Sõna sekka kuumal teemal

 


Disclaimer: see ei ole poliitiline analüüs. See on arvamusavaldus. 

Ma äärepealt poleks tundnudki vajadust kirjutada. Sest esiteks, suvi kestab. Teiseks teen ettevalmistusi pikemaks camperi-reisiks. Ja kolmandaks ning peamiseks leian, et olles oma isikliku oleviku ning tuleviku sünnimaast nö. lahti rakendanud, pole justkui paslik siitpoolt vett näppu viibutada, et ai vai, küll nüüd juhtus pahasti teil seal. Aga. Täna kargas mulle pähe võrdlus Eesti ja USA võimuladvikus toimuva osas.

Ei hakka siin pikalt-laialt USA istuva presidendi perekondlikke finantsfopaasid kirjeldama, igaüks võib huvi korral ise googeldada. Pealegi, ses küsimuses on erapooletut allikat keeruline leida, kuna vasakpoolne CNN ütleb üht, parempoolne Fox News teist, ja tõde on tõenäoliselt kusagil vahepeal. Lühidalt: Joe Bideni poeg Hunter Biden on üks paras pätt ja kaabakas. Narkootikumid, loata relvaomamine, ringihooramine, lihase lapse mittetunnistamine, kahtlased äritehingud välisriikidega, muuhulgas enne-sõjaaegse Ukrainaga ja Hiinaga. Biden juunior kasutas kuulsa isa asepresidenditiitlit (mäletate ju, Biden oli Obama VP) oma äritegevuse edendamiseks, muuhulgas kaasates papat telefonikõnedesse ja ärilõunatesse. Raha tõid sugulussidemed muidugi kenasti sisse nii Hunterile endale kui väidetavalt ka issile, pluss veel mõnelegi lähisugulasele. Kellele ja kui palju, seda praegu vabariiklased hooga uurivad, eelkõige muidugi selleks, et vanal Joel enne tuleva aasta presidendivalimisi vaipa alt ära tõmmata. Ja kuigi mina olen demokraat ja hääletasin Joe pukki, tundub igati õiglane, et mu vastaspartei liikmed tollest sahkermahkerist sotti üritavad saada. Sest mu oma partei topib pead liiva alla ja dokumente kalevi alla. 

Biden ise käitub täpselt samuti nagu Kallas. Tema ei tea midagi, oli puu otsas, kui pauk käis, tema peres äriasjadest ja rahanumbrites sõnagi ei räägita, ja nii edasi. No täpselt Kaja repertuaar, kaasa arvatud küsijate üle irvitamine, valijate mõtlemisvõime alahindamine. Sarnane on ka Bideni ja Kallase fännklubide reaktsioon. “Trump (EKRE) on veel hullem! välispoliitikaga saab ta ju kenasti hakkama! poliitika pole mustvalge! tegemist on üksnes PR ämbriga!” Ja Kallase puhul muidugi ka “meil on tingimata naispeaministrit tarvis!” Ma ei tea, mulle isiklikult see kehva PR-töö vabandus tundub kõige absurdsem. Et saadetagu korda mida tahes, peaasi et kõik pärast kenasti ära silutakse, häbematuile küsimustele “õiged” vastused antakse, “õige” intonatsiooniga jne. 

Oh jah. Ei taha sündmustest ette rutata, Biden ehk ei vea 2024. aasta novembrikuuni, presidendivalimisteni väljagi, aga üks on selge: minu häält ta ei saa. Ja kuna demokraatidel teisi normaalseid kandidaate hetkel pole ning pole ka näha, et tuleks, on täitsa võimalik, et teen esimest korda elus sedaviisi, et jätan ülde valimata. Või siis teen midagi, mille eest die hard parteikaaslased mulle eluaegse needuse peale panevad – hääletan vabariiklasest kandidaadi poolt, juhul kui ta mulle istub. Neil on pink pikem, ja üldse mitte lootusetult paremäärmuslik. Oleneb muidugi, kes sealt pingilt presidendiks kandideerimiseks mandaadi saab. Näiteks Chris Christie poolt hääletaksin iga kell. 

