Dirty dancing

 



Ühel noist jõleda ilmaga päevadest, millest eelmises postituses kirjutasin, tekkis meil naabritest sõpradega, meievanuse abielupaariga, plaan lemmikpubisse minna. Cabin fever kimbutas, talvemasendus tükkis peale. Paraku, maanteed polnud sõidetavad, vähemasti mitte inimeste jaoks, kes elusate ja tervetena punktist A punkti B soovisid jõuda. Ühesõnaga, tuli leida alternatiiv. Kuna meil Pauliga on avar, köetav, sileda betoonpõrandaga autovaba garaazh (sõidukeid hoiame õues), korraldasime garage disco. Diskokera puudumisel riputasin lakke hulga jõulutulesid, söögiks Pauli pizza, mehed pruukisid õlut, naised veini. Alustasime varasel pealelõunal, pidutsesime hilise õhtuni välja. Mul ja Paulil oli muidugi lihtne, juba oma paar kuud igapäevast tantsutrenni vöö vahel, sõpradel aga said talveunes olnud tantsulihased korralikult vatti. Carla*, kellest siin ennegi juttu tehtud, oli noorpõlves cheerleader, teda polnud tantsupõrandale tirida tarvis. Carl* aga ei tahtnud alguses sugugi vedu võtta. Mõni ime, ta ju erusõjaväelane, allveelaevastiku ohvitser, veealustes tingimustes tuli tantsukeerutamist ilmselt harva ette. Sellegipoolest ei andnud me alla, kasutasime vaheldumisi piitsa ja präänikut, ning õhtu lõpuks tvistis Carl nii, et vähe polnud (vt. ka Pulp Fiction, Vincent Vega). Milline vaka all hoitud anne! 

Kui nüüd minu ja Pauli igapäevase pärastlõunaste tantsutundide juurde tulla (“tunnid” nii ajalises kui oskuste omandamise tähenduses), siis jah, omandanud oleme üksjagu. YouTube!! Kusjuures stiimulgi täitsa olemas: alanud aastal ning järgmisel on oodata ühte kihlus- ja paari pulmapidu. Kutsed käes ja puha. Esiteks, Pauli noorem poeg ning ta elukaaslane vormistavad oma pikaaegse suhte ametlikuks. Mul pole volitusi detailidesse laskuda, ütlen vaid nõndapalju, et nii peig kui pruut on tegevad filmitööstuses, mistap pidustuste sari saab eklektiline, ebatraditsiooniline olema. Lisaks heidavad paari veel paar noort lähemat ja kaugemat sugulast. Ja ma nüüd räägin teile midagi, aga te peate lubama, et mu selja taga pihku ei itsita. Igaüks, kes kasvõi muigabki, saab karistatud. Ma küll täpselt ei tea, mil moel, aga igatahes karmilt :) 

Ühesõnaga. Siinmaal on tänini populaarseks pulmatantsuks vana hea klassik, Time of my Life. No teate küll, Patrick Swayze ja kena neiu, kelle nimi mul ilmaski meelde ei jää… Jennifer Grey. Ja… ei naera nüüd!... me Pauliga harjutame Dirty Dancing filmi lõputantsu, et saaks pulmades tantsuoskusega eputada. Ei, otse loomulikult ilma tolle kuulsa tõsteta, issand jumal - kesse neid kiropraktiku arveid hiljem kinni jõuaks maksta. Aga muidu, jah, enam-vähem hakkab etteaste juba ilmet võtma, YouTube tantsuõpetajate abiga muidugi. Põhisammude ja peenema koreograafia videoid on nimetet kanal tuugalt täis, hoolimata sellest, et film ise 37 aastat vana. Oot, las ma kontrollin, kas näen mõnda muiet? Ei? Kõigil lugejail kenasti pokkerinäod ees? Väga tublid olete. Et siis jah, naudime asja täiega, iseend siiski ülearu tõsiselt võtmata. Kusjuures ka tolleks kuulsaks tõsteks punusime kavala varuplaani. Kasutame Barbie-nukku, õmblen talle mu enda omaga sarnase peokleidi, vajalikul hetkel tõmbab Paul siis Barbie taskust, tõstab pea kohale. Või noh, ehk õnnestub Paulil enne pulmahooeage end Kauaile komandeeringusse sebida, seal saaksime ookeanis tõstet harjutada, ilma vigastusriskita, nagu Patrick ja Jennifer muiste. 

