Kakskümmend üks

 


Täna tuleb rikkurite-eri.

Esiteks, Elon Musk. Ma pole eales saladust teinud, mida temast arvan. Mu meelest on Elon ärahellitatud põngerjas. Egomaniakk. Nartsissist. See selleks. Ma ei kirjutaks täna ta isikuomadustest, kui me Pauliga poleks paar päeva tagasi vaadanud Leave The World Behind. Film kui niisugune erilist muljet ei jätnud. Visuaal ja üliaeglane pingekruvimine olid tasemel, kuid viimane muutus lõpuks siiski juba niivõrd ülekruvituks, et filmi lõpuviiendikuks enam justkui ei jagunudki, seda va pinget siis. Suures plaanis nõustun NYT arvustusega (tsitaat + viide postituse lõpus). Aga asi pole filmis endas, vaid selles, et see Muski tagajalgadele ajas. NB! Spoilerdan! Ühesõnaga, linateoses leidub stseen, kus automaatjuhtitavad Teslad tohutu ulatusega ahelavarii tekitavad. Põhjus? Häkkerid halvavad sõidukite juhtimissüsteemid. Elon muidugi viskus oma masinate kaitsele, kuulutades, et tema Teslad ei põhjusta mitte iial säherdust pile-up'i, sest: 'Teslas can charge from solar panels even if the world goes fully Mad Max and there is no more gasoline!' Kulla inimene, su Teslad olid filmis miilidepikkuses lasus seetõttu, et häkkerid panid nad üksteisele otsa põrutama, mitte seetõttu, et akud said tühjaks. Netflix users mercilessly mock 'triggered' Elon Musk for whining about Tesla pile-up scene in Julia Roberts' new movie Leave the World Behind.

Teiseks, Lauren Sánchez. Nüüd sai ühte rikkurit kirutud, olen teisega leebem. Te ikka teate, kellega tegemist, jah? Sánchez on Amazoni bossi Jeff Bezose kihlatu. Ühesõnaga, värske Vogue avaldas Laurenist pikema persooniartikli. Kuna lubasin leebe olla, ei hakka siinkohal paljusõnaliselt kritiseerima Vogue lamedat fotoshooti (Annie Leibovitz, mis sinuga juhtunud on??) ega Laureni ülesüstitud huuli (ühel pildil näeb välja nagu Steven Tyler – teravakeelelise twitteri kasutaja sõnad, mitte minu omad!). Sellegipoolest, niipalju kui ma meelelahutuslehekülgi lapanud olen, on Sánchez igas mõttes ületuunitud bimbo mulje jätnud. Aga teate, see Vogue kirjutis pani mind teda teise pilguga vaatama. 54 aastasel Laurenil, kujutage ette, on nii väikelennuki kui helikopteri piloodi paberid. Mõlemad koolitused läbis vanemas eas. Onju äge? Nii et ma võin siin ju “bimbo” või mis iganes plõksida, aga kus minu pilooditunnistus on? Kummaline, kuidas mõni väike seik teinekord vaatenurka ning suhtumist muudab. Või noh, lennuki/helikopteri juhtimisoskust ei saa vist parimagi tahtmise korral “väikeseks seigaks” nimetada. Ja ärme hakkame siinkohal juuksekarva lõhki ajama, eks, et temal on koolituseks biljoneid kordi enam rahalisi vahendeid kui mul, samuti ka isiklikke helikopter(eid) ja lennuk(eid), mida piloteerida. Mis iganes, ikkagi nii äge! 

---------------

The New York Times: /.../ The movie plays like a bulleted list of everything wrong with America — fair enough — but hurled so relentlessly at the audience that you can only assume the goal is for anyone watching the movie to find something they agree with. In the onslaught, the narrative tension dulls into passivity, both for us and for the characters. /.../ There’s a lot of over-signaling dialogue here; the film’s ending seems like a punchline. It’s strongly implied that what will survive the apocalypse is not humanity or beauty or neighborliness or even civilization, but physical media, the DVDs that will still work when the internet and the streamers go down. “Leave the World Behind” is a Netflix movie, so there’s irony in that. /.../ This is the way the world ends: Not with a bang, but a theme song./.../ Read more: 

Fotod: Lilli otsib rahapada. Suvi 2018.

December 13/2023

“The mass of the rich and the poor are differentiated by their incomes and nothing else, and the average millionaire is only the average dishwasher dressed in a new suit.” ― George Orwell, Down and Out in Paris and London

14 comments:

  1. Vogue'is on väga häid persoonilugusid üldse! ma ise elan muidu muudkui oma nohikumaailmas ja siis on nii huvitav moeajakirjadest lugeda teistsuguse eluga inimestest ja saada teada, et neis on midagi, mille pealt võiks minulgi olla nendega põnev suhelda.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eesti Säde on ka ses mõttes tore.

      Delete
    2. On jah häid. Tihtipeale lausa kaks, kaanepersoon + keegi veel. (Mul käib Vogue paberversioon.)
      Aga Leibovitz, tema on küll latti alla lasknud, kui minu arvamust küsitaks. Või siis on mu enda foto-maitse kuhugi minevikku kinni jäänud.

      Delete
    3. Misasi on Säde?

      Delete
    4. säde.net
      "kvartaalne moe- ja kultuuriajakiri", ütlevad enda kohta.

      Delete
    5. "...kuhugi minevikku kinni jäänud..." "Säde". Kui ma olin laps, ilmus sellenimeline nädalaleht lastele. Tänapäevasest ajakirjast ei teadnud midagi, aga see viga saab parandatud.

      Delete
    6. Mulle meeldib riiete pilte vaadata, nii et kui uus Eesti klantsajakiri lettidele tuli, vaatasin kohe sisse ja tuli välja, et see on isegi moe koha pealt huvitavam, kui Mood, mida ma seni olin vaadanud. Seal on meie enda kohalikest moeloojatest kah juttu, mida välismaa ajakirjadest ei leiaks. Ja kuna ajakirja tegijaid huvitab film, siis on seal seda kraami ka.

      Delete
    7. Lendav, mul tekkis Säde'ga (või Sädemega?) täpselt sama mõtteseos.

      Delete
  2. Kas Lilli muidu rahapaja leidis? Kas te sellepärast kolitegi, et kohalikud rahapajad on kõik juba viimseni üles kaevatud? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. :D

      Minu järel mööda rahapajarada!

      Delete
    2. Ei, ei leidnud, põrguline. Ma ei saa aru, miks me teda üldse pajukil peame - kaevab, aga kasu ei miskit.

      Delete
  3. Ilusaid kaevavaid pilte saad teha, ju ikka sellepärast! Aga ma pean ka nüüd Säde või Sädemega tutvuma.

    ReplyDelete
  4. Rahapada koera agarust arvestades seal on, aga et vältida maksuametit, siis me sellest kõvasti ei tuututa ;)
    Palju meeldivaid poste ja nauditavaid komme. Aga kuna ma jõuan lugema alles õhtul, kere valus ja ravumid veres, siis jääb yle ainult teatada: tehke veel!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teeme, ikka teeme! :)
      Aga valu, see saagu varesele.

      Delete