August 26/2023                                                                                   Image: Internet

“If you do not want to be lied to, then you need to stop following politics.” ― Steven Magee

18 comments:

  1. Põnev perekond need Kallased, kõigil on Eesti kohta märkimisväärne isiklik varandus.
    Muide, Venemaalt äri väljakolimine on moskva poolt tehtud põmst võimatuks. Sa kas jätad kõik neile või maksad elu lõpuni erinevaid riigi- ja altkäemakse.
    Ma leian, et antud juhul tuleb läheneda sooneutraalselt ja meenutada, millal mõni peaminister enne oma abikaasa pärast on ametist lahkunud. Õige, mitte ykski. Ja mitte ykski ei ole isegi suurte sigaduste puhul lahkunud vabatahtlikult.
    Sooneutraalne mina arvab ka, et ärimehel oli asja skandaalipotentsiaal kogu aeg teada, temal isiklikult oli poolteist aastat aega ärist väljuda. (Kas kaubeldi lubatud v keelatud kaubaga, ei ole tähtis, peaminni abikaasa EI äritse vaenlasega.) Et seda ei tehtud, on halb näitaja ja mina sooviksin natuke verd näha. Ei ole nii, et mees natuke myras kyla peal, nagu alati, ja nyyd naine koristagu, nagu alati. 🤔

    ReplyDelete
    Replies
    1. Venemalt äri väljakolimise teema juures häirib mind topeltmoraal. Lihtkodaniku peale vaadatakse hukkamõistvalt, kui ta Venemaal äri ajava Lääne firma shampooni või pesupulbrit vms ostab ("toetad kaude mõrtsukaist sõjardeid!") , aga firmadel endal on vabandused tagataskust võtta, et oi kui raske ja/või võimatu on välja kolida.

      Delete
    2. Tavakodaniku šampooni myyval firmal on t1blastanis piisavalt olulist sissetulekut toovad harud, nii ei taheta neid lihtsalt pättidele ära kinkida. Ma md kahtlustan, et lääne tarbija on piisavalt ykskõikne v loll, et mitte oma tarbekaupade tootja tegevuse vastu huvi tunda, täpselt samadel põhjustel on poliitikute tegevus ja sanktsioonid hõredad. Kardetavasti ei aita siin mitte miski muu kui sõda selle tarbija oma õues, toas ja köögis, enne seda mõistmist ega terroristide tõrjumist lihtsalt ei tule.

      Delete
  2. Mina olen nüüd see mitte sooneutraalne. Ja mind ärritab just seesama, mille Mustkaaren sõnastas. Fkng mees. Ja miks naine peab vastutama? isiklikult arvan, et Eesti ei ole valmis naisteks ( vt ka Kersti, Keit, Liina, Urve, Mailis ...). Naised tegutsevad, käituvad liiga siiralt.
    Mõistlik oleks vahepeal panna peaministriks mõni turvaline taat nt Pevkur ja Kaja saab rahulikult europarlamenti kandideerida.
    Eesti saab oma parempoolse valitsuse ja paras meile. Me väärimegi populiste ja väiklasi vanu mehi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma hakkasin praegu mõtlema, et ehk see on hoopis maailmavaate küsimus.Et liberaalina ma lihtsalt ei kujuta ette , et saaksin vastutada oma täiskasvanud lapse või elukaaslase eest. Konservatiivne maailmavaade, aga omab perekonna üle kontrolli. Peaks kade olema?

      Delete
    2. No vot, siin ta meil ongi, arvamuste paljusus, eks :)
      Ma pean ennast samuti suures plaanis liberaaliks, ja tavakodaniku puhul leian sama mis sina, et täiskasvanud lapse või elukaaslase eest ei tule vastutada. Aga riigijuhtide puhul on mu meelest asjad natuke teisiti. (Lisaks, Bideni puhul on ta ise kah vähemasti poolest säärest saati neis segastes raha-asjades sees. Ja kaasab siiamaani, presidendina, Hunterit riigipeadega kohtumistesse jne. Pikk jutt, ei hakka.) Kaja Kallase puhul – kuhu me siis joone tõmbame? Kas, kus ja kui palju võib riigijuhi elukaaslane susserdada, ilma et riigijuht tagasiastumisele mõtleks, kui see päevavalgele tuleb, või vähemasti sõnades mingigi vastutuse võtaks?
      Mulle muide väga meeldis su Mustoneni-postitus, kus tõid välja, et poliitika pole nn. asi iseeneses, pole (riigi) muust elust lahutatud tegevusvaldkond. Samamoodi ei saa mu meelest Kallaste perekonna raha-asju Eesti riigi poliitikast lahutada.

