Otsustatud

 



Vabalt võiksin teha copy-paste sellest kümne aasta tagusest postitusest, tõsta ümber vaid mõningad kohanimed ja looduskirjeldused, ning avaldada tänasel päeval täiesti aktuaalsena. Sest. Me otsustasime nüüd lõpuks ära, millisesse osariiki kolime. Arizonasse. Kuhu täpsemalt, sellest kuulete tuleva aasta esimestes pooles, kui househuntingult… või ei, ütleme ikka eesti keeles… majajahilt tagasi oleme. Aga jah, osariigi lõime lukku. Teisisõnu, kolime ühe kanjoni kaldalt teise kanjoni kaldale. Sest praegu elame ju kanjoniserval, ja kus asub Grand Canyon, üks maailma seitsmest loodusimest? Arizonas! (Mitte, et me nüüd lausa selle servale koliks, eks.) Ja mis meil veel seal Arizonas oligi? Monumet Valley. Saquaro National Park. Petrified Forest. Montezuma Castle. Kui nimetada vaid murdosa AZ tõmbenumbritest. Ja muidugi nood oranzhid/türkiissinised päikesetõusud ja -loojangud, saquarokaktuste tumedad, ebamaised siluetid leekiva taeva taustal… 

Arzona on Paulile ja mullegi tegelikult üsna omane, juba tollest esimesest kolmenädalasest deidist saati, aastal 2010. Ja New Mexicos elades väisasime naaberosariiki üsna tihedalt, Pauli isa elas seal. Ja sestajast, kui camperit omame, oleme pea igal talvel AZs pikki nädalaid veetnud. Sõnaga, teame, mis meid ees ootab. Nüüd vaja ainult minna ja see maja üles leida, mida rentima hakkame. Ei, esialgu ei osta, vaja kõigepealt kohaneda, üksikasjalikumalt ümbrust uurida. Päris Mexico piiri äärde justkui ei tahaks, liig kuum. Samas,  Arizonas on mäestikke jalaga segada, saab elamis-altituudi valida. Mida kõrgemale, seda jahedam. 

Olen end siin paaril viimasel päeval, sestsaati kui otsus tehtud sai, aktiivselt googli abil harinud. Arizonasse mahub kuus ja pool Eestimaad. Arizona on üks kahest USA osariigist, kus pea igal aastal kaks korda kella keerama (teine on Hawaii). Ja nii edasi. Ja muud sarnast. Karta on, et mõnda aega peate siin nüüd igatsorti AZ infot alla neelama, mis sest, et me praegu veel Oregonis resideerume. Ahjaa, ja vanu, New Mexicost Oregoni kolimise postitusi lapates leidsin selle. Nii tore, Yarko pildil ja puha. Ning olgu öeldud, et Arizona kaardi riputasime kah juba seinale. Universumile märku andmaks, et käärigu käised üles, leidku meile järjekordne paradiislik kodu. Oi ma olen elevil!! 


------------

Arizona is the 48th state and last of the contiguous states to be admitted to the Union, achieving statehood on February 14, 1912. The state's name appears to originate from an earlier Spanish name, Arizonac.

For thousands of years before the modern era, Arizona was home to many ancient Native American civilizations. Hohokam, Mogollon, and Ancestral Puebloan cultures were among those that flourished throughout the state. Many of their pueblos, cliffside dwellings, rock paintings and other prehistoric treasures have survived and attract thousands of tourists each year.

Arizona is home to a diverse population. About one-quarter of the state is made up of Indian reservations that serve as the home of 27 federally recognized Native American tribes, including the Navajo Nation, the largest in the state and the United States, with more than 300,000 citizens.

Like other states of the Southwest United States, Arizona is marked by high mountains, the Colorado plateau, and mesas. Despite the state's aridity, 27% of Arizona is forest, a percentage comparable to modern-day Romania or Greece. The world's largest stand of ponderosa pine trees is in Arizona.

Arizona is home to one of the most well-preserved meteorite impact sites in the world. Created around 50,000 years ago, the Barringer Meteorite Crater is a gigantic hole in the middle of the high plains of the Colorado Plateau. A rim of smashed and jumbled boulders, some of them the size of small houses, rises 46 m above the level of the surrounding plain. The crater itself is 1.6 kilometers wide and 170 m deep.

October 16/2023                                                                                 Images: Internet

“Among all the geographic areas of the United States, the Southwest in general and Arizona, in particular, is blessed with a panoramic beauty that almost defies description. Only a limited number of poets, painters, and photographers have been able to do justice to her splendor.” – Marshall Trimble

9 comments:

  1. Ja talved on ikka päriselt soojad?

    ReplyDelete
    Replies
    1. "Welcome to Arizona, where summer spends the winter - and hell spends the summer" - sel ütlusel on tõepõhi all :)
      Seetõttu me vaatamegi eelkõige AZ põhjaosa ja/või merepinnast oluliselt kõrgemate osade suunas.
      Aga jah, talved on AZs hoopis teistsugused kui siin Kesk-Oregonis. Lõuna AZs, Mexico piiri ääres pole talve kui niisugust üldse. Põhjaosas on kohati lund ka, aga see sulab ruttu, ja puuduvad säärased jubedused nagu siinne must jää maanteedel jms.

      Delete
  2. Ma olen teie pärast nii elevil! Äge elumuutus ja paistab, et tõesti on, mida oodata.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mina ka!!! Põnevusega ootan majajahi, kolimise ja kõiki muid detaile! :)

      Delete
    2. Jah, eks neid detaile saab siia kirja pandud, sellest ei pääse, aga loodetavasti ei kujune 5500 lähikuudel siiski 100% kolimisblogiks. :)

      Delete
  3. Kõigepealt proovisin umbkaudugi paika panna vahemaa su uue ja praeguse kodu vahel, näis, et see on umbes tuhat kilomeetrit. Siis võtsin ette selle kauguse sättimise Euroopa kaardile ja mõtlesin, kas ma söandaksin...
    Ainus, mis takistaks oleks keelebarjäär. Sinu kolimisel seda ei ole, keeleruum jääb samaks.
    Et oleks rahulik kolimine ja kodune olek uues pesas!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vahemaadest - võtame suvaliseks näiteks Prescott, linn AZ keskkohas:
      linnulennult ca 1300 km, teed pidi ca 1800 km (ca 17 non-stop sõidutundi)
      https://www.distance-cities.com/distance-madras-or-to-prescott-az

      Ning jumala tõsi, samaks jääv keeleruum teeb asja oluliselt lihtsamaks. Oluliselt. Ja palju tänu heade soovide eest!

      Delete
    2. Vahemaaga panin suurelt mööda, Euroopas võiks selle moega palju rohkem lõunasse kolida.
      Portugal, pane mulle tuba valmis!

      Delete
    3. Kui ma ei eksi, siis mingi aeg tagasi oli kusagil kellegi blogisabas (issand kui täpne juhis, eks :)) Portugalist juttu. Et odav kinnisvara jne. Mis muud kui hakka sinna lõuna poole vaatama...

      Delete