KUIDAS TALITADA, KUI ARVUTI EKRAAN ootamatult pimedaks lööb? Võtate appi taskulambi. Elementaarne.

Ei, ma ei tee nalja. Taskulamp mind hiljuti arvuti-hädast välja aitaski. Aga hakkame algusest. Mõnda aega tagasi kinkis Paul, hea mees, mulle uue laptopi. Mu vanal ustaval Dellil käis juba üheksas eluaasta, oli teine üksjagu väsinud ja hädine, ei jõudnud enam minuga sammu pidada. Noh, Paul tegi Internetis eeltööd, valis masina välja, installis kõik vajalikud vidinad ning õhutas mind ASAP vanast arvutist uude kolima. Aga mina muudkui venitasin. Nädalakese, teise, tüki kolmandatki. Kohe kuidagi ei raatsinud oma armsast fossiilsest Windows XPst lahkuda. Uue Delli Windows 7 on küll hulk maad inimlikum kui too paljukirutud Win10, mida keeldusin proovimastki, aga ikkagi tundus üleminek üksjagu hirmutav.

Noh, venitasin mis ma venitasin, ühel kenal päeval tõstsin uue läpaka vana kõrvale köögilauale, et käärin käised üles ning hakkan kolima. Kaks ekraani kenasti helendamas, lõin veel viimasel minutil vedelaks – venitaks ikka veel, kui vähegi võimalik. Võtsin klaasikese veini ligi, läksin kõlgutasin kanjoni serval jalgu, nii umbes pool tunnikest. Lõpuks tundsin, et NÜÜD on vaim valmis. Kobisin tuppa tagasi, istusin laua taha, liigutasin hiirt, et uinunud ekraanid uuesti helendama lüüa – uue arvuti silm lõi särama, aga mis jäi pimedaks, oli mu VANA ARVUTI EKRAAN. Just. Pime. Surnud. Tee või tina. Viskas vedru välja selle poole tunni jooksul, mis ma veini rüübates veetsin.

Nonii, mõtlesin - nüüd olengi oma karistuse jokutamise eest kätte saanud. Vana arvuti otsustas mulle õppetunni anda ja kõik mu Kraami pantvangi võtta. Esimene shokk möödas, hakkasin end rahustama – ei ole ju tegemist elu ja surma küsimusega. Fotod – jah, oleks hirmus valus kaotada. Kuid lõppude lõpuks on need ainult fotod. Ma olen kõik selle ka reaalselt läbi elanud, ja reaalne elu loeb ometi rohkem kui pildid. Dokumendid, kirjatükid – kah oleks kole kahju... samas, midagi eluliselt olulist mul seal polnud. Kui läinud, siis läinud.

Pidasime Pauliga juba plaani vaene vana Dell arvuti-arsti juurde viia (et äkki on võimalik kõvakettalt Kraam kätte saada), kui mul järsku jumalikul juhatusel tuli mõte googeldada - uues, imepäraselt helkiva ekraaniga arvutis loomulikult -  „laptop screen goes black“. Google pakkus hea mitu linki, kus patsiga poisid-tüdrukud panid ette, et vast polegi arvuti ise säärasel puhul otsi andnud, vaid üksnes ekraani taustavalgustus läbi põlenud. Aga no kuidas siis toda veel täitsa elusat, aga pimedat arvutit kasutada? Pole midagi lihtsamat. Võta taskulamp, lülita sisse, hoia ekraanist ca 10 sentimeetri kaugusel, ja voilà! Ongi su arvuti taas töövõimeline. Noh, kogu info nägemiseks pead taskulampi ekraani ees siia-sinna liigutama, ja pilt on hämaravõitu, kuid see on juba pisiasi. Hädalisel olgu heameel sellegi üle, et ÜLDSE miskit tolles pimendatud masinas näppida saab.

Novot. Ja niimoodi, taskulambi valgel, ma oma Kraami vanast arvutist uude toimetasingi. Kui keegi oleks mulle niisama suvalt maininud, et TAGANT valgustatud ekraani saab ellu äratada seda EESTPOOLT valgustades, oleks ma ütleja välja naernud. Nüüd on omal nahal järele proovitud.
Loo moraal? Tänasida toimetusi ära viska homse varna. Või kui viskad, hoia taskulamp käepärast.
Foto: Internet
May 17/2017
 “One of the most feared expressions in modern times is 'The computer is down." 
- Norman Ralph Augustine