Koorin mune vee all



Jaa, jaa, ma näen küll, et teil on peale pealkirja lugemist kulmud imestusest kõrgele tõstetud. Mis mune? Miks vee all? Kannatust, kohe selgitan.

Nimelt tellisin aastake tagasi kokandusajakirja Bon Appétit, milles lubati „quick & easy cooking ideas, recipes, tips and ingredients“. Quick and easy, my ass. Võtame näiteks retsepti X: kümmekond koostisainet, kolmkümmend minutit ettevalmistusele, tunnike keetmiseks-küpsetamiseks, maitseainenimetused nagu hiina keel - kas see on teie meelest „kiire ja lihtne“? Tõe huvides pean siiski tunnistama, et paar nende retsepti olen oma igapäevaste klassikute kogusse siiski lisanud, ja paar toiduvalmistamise nippi kõrva taha pannud, muuhulgas pealkirjas ära toodud munakoorimishäkk.

Kanamunade kui niisugustega mul endal reeglina pistmist pole, sest. Aga meil on hea sõber, kes armastab jumaldab täidetud mune. Avastasime ta kire ühel Ameerika Punase Risti üritusel, kus meid ning teisi vabatahtlikke suupistetega kostitati. Sõber tühjendas deviled eggs vaagna vaat et ihuüksinda. Ja kuna tema ja ta naine on tõeliselt armsad inimesed, siis on kuidagi nii kujunenud, et iga kord, kui nad meile õhtusöögile tulevad, sean end omal algatusel ohtu, valmistades eelroaks täidetud mune. Pimemeetodil loomulikult, jube ettevaatlikult, iga natukese aja tagant käsi pestes, et ainumaski munamolekul kogemata suhu ei satuks. Paul degusteerib täidist ja annab juhiseid, kui miskit puudu.

Anyway. Et munavaagen kena välja näeks, on teadagi oluline, et munadel koor ilusti lahti tuleks, et nad siidiselt siledad oleksid. See aga ei taha iga kord õnnestuda, vähemalt minul mitte, kuigi peale keetmist ehmatan külma veega ja puha, nagu ette nähtud. Lisaks võtab koorimine kole palju aega, kui satub koorimistõrges munatosin olema. Näpin siis neid kooretükikesi, endal silm kellal, enne külaliste tulekut vaja ju veel laud katta ja ennast korda sättida ja koera pissitada ja.

Aga! Peale värske, septembrikuise Bon Appétit postkasti laekumist on mu mure murtud. Seal nimelt anti kuldaväärt soovitus mune koorida... wait for it... vee all. Ei, basseini olemasolu ei eeldata, riided jäävad kuivaks. Täidad kausi, kuhu käed sisse mahuvad, veega, koputad munal enne sukeldumist õrnalt koore lahti, ja vee all kooridki. Vesi poeb koore ning muna vahele, töö läheb sõna otseses mõttes libedalt. No teate, täitsa uskumatu - sain tosina kooritud veatult ja välgukiirusel. Bon Appétit rehabiliteeris end minu silmis täielikult. Soovitan kõigile (vee all koorimist siis, mitte ajakirja), eeldusel muidugi, et te seda nippi veel ei tea. Täitsa võimalik, et mina olin viimane, kel säärasest elementaarsest köögitarkusest aimugi polnud.
Image: Internet
 August 05/2020
“I read recipes the same way I read science fiction. I get to the end and say to myself "well, that's not going to happen.” ― Rita Rudner

8 comments:

  1. Veel mõnusam nipp on panna kooritavad munad klaaspurki,veidi vett, kaas peale ja tugevalt raputada. Koor tuleb kenasti maha. Muuseas, olin lapsena munaallergik, aga kasvasin välja.

    ReplyDelete
  2. Ja kui kohe koorimiseks ei lähe (nt oled eelmisel päeval valmis keetnud), tuleks munad vette seisma jätta, siis tuleb samuti koor väga hästi lahti, ei pea isegi vee all koorima.

    ReplyDelete
  3. Issake, tuleb välja, et ma olen munakoorimises eluaeg tõeline amatöör olnud!
    #piinlik

    ReplyDelete
  4. 5 klassi tööõpetuse (kodunduse) tunnis, vanakooli õpetaja jagas sama trikki, mis ajakiri Bon Appétit ;) Lisaks hulk muid nõuandeid, mida kokaraamatud ei sisalda ja mille tõttu paljud asjad välja ei tule nii nagu peab.

    ReplyDelete
  5. Mina küll ei teadnud seda veenippi. Ma pole veel kedagi kohanud, kes vees mune kooriks. Enamasti loodetakse, et koor ikka kuidagi lahti tuleb ja kui ei tule, siis ei tule. Koorimise viise olen näinud ka päris mitmeid. Mina kopsan muna korra vastu lauda mõraliseks ja hakkan siis koorima. Mõni aga kolgib munakoore teelusikaga üleni sodiks ja alles siis koorib. Olen näinud ka seda, kuidas pihkude vahel hõõrutakse koor puruks. Tütar jällegi armastab muna laua peale kukutada, et koor mõranema hakkaks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mina koorin kah vees mune, mind oled sa kohanud, lendav. :p
      Lisaks on veel kaks nippi - mune ehmatades tuleb need külma vette kauemaks jätta ja paar korda isegi vett vahetada, mitte ainult korraks ehmatada; ja vanemad munad on kergemini kooritavad kui värsked.

      Delete
  6. No näed siis, mõnel meist (Cranberry) on olnud õnne lausa kooliajal ära õppida, mismoodi edukalt muna koorida. Samas, mõnele meist (Lendav) tõuseb postitusest ehk kasugi :)

    ReplyDelete
  7. Ma ei ole sinu seltsis juhtunud mune koorima, Morgie :)

    ReplyDelete