      Mis sugudesse ja neutraalsusesse puutub, siis ei leia ma, et naispoliitikutele peaks olema rohkem lubatud kui meespoliitikutele, lihtsalt seetõttu, et nad on naised, ja et aeg on muutusteks, kuna siiani on mehed maailma valitsenud, kehvasti kusjuures. Aga noh, nagu ütsin, arvamusi ongi erinevaid, ja see on enam kui OK.

      Delete
  3. Tglt peaks rahvas nõudma avalikku lahutusprotsessi. Kallas on selgelt oma t1blavastasust väljendanud, aga tema mees samal ajal tõukas JOKK-labidaga raha kokku. Las läheb nyyd ja ehitab natuke Mariupolit või midagi.

    ReplyDelete
  4. USA's on presidendivalimiste koha pealt seis nutune. Olen küsinud nii tavainimestelt kui Washingtoni asjapulkadega läbikäivatelt kodanikelt mis kamm neil demokraatidel on, et Bidenit ei saanud välja vahetatud - keegi pole head selgitust andnud. Hea, et ise ei saa valida, momendi seisuga ei oskaks, ainult Trumpi kindlasti ei valiks. Samas võib tekkida dilemma Trump vs Biden.

    Kallase koha pealt küsin kohe isiklikult häbenemata: kui su kaaslane küsiks oma ettevõttele laenu, kas tõepoolest sooviksid saada üksikasjaliku äriplaani aruande nagu pankadel kombeks. Minul näiteks ei tulnud pähegi küsida kuna usaldan kaasat. Ma muidugi saan aru, et pered on erinevad, aga momendil vaatan olukorda oma mätta mitte "statistilise keskmise" nurga alt. Seega mulle täiesti mõistetav, et Kaja ei pruukinud teada mehe äri vene sidemetest. Samas mehe koha pealt äärmiselt loll venemaaga sidemeid omada kui su naine on peaminister. Ehk Kajana ma laseks mehel veidi aega garaazhis elada :D

    Ääremärkusena jääb silma massimeedias, et niipea kui inimesel veidi rohkem finantsi eeldatakse ilma pikemalt mõtlemata või konkreetseid tõendeid omamata, et tegu valskuse teel saadud rahaga. Ma ei teagi, on tegu nõuka aja taagaga, kui meile oli pähe taotud, et iga veidi edukam ja rikkam on töörahva vereimeja või tavalise kadedusega. Õigusriigis kehtib põhjusega reegel: kui pole kohtus süüdi mõistetud oled süütu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aga nõukaajal oligi varanduse tekitamiseks vaja mitmesuguseid ebaausaid ja/või riigivastaseid võtteid rakendada. Kuna varandus äratab aukartust ja rikkus tähendab automaatselt õigust, on see inimestesse mitme põlvkonna jooksul sisse jäänud. Muid variante pikka aega ju polnud olemaski.

      Delete
    2. Kui mina oleksin riigipea (peaminister) ja mu elukaaslane küsiks oma ettevõttele suurema summa ulatuses laenu, siis jah, otse loomulikult ma tahaksin üksikasjalikult teada, kuidas seda raha kasutatakse. Sest ma annaksin endale aru, et riigijuhina olen tugevdatud luubi all. Kusjuures mu teadatahtmisel ei oleks mitteusaldamisega mingit pistmist.

      See, mismoodi tavakodanikud, sina või mina või keegi kolmas antud situatsioonis käituks/käitub, ei puutu minu arvates üldse asjasse.

      Delete
    3. Teisisõnu, sinule ehk arusaadavamas keeles :): riigijuhina ei rajaks oma laenamis-otsust emotsioonidele (usaldus), vaid faktidele (kus ja milleks seda raha kasutatakse, kas ma saan laenu tagasi jne).

      Delete
    4. ... ja veelkord - ma ei näe põhjust, miks inimesed ei võiks Kallase (ja Bideni jne) küsimuses eriarvamustel olla. Kuniks teistele oma arvamust peale ei suruta ja üksteise käsi ei väänata, on kõik OK ju.

      Delete
    5. Nii suurt summat ei laena mitte keegi ilma eeltöö ja mingigi lepinguta isegi pereliikmele. Kes aga laenab ja ilma kysimusteta, on ilmselt mingit laadi puudega. Ei vabanda.

