Peldikujuttu, täiendatud

 


Tunnistan, et üks neist paljudest asjadest, mis mulle USAs meeldib, on… wait for it… WCd. Tõsi, esimestel aastatel tundus harjumatu, et tualettruumi nimetatakse restroom. No mis pagana puhkeruum, ega seal ju aega veeda, ajad asja ära ja kiirelt välja. Aga see selleks. Siinsetest vetsudest võiks mu meelest lausa raamatu välja anda. Neist pole puudust, nad on reeglina väga puhtad, ning tihtipeale mingi ägeda kiiksuga. No näiteks see fotodel olev unisex WC, mida külastasin tagasiteel Utah'st. Asub teine suvalise, mõnekümne majapidamisega väikelinna tagasihoidlikus pubis. Toidukoht ise alla Harju Ühendriikide keskmise, nii interjööri kui ninaesise poolest, aga vetsu minnes ootab külastajat üllatus, justkui oleks söögikoha omanik selle ruumi jaoks ekstra sisekujundaja palganud. Mine tea, äkki palkaski?

UPDATE: Oi, mul tuli meelde, et olen korra varemgi ühe peldikupostituse kirjutanud. Siin:
  
------------

Why is it called restroom, anyway? – “Originally meaning a public toilet, this seems to be of American origin, with the earliest usages found around 1900. It’s an extremely common usage, and also one of the vaguest. Rest of course has a number of meanings, but this is probably in the sense of “repose” or “refreshing oneself.” A slight variation is retiring room, a lovely upper-class Briticism from the 1930s.”

July 27/2022

“bathroom: (n.) where Americans go to argue about gender while the country goes down the toilet.” ― Sol Luckman, The Angel's Dictionary

7 comments:

  1. Kullakamber :)
    Üks veerandsajast sünonüümist tollele toakesele.

    ReplyDelete
  2. Bathroomiga sai vanasti ameerika külalistega ikka nalja kui nad paneelmaja korteris küsimise peale vannituppa juhatasid. Kes ei tea siis tüüpprojekti järgi ehitatud korterites vannituba ja wc kõrvuti kuid eraldatud ruumid.

    vabariigi algusajal nõuka ajast rääkimata oli pellerite kvaliteedi suhe kodumaa ja lääne vahel mäekõrgune, nüüdseks oleme kenasti roiskunud kapitalismile järele jõudnud ja enamused vetsud viisakad ning kohati vägagi vaimukad (Haapsalu Talupoja kõrtsist olen ise seestpoolt pilti teinud).

    Canadas campingutes paraku kahte sorti. Campgroundi keskel viisakas kompleks wc'de, dushiruumide ja pesumasinatega, mujal samal maa-alal tüüpilised kuivpeldikud koos himngematva leha ja kärbestega. Ametlikel kõnnumaa matkaradadel telkimisplatside juures 50-100m eemal metsas tagurpidi kast augu kohal.

    ReplyDelete
  3. Algul ma ei saanud kohe aru, millest sa rääkima hakkad. Need pagana USA WCd, hiiglaslikud kabiinide vahed (no miks ometi on vaja?!) ning sissepoole käivad uksed. Aga need on tõesti pigem uhked tualettruumid, et lähed ja imetled, isegi kui pole tarvidust kasutada.

    ReplyDelete
  4. Aaah, jaa, meil oma paarkümmend aastat tagasi tuli kamp vanemaid eesti juurtega ameeriklasi külla. Maale, tallu. Tualeti küsimise peale juhatas ema ühe proua peldikusse. Noh, nagu maakohtades see peldik on, pisike ruum, kuhu ei mahugi muud kui pott. Ei kraanikaussi ega peeglit ega midagi. Hea, et daam ära ei minestanud, oli väga segaduses. Ema siis juhatas, et kohe kõrval on vannituba... Jah, teine elu ja harjumused, mis teha :D

    ReplyDelete
  5. Sõna "kullakamber" kasutas minu vanaema vetsu kohta kogu aeg! Nii tore väljend.

    Campgroundide vetsudest. Meie peatume tihtipeale sellistes lihtsamates CGdes, kus dushiruume jne polegi, üksnes väikesed kuivpeldikud. Aga need on üldjuhul viisakad ja puhtad, vaid paaril korral olen selliste otsa sattunud, nagu sa, TT, kirjeldad, et hais ja kärbsed jne.

    ReplyDelete
  6. Täiendasin postitust ühe oma vanema peldikupostituse lingiga:
    https://viistuhatviissada.blogspot.com/2013/09/mul-polnud-senini-ettekujutust-tallinna.html

    ReplyDelete
  7. Üks ja sama peldik võib haisu ja kärbeste koha pealt väga erinev olla, olenevalt sellest, kui palju seal hiljuti rahvast on käinud. Rahvas ise võib olla täiesti korralik ja viisakas ja mitte lagastada, lihtsalt loomulikud lagunemisprotsessid ei jõua enam üha kasvava ekskremendikogusega enam sammu pidada.

    ReplyDelete