Ühesõnaga, tellisin Vogue, kuna pakuti peaaegu ilma rahata, 15 dollari eest sain lausa kaks aastakäiku. Kusjuures, nagu kohalik kõnekäänd ütleb, got more than I bargained for. Sest: esiteks, Ameerika Vogue on avalikult Trumpi-vastane. Teeb kohe südame soojaks, kui Anna Wintour toimetajaveerus Donaldit rapib. Teiseks, Vogue pakub moevärgile lisaks ka üllatavalt palju lugemist, kvaliteetseid kirjatükke arhitektuurist, kunstist, kultuurist, poliitikast.
No näiteks värskes numbris on usutlus komeedina kulinaariataevasse tõusnud Jordan Kahn'iga, Los Angeleses asuva restorani VESPERTINE looja ja peakokaga. Restoran on tegelikult vist liiga lihtsustatud nimetus tolle söögikoha kohta. Kunstiprojekt? Ühesõnaga, artikkel äratas mus kui mitte söögiisu (olen gurmeetoidu suhtes suhteliselt külm), siis igal juhul huvi. Söömaajaks Vespertine's tuleb varuda ca 5 tundi ja 250 dollarit nägu, pluss tax ja tip. Toit, mida serveeritakse, näeb välja kõike muud kui see, mida sõna toit öeldes silmas peame. Teenindav personal on justkui mungakloostrist pärit, napisõnalised, emotsioonivabad. Teatraalsus ja normidest kõrvalekaldumine ruulivad. Kogu etendus on Kahni poolt viimse detailini läbi mõeldud, alates traditsioone eiravatest sööginõudest lõpetades taustahelide ja -lõhnadega.
Kui me kunagi ähmases tulevikus jälle Los Angelese kanti satume ja pead murrame, kuidas ripakil olevat viitsadat dollarit kulutada, siis ma Vespertine'le 'ei' küll ei ütleks. Ainuke häda on selles, et Paul väldib Californiat nagu tuld (ta on seal üles kasvanud), ja ega meil neid dollareid nii väga ripakil kah pole. Näis.
The New York Times’i restoranikriitiku Pete Wells’i restoraniarvustus:
$250 for Dinner, Tradition Not Included, at Vespertine
"Vespertine gets inside your head. If you squirt yourself with the vial of fragrance you get when you leave, it may get under your skin, too. Since it opened here in July 2017, its $250 tasting menus (tax and service charge not included) have left people perplexed, impressed, annoyed or all three." ------ "Anybody inclined to paint the restaurant as a steaming pile of pretentious nonsense will find that Jordan Kahn, Vespertine’s chef and overall impresario, is standing there with an open paint bucket and a brush. Vespertine is dedicated to “exploring a dimension of cuisine that is neither rooted in tradition nor culture,” a press release read. “It is a spirit that exists between worlds.”
Jordan Kahn oma restoranist:
7 Truths About LA Tasting Menu Sensation Vespertine
While his vision for Vespertine is ultra-specific, Kahn welcomes the challenge of adjusting the menu to the diner’s needs. “I would be super excited if someone only ate white coloured food, that would be fucking killer,” he says. “A total white menu.”
Photo #1: orach, caramelized lobster and quince
Photo #2: hazelnut cream with hyssop
Photo #3: shaved white asparagus with white chocolate
Photo #4: Jordan Kahn
Photo #5: Vespertine
Images: Internet
March 19/2018