Lääs põleb



Metsas, tsivilisatsioonist eemal olek – meie Pauliga ja kolm naabritest abielupaari - jäi plaanitust lühemaks. Sest polnud õhku, mida hingata. Kui levisse jõudsime, selgus, et Portlandis registreeriti tänane kõige kehvem õhukvaliteet maailmas. Jah, lugesite õigesti, kogu planeedil. (Portland asub meie kodust ca kahe autosõidutunni kaugusel.) Niisiis hoiame uksed-aknad tihedalt suletuna, akende taga kumamas post-apokalüptiline, tuhmilt hallikaskollane keskpäevavalgus. Tuuletu, puulehtki ei liigu. See-eest mõned päevad tagasi, kui oli tarvis massiivseid metsa- ja maastikutulekahjusid lõkkele puhuda, lõi tuulekiirus lääneranniku rekordeid.

USA lääneosariigid põlevad, ning asi on enam kui hull. Nagu Trumpist ja Viirusest veel vähe oleks. Igaks juhuks ütlen kohe ära, et meil siin Madrase orus on tuleturvaline, sest ümberringi enamjaolt põllumaa, see aga, mis ümberringi toimub, on hirmus. Oregoni, California, Washingtoni osariike katab tuli ja/või suits. Arvukad väikelinnad, kust meiegi oleme oma reisidel läbi sõitnud, on täielikult tuleroaks langenud, näiteks armas Blue River maalilise McKenzie mägijõe kaldal. Ohustatud piirkondadest evakueeritakse elanikke arvatavalt turvalistesse paikdesse, kuid päev või kaks hiljem jõuab tuli sinnagi. Hulk maanteid või maanteelõike on suletud. Kohtasime oma looduses-käigul mitut peret teistest osariikidest, kel ei tundunud kojupääsemiseks ühtegi mõistlikku marsruuti olevat. Ja nagu allpool lugeda, on 500.000 inimest, st. iga kümnes Oregoni elanik tänaseks elukohast evakueerunud või evakueerumas. 

Lisan mõned veebist võetud pildid ja paar linki uudistele, ja pikemalt praegu ei kirjuta, vaja minna ja uurida, kus ja mida kogukonna heaks teha annab. Fotodel 2, 3 ja 4 on meile kõige lähemal lõõmav Lionshead Fire (päästeameti poolt antakse siin loodustulekahjudele nimed), mis sai alguse välgulöögist, ning muudkui kasvab ja kasvab, piiri ei suudeta panna. Too suitsusammas paistis päise päeva ajal meilegi koju kätte. Fotol 1 on tänane suitsuolukord, suur punane X tähistab me kodukohta. 
Deadly wildfires in heavily populated northwest Oregon were growing, with hundreds of thousands of people told to flee encroaching flames while residents to the south tearfully assessed their losses. Governor Kate Brown said more than 40,000 Oregonians have been evacuated and about 500,000 are in different levels of evacuation zones, either having been told to leave or to prepare to do so. 

The West Coast Currently Has the World’s Worst Air Quality:
Thanks to the fires, Portland, Oregon, currently has the world’s most polluted air, according to IQ Air, which monitors air quality around the world. Portland is followed by Seattle; Vancouver, British Columbia; and San Francisco. Just in case you needed another reason to wear a mask.

 HuffPost: These Are The Towns Destroyed By The West Coast Wildfires
As dozens of wildfires tear through California, Oregon and Washington, the death toll continues to climb. Experts believe that a warming climate, paired with an increasing human population, has been worsening the West Coast wildfires in recent years.

Firefighters in Oregon are racing to slow down two wildfires from merging into a single inferno Friday after blazes in three West Coast states have killed at least 26 people since last month. State officials say they are focusing their efforts on saving lives but they anticipate a devastating aftermath. Oregon Governor Kate Brown said Friday that wildfires have consumed more than 1 million acres and dozens of people remain missing.

Globalnews: Oregon looks like Mars’: Wildfire photos show apocalyptic red skies:
Five major fires were burning in the western part of Oregon on Thursday. One tore along a highway route in the southwestern corner of the state, wiping out towns as it went. The massive Holiday Farm Fire threatened the city of Eugene (population 171.245) to its west, and three major fires were still burning in the hills and forests near Salem (population 173.442) to the north.

Oregoni osariigis möllavad maastikutulekahjud on hävitanud tuhandeid ruutkilomeetreid metsi ja võimud nentisid, et tegu on enneolematu katastroofiga. Leekide teelt tuli evakueerida üle 500 000 inimese, osaliselt tühjendati ka Oregoni suurima linna Portlandi agulid.
Images: Internet
September 11/2020
"We need healthy forests if we want to protect our climate. As the climate changes, forests become more vulnerable to insect outbreaks, droughts and wildfires. Simultaneously, when our forests are destroyed, their carbon is released back into the atmosphere, further impacting climate change. It's a horrifying one-two punch." ― Chris Noth

3 comments:

  1. Vaatasin Delfis ka fotosid, päris õõvastav, isegi kaugelt vaadates. Mis sellele lõpu teeb? Vihm, kui ükskord sadama hakkab?

    ReplyDelete
  2. Tulele piiri panekuks on tarvis mitme faktori koosmõju – jah, üks neist vihm, teine tuul(etus), kolmas, et kõik, mis võimalik, on põlenud (päästeamet teostab inimasustuste ümber nö. kontrollitud põlenguid, et tulel miskit enam võtta poleks).
    Eks maastikupõlengud on looduse normaalne osa, aga inimtegevus ja –asustus on kogu mustri segamini löönud, pluss kliimamuutus – nii et kogu see teema on üks suur peavalu, kannatanutele ka hingevalu.
    Positiivset lahendust tegelikult polegi. Nagu näha, läheb asi iga aastaga üha hullemaks.

    ReplyDelete
  3. Kas Trump polegi veel öelnud, et metsatulekahjude ennetamiseks võiks metsad maha raiuda?

    ReplyDelete