Verandavestlused (porch discussions:) sünnivad ootamatult. Kestavad teinekord tunde. Iga kell, iga ilmaga. Asi algab sellest, et üks meist (Paul või mina) hõikab "I shall have a coffee/beer/glass of wine/cigar on the porch! Can I get you anything/would you like to join me?". Hõigatav üldjuhul jätab käsil oleva tegevuse kus seda ja teist ning kobib samuti porchile. Arvatavalt kümneks -viieteistkümneks minutiks, max pooltunniks. Tööd tahavad ju tegemist, eks ole. Aga enne kui arugi saad, on mõni põhjalikku lahkamist vajav teema ette võetud. Pooltunnist saab tund ja teine ja teinekord kolmaski. Teema tekkimine on müstika – piisab ühestainsast märksõnast või lausekatkest, et laviini veerema panna. Pidama on väääääga raske saada:). Anyway. Eilseks teemaks kujunes Vabadus. (Kuum, pilves, sajune pärastlõuna. Külm valge vein, jääga.).

Vabadus vol 1. Teema-asetus: autosõit. Pealtnäha oled vaba inimene vabal maal, vaba liikuma autoga punktist A punkti B. Oletame, et Paul tahab oma vana hea Chevy Malibu’ga lähimasse toidupoodi sõita. Ah et milles küsimus, istu autosse ja sõida? Mitte sinnapoolegi. Paneme kirja, mida poetretti plaaniv Paul PEAB tegema/EI TOHI teha.
Peab omama juhuliba, liikluskindlustust, tõendit auto aastamaksu ja tehnilise ülevaatuse kohta (mõnedes riikides lisandub ka tervisekontroll), peab mahtuma kindlasse vanusegruppi, peab kasutama sertifitseeritud mootorikütuseid, ei tohi rääkida mobiiltelefoniga (v.a. hands free), autos ei tohi olla avatud alkoholipudeleid, juht ei tohi olla joobes, peab järgima liikluseeskirju ( ka väga aeglaselt sõita on keelatud, rääkimata kiirusepiirangu ületamisest). Loomulikult, kui me nimekirja lugemist tagantpoolt alustame, siis mõistlikud nõudmised. Aga – ikkagi NÕUDMISED.  Vabadust autorooli hüpata ja toidupoodi sõita pole reguleeritud ühiskonnas olemas.

Vabadus vol 2. Teema-asetus: vabadus religioonide ja spirituaalsete liikumiste raames.  Selle  puhus üles mu siinse hea nais-sõbra õetütre case, noorik liitus New Mexicos baseeruva sektiga ja nüüd on kogu suguvõsa muidugi tagajalgadel. Kogu sellest loost võiks romaani kirjutada:), aga jääme siinkohal vabaduse- teema raamidesse. Verandavestlus keerles tegutsemis-ja väljendusvabaduse võimalikkuse ümber säärastes kogukondades. Liitujatel reeglina soov saada Vabaks  (eluraskustest, kinnijooksnud suh(e)test, kinnijooksnud mõtteviisist etc). Kuid kus on su vabadus, kui  sisuliselt vaid ühest kastist teise astud?  Võtame kasvõi nood noored inimesed ülalnimetet sektis. Kõrini perekonna/ühiskonna sotsiaalsetest nõudmistest? Tore. Olen vaba tegema, mida iganes tahan ja õigeks pean. Liituma selle, teise või kolmanda kogukonnaga. Paraku! Vabadus osutub pahatihti vaid näiliseks, manifesteerudes mitte isiksuse avardumises, vaid Karismaatilise Liidri playlisti taasesitamises. Kui kogukonda kuuluda tahad, siis ega muud sulle eriti lubatagi kui ’manuaali’ tsiteerimist. Igal kogukonnal omad mantrad, üks väidetavalt efektiivsem kui teine. Arene, ole lahke, aga vaid selles suunas ja noil tingimustel, mis Juht ette kirjutab. Ja loomulikult selle hinnakirja järgi, mis Juht välja töötanud. Vaimse teadlikkuse tõstmisest on majandusharu kujunenud. Mistap on mõnedel moodsa aja mantratel (spirituaalsuse-turu tugevat konkurentsi arvestades?) lausa trademark ™ juures. Ausalt, oma silmaga olen näinud. Vihjeks: müstiline sanskriti sound OM on täitsa ripakil muide. Registreerimata. Kes ees, see mees...:). Aga ma kaldusin teemast kõrvale, jälle. Ouch.  

Vabadus vol 3. Võime asja ka teise nurga alt vaadata. Autot omada ja sellega toidupoe vahet sõita on Pauli Vaba Valik. Ta võiks ju jala või jalgrattaga minna, aga valib auto. Religioossesse/spirituaalsesse kogukonda kuulumine on kuuluja Vaba Valik. Ta võiks ju omaette otsida, aga valib järgimise. Järelikult on nii Paul kui ka sektiliige siiski Vabad?

Viimaks vihm lakkas. Jätsime veranda ning mõttemängud kus seda ja teist, jalutasime põllule päikeseloojakut vaatama. Läänes, Demingi kohal, kallas ikka veel.
30/07/2013