„THE ONLY OBSTACLE ON YOUR WAY TO U.S. CITIZENSHIP IS PARALLEL PARKING“, tõdes Paul täna hommikul. Mu kasina parkimisoskuse osas on tal muidugi õigus. Sellele vaatamata pole tõsiasi, et valmistun USA kodakondsuse taotlemiseks vähimalgi moel seotud faktiga, et otsustasin endale lõpuks ka USA juhiload teha.

Võtame algatuseks autoasjanduse. Siiamaani olen EU lubadega sõitnud. USA omade saamiseks pean läbima teooriatesti ja sõidueksami, viimast saab sooritada omaenda autoga. Ega ma suurt ei pabista, kuigi tõe huvides meenutan, et juhiload ostsin kusagil 1990ndate alguses konjakipudeli eest. Sõitma õppisin alles siis, kui paber käes oli. Toonasest sõiduõppest lähedalseisvate isikute käe all võiks omaette pika postituse kirjutada, aga las ta seekord jääda, onju. Sest tänaseks pole mu juhioskustele suurt midagi ette heita. Sain siin paar aastat tagasi hakkama isegi säärase vägitükiga, et roolisin me vana, manuaalkastiga, roolivõimenduseta Nissan pickup truck'i läbi nelja osariigi - mäed ja kiirteed ja mis kõik puha. Siis, kui me New Mexicost Oregoni kolisime. Toataimed olid kõrvalistmel, Yarko oma puuriga taga kastis. Paul juhtis teist sõiduriista, sidet pidasime walkie-talkie’dega. Olid ajad...

Ühesõnaga, tagasi teema juurde - see paganama paralleelparkimine. Manööver, millega end kahe tee äärde pargitud auto vahele nihverdad. Ma ei kasutanud seda Eestiski, rääkimata siis Ameerikast, kus (parkimis)ruumi üldjuhul laialt käes, välja arvatud suurlinnades. Miks ma peaksingi seda oskama? Kui kunagi näiteks New Yorki elama kolime, mis küll vaevalt juhtub, küll siis ära õpin.

Aga nüüd kodakondsusest. Mida mul, olles piisav aeg USA alaline elanik ja USA kodaniku abikaasa olnud, on tänaseks õigus taotleda. Ühendriikide põhiseadus lubab (ja Eesti Vabariigi põhiseadus ei välista) topeltkodakondsust, nii et mis muud kui tuld. Juhul, kui täidad kõik vajalikud eeldused, on USA kodakondsuse taotlemise protsess  abiellumis- ja elamisloa omadega võrreldes suhteliselt lihtne (loe: nõutavate dokumentide virn pole väga kõrge). Riigimasina hammasrattad keerlevad muidugi aeglaselt, nii et vestlusele kutsumist tuleb ca pool aastat, vast isegi aastake oodata. Siis kontrollitakse ka inglise keele oskust ja teadmisi USA ajaloo ning riigikorra kohta, mõlemad testid on algklassi tasemel. No ja lõpuks annad vande ja oledki kodanik. Ahjaa, ja arvestatava obroki maksad ka, kuidas siis muidu. Aga sõiduoskusest ei küsi Kodakondsus- ja Immigratsiooniametis küll keegi, paralleelparkimisest rääkimata.
Image: Internet
March 26/2018

“The one thing that unites all human beings, regardless of age, gender, religion, economic status, or ethnic background, is that, deep down inside, we all believe that we are above-average drivers.”― Dave Barry