      Delete
    6. No millest me üldse räägime siin, kui tuleb välja, et Kallas "külastas vahetult enne Ukraina sõja algust, 28. jaanuaril 2022 aktsiaseltsi Metaprint. Kohtumise piltidelt on näha, kuidas peaministrile tehti ettevõttest ülevaade, mille esitluses on näha, et toona ajas Metaprint äri Venemaal."
      https://www.ohtuleht.ee/1091001/fotod-peaminister-kaja-kallas-vaisas-enne-soda-metaprinti-kus-venemaa-sidemed-vahtisid-otse-vastu

      Aga vabandusi jagub tal tänagi: "käin aasta jooksul sadades ettevõtetes, kus igal pool tehakse esitlusi. Kas ma suudan seda kõike meelde jätta? Ei suuda."
      Ei suutnud meelde jätta, et ettevõte, kus ta abikaasa on osanik, teeb äri Venemaaga? No ma ei tea. Kui minu arvamust küstaks, siis ma pakuks, et nii kehva mäluga inimene ei tohiks riigijuht olla.
      Ja kuigi ma olen jätkuvalt veendunud, et arvamuste paljusus on tervitatav, ei saa ma peale nimetet uudist Kallase kaitsjatest enam mitte üks raas aru.

      Delete
    7. ... ja siis ma mõtlen, et miks Kallase ja Bideni fopaad mind sedasi ärritavad. Ehk seetõttu, et ma tahaksin, et riigitegelesed, kes nö. minu nurgas on, vasakus nurgas siis, veatud oleksid. Mul on piinlik, kui minu meeskonna mängijad susserdavad, "vastaspoolele" kaardid kätte mängivad. Miskipärast tuli takkajärgi meelde Califorina demokraadist kuberner Gavin Newsom, kes covidi ajal osariigi kõvemini lukku keeras kui ükski teine kuberner, kõigil kodus istuda käskis, ja siis ise seltskonnaga suletud restoranis privaatpidusid pidas, ei maske, ei distantseerumist. Täpselt nagu Kallas/Biden praegu – käi minu sõnade, mitte mu tegude järgi. Võtaks siis vähemalt häbeneda, aga ei, õigust jääb ülegi.

      Delete
    8. Kallast ma poliitspektris vasakule küll ei paigutaks, paremliberaal ju.

      Kuigi tõsi, USA kontekstis ta vbla oleks isegi vasakpoolne, olgu või sellest aspektist, et Eestis vist polegi poliitilist jõudu, kes haigekassat kinni tahaks panna ja üleni erakindlustuse peale minna.

      Delete
    9. Jaa, tunnistan, ma poliitilistes terminites võhik, ei orienteeru selles dzhunglis. Ning jaa, USA kontekstis, kus vaid kaks "elusat" parteid, üks paremal, teine vasakul, on Kallas vaieldamatult vasakul, st demokraatide poolel.

      Delete
  5. Avaliku elu tegelase kaaslasena on inimene, isegi kui ta ise soovib jääda tagaplaanile, alati luubi all. Peremudelid on erinevad, sh väärtushinnangud ja moraalsed kompassid. Keeruline on mõista, igaüks vaatab oma vaatevinklist, kuid jätta kaaslane pimedusse kobama, infost välja ja siis pugeda vaikselt urgu (jah, oli vähemusosanik, kuid see ei vabanda). Kui naine on teatud teemal eestkõneleja ja mehel ei löö kahe kõrva vahel tuluke põlema, et ettevõtte tegevus, kus töötab numbritega, mis sõjategevuse tõttu ronivad ülesmäge, siis...
    Kallasest on kahju, et tal puuduvad professionaalsed nõustajad, kes treeniksid vastama ja vältima nö sõnakasutust, mis sobib perekonna ringi, kuid mitte avalikule areenile. Tegelikult on siiras suhtumine ja väljendusstiil hea, paraku kõik Eesti elanikud ei tunne samastumist selle seltskonnaga. Tuleb arvestada erinevate arvamuste ja seisukohtadega.
    Kallase tugevust näitab, et ta jätkab peaministrina, samas kui "avaliku arvamuse" küsitluse enamus (66%) soovib tagasiastumist. Häid valikuid ei ole, on vaid mehed, kes tahavad püünele. Usun, et ühel hetkel on Eestis rohkem naisi ka poliitikas, lihtsalt selle tee rajamine, on okkaline ja kibedaid "konservatiivseid" pritsmeid täis.

    ReplyDelete