Poliitilise varjundiga feminismiminutid



Siinsete republikaanidest meespoliitikute (Trumpi parteikaaslaste) hulgas on viimasel ajal trendiks kujunenud end valideerida läbi tütarde ja abikaasade olemasolu. See käib nii: tehakse/öeldakse mingi sigadus, ja kui asi suure kella külge läheb, üritatakse siluda stiilis "mis te minust õige mõtlete, ma olen decent man, mul on tütar (tütred) ja naine!" Maakeelde ümber panduna: kui häda käes, poetakse seelikute varju.

Seda nippi kasutas paar päeva tagasi ka vabariiklasest congressman Ted Yoho, pärast seda, kui ta USA Kapitooliumi trepil, tunnistajate juuresolekul oli vastaspartei (demokraatide) rahvaesindaja Alexandria Ocasio-Cortezi kohta muude solvavate väljendite hulgas kasutanud sõnu „fucking bitch“. Jah, ma meelega ei asendanud tähti tärnikestega. On öeldud, olgu ka välja kirjutatud. Lapsed tõenäoliselt mu blogi ei loe, ning meil, täiskasvanutel, on tervislikum tõele näkku vaadata.

Alexandria Ocasio-Cortez (AOC, nagu kõik siin teda kutsuvad ta keerulisevõitu nime tõttu) tõusis 2018. aasta vahevalimistel komeedina USA poliitikataevasse. Puertoriiko immigtantide tütar, 29 aastasena USA ajaloo noorim Kongressi valitud rahvaesindaja. Enne Kapitooliumil tööle asumist töötas muide baaridaamina. (Hmm, milline magus kont närida isa ja poeg Helmele! Soome peaminister oli kassapreili, mis juba iseenesest õudne, aga baaridaam – no see on veel kraad hullem ju?)

Anyway. AOC enda sõnul oleks ta „fucking bitchiks“ nimetamise sinnapaika jätnud – sündinud ja üles kasvanud Bronxis, New Yorkis, on ta hullematki kuulnud. Kuid ütleja sisuline mitte-vabandamine (teate ju küll seda klassikalist „vabandan, kui mu sõnad kedagi solvasid“, selle asemel et julgeda tunnistada, et pole õigesti käitutud, öeldes „vabandan, et ma nii tegin“) ning toosama eespool mainitud tütarde/naise selja taha pugemine pani AOC Kongressis sõna võtma.

Soovitan südamest - leidke kümme minutit ja kuulake, mis AOC'l öelda on. Seesinane kümme minutit on valimis-eelseid Ühendriike (täpselt 100 päeva 6. novembrini!) päris korralikult raputanud.
YouTube 10min 24sek: Alexandria Ocasio-Cortez, kõne.

--------------

Representative Alexandria Ocasio-Cortez took to the floor of Congress on Thursday and gave one of the most bracing, empowering and feminist political speeches in a generation: 
“Her words came in response to the rage-filled mutterings of Representative Ted Yoho. But it would be a mistake to view what happened as simply the next stage in some typical political squabble or beef. Or, as some have attempted to argue, political opportunism.
The Democratic congresswoman from New York did so much more than deliver the proverbial “clapback.” This wasn’t simply a viral moment. Ocasio-Cortez offered an eloquent and expert dismantling of the playbook that men have used to keep women in their place for centuries. 
Her speech was a clear signifier of the rising power of women in politics, which helped hasten her into office in 2018, along with a historic number of other female candidates.” Read more:

From Donald Trump to Ted Yoho, Republicans are losing with women voters: 
“The gendered language of the week, from Trump's tweet to Florida GOP Rep. Ted Yoho's verbal attack on Ocasio-Cortez was a reminder that Trump and many of his allies still don't understand how to talk to women, much less about them.
In many interviews with female voters of all political persuasions over the past three years, one of the things many of them said they don't like about Trump is his coarse, sexist language and how he has changed the dialogue in America — convincing his followers and allies that they can say whatever comes to mind, no matter how hurtful or offensive it is.
For Trump and Republican acolytes like Yoho, there are now too many self-inflicted mistakes to count. They are dragging their own party down with them -- and no one will be surprised if women once again rise up in November and deliver a victory to the Democrats.” Read more:
Image from Internet: Alexandria Ocasio-Cortez.
July 25/2020
"Change takes courage." — Alexandria Ocasio-Cortez

2 comments:

  1. Kuulasin seda kõnet ja mis seal õelda...jube kurb, et veel tänapäeval peab nii kõrgest kantslist nii elementaarseid viisakusreegleid maha ütlema.
    Ja need sõnad ei jõua kohale - see on veel kurvem.

    ReplyDelete
  2. Jah. Kurb. Ja hirmutav.

    ReplyDelete