ameeriklanna. Peab me naaberlinnas SISTERSIS poodi nimega BLUE BURRO. Kaupleb GUATEMALA käsi-ja õmblustööga (FOTOD 1, 2 ja 3). Amy on omanik, sisseostja ning müüjanna ühes isikus. Me avastasime ta värviplahvatusliku poekese täitsa juhuslikult, Sistersit kammides, Guatemala kraami austajad oleme aga juba LAS CRUCESE aegadest saati.
Amyga on tore juttu ajada, maast ja ilmast. Eks ta uuris minu päritolu kah muidugi, pea igaüks uurib - kõva aktsent ju kõnel küljes. Miski kohtumise käigus tuli Amy lagedale teatega, et Sistersis elab EESTI naine MARET. Andis mulle teada, kuis ma Maretiga ühendust saan, kui soovin. Aga muidugimõista ma soovisin!

No ja täna võtsimegi taas Sistersi tee jalge alla, et kaks eesti naist (Maret ja Epp) pluss üks ameerika mees (Paul) saaksid koos lõunat suua ning tutvust teha. Vahva kohtumine!! Ei jää teps mitte viimaseks, kuna klapp oli algusest peale väga hea. Maret on ökoloog, kena eesti keelega, must mõned aastad vanem, USAs sündinud, abielus ameeriklasega. Vanemad olid Maretil puhastverd eestlased, kolisid sõjajärgselt Saksamaalt Ühendriikidesse, neljakümnendate lõpul.
Te ei arva ilmaski ära, mis Maret mulle lõunasöögi lõpul kinkis. Eestimaa-reisilt kaasa toodud, kadakaokastega täidetud lõhnakotikese!

Aga see pole veel kõik. Paar päeva tagasi sain Eestimaal elava sõbra kaudu teada,. et tõenäoliselt on Madrasesse kolimas eestlastest abielupaar, samuti meievanused, mõlemad juba hulk aastaid USAs elanud. Neist ma, tõsi küll, muud vähimatki ei tea, kuid fakt iseenesest üsna hämmastav. Eestlaste kontsentratsioon saab meil suhteliselt suur olema - tervelt kolm kodanikku väikelinn kohta:)

Egas midagi, võime siin Madrases varsti oma rahvatantsurühma kokku panna. Rahvatants teadupärast väliseestlaste hulgas au sees:). Ma kujutan ette, et Paulgi saaks kaerajaani ja oige-ja vasembaga hakkama. Juhul muidugi kui mina ette näitan, kumb see oige ja kumb vasemb on:)

Seda ka veel, et Ühendriikide läänerannikul on eestlaste kogukond päris rohkearvuline. Suurlinnades. San Fransisco, Portland, Seattle jne. Ainuke häda on selles, et kui ma natuke asja uurisin ja googeldasin, komistasin nende kuukirjale, millest kaks kolmandikku on religioosne ning üks kolmandik kajastab kohalike eestlaste (põhiliselt kristlikke) tegemisi. Selle peale kadus mul isu ühendust võtta. Ma rohkem nagu pagan või nii. Kui valida tuleks, võtaks iga kell rahvatantsu kirikus käimise asemel:)
-----------
This post is talking about thick concentration of Estonians in Central Oregon:) Today, me and Paul had lunch with Maret from Sisters. She's in our age, been living in the States all her life but her parents are from Estonia. Also, got to know through my friends in Estonia that an Estonian couple (also in their 50s) might move to Madras. They both have been living in U.S. for years. Can you believe this?! Madras is a VERY small town. THREE Estonians living in Madras - that's A LOT!:)
30/09/2014