KAUAI SAAR ON HOLLYWOODI PRODUTSENTIDE JA REZHISSÖÖRIDE SILMATERA, sest Kauail filmides pole kulisside kohalevedamisega tarvis vaeva näha. Kõik on Emakese Looduse poolt olemas. Siin on üles võetud stseenid selliste kassamagnetite tarvis nagu King Kong, Jurassic Park, Avatar, Raiders of The Lost Ark (Harrison Ford!), Pirates of The Caribbean (Johnny Depp!!), Blue Hawaii (Elvis!!!), kui nimetada vaid mõned tuntumad.

28 kilomeetri pikkune Na Pali rannik Kauai põhjakaldal on muidugi eriline maiuspala. Katamaraani pardalt tundide viisi müstilisi kaljuseinu ja puutumatuid liivarandu imetledes ei teinud ma aga kuigi palju fotosid. Eelkõige seetõttu, et minusugusel tavapildistajal on täitsa võimatu säärast massiivset ilu objektiiviga haarata. Teiseks seetõttu, et talvine ookean sundis aparaadi asemel reelingust kinni hoidma, nii nagu Paul seda esimesel pildil teeb. No ja siis veel selline aspekt kah, et läbi kaamerasilma vaadates läheb pool vaatemängu kaotsi, mu meelest - hiljem on küll tore vaadata ja sõpradele näidata, aga täieliku kohalolu tunne kannatab. Postituse illustreerimiseks näppasin mõned ülesvõtted Internetist, suurusjärkudest annab aimu valge täpp ookeanil (teisel fotol), see on katamaraan.

Kõrvalepõige. Sotsiaalmeedia tarvis pildistamise hullusest ja iseäranis muidugi selfindusest võiks tegelikult omaette pika postituse kirjutada. Me oleme siin sihukesi situatsioone näinud, et. Näide? Olge lahked. Pikajuukseline, brünett, päevitunud kaunitar seisab ookeani rannakividel, taustaks päikeseloojang. Prunditab huuli, lükkab rinnad ette ja tagumiku taha, tõmbab kõhu sisse ning asub klõpsutama. Räägivad, et ühe Instagrami-kõlbliku kaadri jaoks peab vähemalt 50 võtet tegema, erinevates poosides, huuled erinevas prundi-astmes jne. Ühesõnaga, päike juba horisondi taha vajumas, aga näitsikul pole ilmselt ikka veel seda õiget kaadrit käes. Ajanappusest ettevaatlikkuse kaotanud, taganeb ta kivil liigse sammukese võrra, kaotab tasakaalu, ning prink taguots prantsatab karedale ja kõvale laavapinnasele. Õnneks leidub läheduses piisaval hulgal sportlikult palja ülakehaga noori surfareid, kes üksteist jalust maha tormates selfie-kuningannale appi tõttavad. Jääb vaid loota, et neiuke leiab nende neljakümne üheksa kaadri hulgast miskit Instagrammimise-väärilist, muidu ju kõik see vaev, kaasa arvatud marraskil kannikad, maha visatud. Sõna otseses mõttes.

Anyway. Tagasi Na Pali ranniku juurde. Autoga sinna ei pääse. Jääb üle kanuumatk piki rannikut või paadi-ekskursioon (mille meiegi valisime). Või siis edasi-tagasi 17,5  kilomeetri pikkune KALALAU TRAIL. See on seiklus, mida soovitatakse vaid treenitud matkajatele, sest matkaraja lõppu jõudnud, tuleb ju tagasi ka tulla, mis teeb matka kogupikkuseks tervelt 35 km. Rada algab nunnult ja turvaliselt nagu alumisel pildil näha, aga see on nii vaid esimestel kilomeetritel. Edasi kulgeb tee mööda kaljuserva, kitsal, kohati lagunenud ja varisemisohtlikul jalgealusel, ning keskmiselt treenitud matkajal kulub Kalalau Traili round tripiks vähemalt kaks päeva. Kõik valud ja vaevad saavad aga külluslikult tasutud, sest Na Pali ranniku näol olla tegemist ühe kauneima paigaga kogu planeedil.

Sellele väitele on muidugi raske vastu vaielda. Lokkava, metsiku rohelusega kaetud hambulised kaljuseinad, troopiliselt külluslikud orud, mäekülgedest väljapurskuvad kosed, lainete poolt uuristatud koopad, inimtühjad paradiisirannad… aaahhhh. Kusjuures ükski alus ei tohi Na Palil randuda peale kanuude, ja neilgi peab omavalitsuselt luba olema, ning luba tuleb mitu kuud ette taotleda. Mingist “metsikult” ööbimisest Na Pali muinasjutulistel randadel pole juttugi. Põhjus? Hoida rannik nii puhas ja puutumatu kui võimalik. Kusjuures ka kanuumatk ei sobi kaugeltki mitte igaühele. Ookean pole sul läbi Soomaa jooksev Raudna jõgi, kus õlut rüübates end voolul kanda lased.

Niisiis. Kalalau Traili peale ma millaski võib olla isegi mõtleks, mõnede järgmiste Kauai-käikude ajal. Kui vaid seitsmendal kilomeetril seda Crawler’s Ledge’i ees ei oleks. Põhimõtteliselt võib ju vaid osa distantsist kah läbida, nö. poolmaratoni. Et pööraks enne Crawler’s Ledge’i tuldud teed tagasi? Elame, näeme.

The Kalalau Trail Is Hands Down The Most Incredible Hike In America
ja 
Crawler's Ledge, video 4 min.

 -----------------

Spanning 28 km along Kauai’s North shore, THE NA PALI COAST is a sacred place defined by extraordinary natural beauty. These emerald-hued cliffs with razor-sharp ridges tower above the Pacific Ocean, revealing beautiful beaches and waterfalls that plummet to the lush valley floor. The rugged terrain appears much as it did centuries ago when Hawaiian settlements flourished in these deep, narrow valleys, existing only on the food they could grow and the fish they could catch. No wonder Na Pali takes its name from the Hawaiian word for cliff: the coastline is dominated by jagged 1200-meter cliffs that reign supreme over the Pacific Ocean. The coastline is land accessible only by the challenging 17,5 km  Kalalau Trail trek, water accessible by guided Na Pali kayaking trips and Kauai boat tours.  
Source: Internet
Photo 1: Epp. Photos 2-6: Internet
Posted March 09/2018
“No, no! The adventures first, explanations take such a dreadful time.” ― Lewis Carroll, Alice's Adventures in Wonderland