Las Cruces ja Orelimäed - paari läinud päeva esiküljeuudis! Nimelt on Organ Mountains on eilsest National Monument. (Siin on seletus, mis vahe on National Monument'il ja National Park'il. Ma ei oska esimese hooga National Monument'ile eestikeelset vastet leida. Kes targem, andku aga mulle meili teel nõu).

Esimese hooga oled rõõmus ja uhke. Need ju Pauli ja minu Orelimäed! Imelised, võimsad. Risti-rästi läbi rännatud. Paarigi heitsime Orelimägedes, kaljud vaatamas me tseremoonia-paigale kõrgelt ülevalt. Armastus ja Orelimäed on minu jaoks lahutamatult ühendatud, kui poeetiliselt väljenduda...

Paraku! Loed õhinal ühe ja teise veebiuudise ja seejärel hakkab kooruma. Kõigepeal avastad, et enamik väljaandeid kirjutab Organ Mountains- Desert Peak National Monument'ist  poliitikaküljel. Misasja?! Tasapisi saab selgeks, et Orelimägedest koos kõige kõrbe-iluga on tehtud rammus poliitiline lüpsilehm. Parteilist nõmedust on igas riigis, see pole miski uudis. Tundub aga, et mida suurem riik, seda suuremad mõõtmed see nõmedus võtab. Vabariiklased ja republikaanid ronivad üksteise võidu mööda virtuaalseid kaljuseinu, et kes kõrgemale saab ja sealt kõvemini kisab.

Ma pole ammu aega hullemat poliitilist paska lugenud kui see artikkelSa püha püss!! Orelimäed on rakendatud sõjamasina teenistusse. OK, ma ei hakka siinkohal lahkama USA Universumi-politseiniku ambitsioone, piiri taga peetavate sõdade põhjusi ja tagajärgi. Pole sedasorti blogi. Aga kirjatüki autori vaatenurk Orelimägedele (ning USA rahvusparkidele üleüldse) ajab mindki mööda (kalju)seina üles ronima, ausõna. Et noid kaitse all olevaid loodusalasid/objekte olla tarvis selleks, et Ühendriikide vaprad pojad ja tütred, kel sõjatandrilt tagasi õnnestub tulla, saaksid post-traumaatilisest shokist toibuda?!? Milline uskumatult väärastunud maailmavaade! Mida järgmiseks? Et muudkui aga alustame uusi sõdu siin ja seal, siis on põhjust loodust säilitada, uusi rahvusparke luua?! Kas kirjatüki autor on Orelimägede ja ümbritseva kõrbega üleüldse tuttav? Sellega, mismoodi keskpäeval õhk kuuma käes virvendab ja isegi aeglane käimine silme eest mustaks ja põlvist nõrgaks võtab? Ma kujutan ette, et kõrbesõja veteranid, kelle rehabilitatsiooni eest ta nii südamlikult hoolitseb, valiksid taastumiseks mõne hulga jahedama, rohelisema, veerikkama paiga, või mis?

Ja ega vastaspool kah kade pole. Loe siit. Taas poliitikasektsiooni kolumn. Orelimägede kui kaitsealuse objekti vastu sõditakse väitega, et see saab olema suurepärane transiidikoridor Mehhiko narkoparunitele ja illegaalidele. Kordaksin küsimust - kas lugupeetavad arvamuse avaldajad on kohalike oludega tuttavad? Ma tahaks oma silmaga näha noid atleetlikke narkomuulasid, kes mägironimis-atribuutikaga varustatult Orelimägede kuratlikke tippe ületavad. 'Kraami' üle piiri toomiseks on hulga lihtsamaid variante. Üks levinumaid (ja mugavaimaid) praktikaid on autoga ja highway'd mööda, nagu härrad poliitikud väga hästi teadma peaksid. Miks muidu New Mexicos nö. topeltpiir kehtestatud. Paraku piirilinnast Juarez/El Paso tervelt 100 miili  põhja pool. Tolle 100 miili peal 'kraam' müüki tõugataksegi.

Ah et mis on minu arvamus loodava National Monument'i  kohta? Mõte iseenesest väga ilus. Orelimäed on kõike head väärt, mida iganes neile pakkuda suudetakse. Samas, kasvõi hiljutise Eestis peetud (peetava) Lahemaa-sõja näitel on selge, et miski pole mustvalge. Mu hea sõber (põline Lahemaa elanik) raäkis, mida tema küla vanapapi asjast arvab. Papi olla öelnud, et ainuke, mida rahvuspargis elades teha võid, on rahvariietes väraval seista ja möödasõitvatele turistidele lehvitada. Kõik muu on keelatud:)

Tjah. Kuigi meie Pauliga käime nüüd hoopis teisi teid, on ja jäävad Orelimäed meile 'oma' mägedeks. Kõik need tallatud ja tallamata rajad seal, mida mööda kolasime. Kui nüüd National Monument tuleb - ja ta tuleb - kas pääseksime ka edaspidi mägede jalamile oma lemmik-kohta? Sellesse, mis ülaloleval pildil? Kui jah, siis kas ja kui palju tuleb selle eest maksta? Elame, näeme. Seniks olge terved, Orelimäed, ja vaadake inimeste sebimiste peale ülevalt alla. See kunst on teil ju igiammu selge:)
Vaata ka Orelimägede Rahvuspargi kodulehte: 
-------------
Well this post is certainly too long to translate, hmm...It's about Organ Mountains becoming National Monument.
I love The Organs to the bits. They are the synonym for the word 'Love' to me, for obvious reasons:)
Therefore, it makes me sad and angry to see how the whole subject has become political. Even the news itself is published as political column, even on reputable sites.
Below are links on two articles. One pro, the other one contra Desert Peaks-Organ Mountains National Monument.

First article  is drawing  a straight connection between National Monuments/Parks and wars what US is fighting abroad.
Second article is about how The Organs will most likely become a drug corridor between Mexico and NM, after becoming a National Monument.
I would suggest both authors to get out there and experience The Desert. My opinion is, there are more convenient and comfortable ways both for Veterans rehabilitation and international trading.

Plus, I better leave the whole military-issue aside. Not the time and place and gets me going like you wouldn't believe and that post would never end:). Can't help adding though that the very thought about National Parks/Monuments being needed as part of US military instruments feels disgustful. What next? Let's start new wars to have a good reason to protect the Nature and create new National Parks??!!

My thoughts about Desert Peaks National Monument?  Things are never black and white. The Organs are worth the very best they can get. So are the people who live there and love them. Will there be strict restrictions? Could me and my friends go and have a great time with Our Mountains like we did that evening on the pic? If yes, will it cost something and how much? It shall be seen. Until that - stay well Organ Mountains. Stand high! You are so much bigger than us humans anyway...
23/05/201d