Lisaks oleme üksjagu ka East Coast swingi treeninud, ja muud sihukest kergemat värki. Uskumatu, kuidas keha kohaneb ning kaasa tuleb, kui regulaarselt asjaga tegeled. Ma suudan täitsa vabalt Pauli käe alt juba tervelt neli korda kiirelt läbi keerutada, liikumise pealt, ilma et pärast piruette suunataju kaotaks või sammud segi läheks või miskit. Ja ladina tantsude puusa-kaheksad tulevad mõlemal juba enam-vähema kaheksate moodi välja. 

* Sõprade nimed privaatsuse huvides muudetud.

January 29/2024                                                                                 Image: Internet

“Do a loony-goony dance 'cross the kitchen floor, put something silly in the world that ain't been there before.” ― Shel Silverstein, A Light in the Attic

20 comments:

  1. MIs muigavad, vabandage nüüd mu prantsuse keelt, aga "Sa püha perse". Ma olen sõnatu. Kas kõik ned muud asjad, enne tõstet teete ära? Paul ka mõned hüpped? Sa issanda püha püss. Ma tahaks ka. Aga mulle JÄLLE tundub, et niimoodi tantsida on kuidagi lihtsam, kui oled lühike või vähemalt keskmine. Sest endast mingi vaevu 5 cm pikema mehe käe alt läbi keerutada on kuidagi keerulisem, tundub mulle (ühe korra saan hakkama, proovitud, edasi on kahtlasem). Kusjuures ma pole kohmakas ega midagi, mul on maailma kõige lahtisem puus ja üldse, liigun enda meelest täitsa kabedalt, aga siiski .. .ehk teete enda tantsust ka video ja paiskate maailmale kadestamiseks vähemalt blogisse, kui mitte youtube'i :-).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ei, kõiki asju me ei tee, hüpped jäävad välja, ja see koht ka, kus Patrick Jenniferi oma küljele tõstab ja keerutab. Me vaatasine oma sünniaastaid passides ja otsustasime koreograafiat pisut tuunida :)

      Aga mis partneri käe alt läbi keerutamist puudutab, siis selleks pole pikkusevahet üldse tarvis. Tegelikult keerutad ju ka iseenda käe alt läbi samal ajal, st. sul on käsi kõrgel nagunii. (Filmistseenis keerutab pikk P korra lühema J käe alt läbi.) Ning ma ei saaks öelda, vähemasti oma kogemuse põhjal, et lühikesel inimesel lihtsam oleks, et ma seetõttu automaatselt graatsilisem oleksin - mkmm, olen hoopiski üpris "kinnise" puusa ja muude kontidega.

      Video osas ei hakka praegu küll midagi lubama :) Eks vaatame, mis elu toob.

      Delete
    2. Ilmselt on sul õigus, pikkuse ja lühiduse koha pealt. Mul hea vabandus varnast võtta, kui ei oska ja ei proovi. Ja lisaks lapsepõlvetrauma, kõigst neist klassikalistest asjadest, mida ma tegin hästi (iluuisutamine ja sportvõimlemine), kust mind välja praagiti, sest "nii pikad tüdrukud peaksid korvpalli mängima". Tantsimisest rääkimata. Sest seda ka pikad tüdrukud ei tee :-).

      Delete
    3. Ohoo, iluuisutamine ja sportvõimlemine? Nii äge! Ja sa suusatad siiamaani (mäge), onju?

      Kusjuures ma, lühikesevõitu naine, täiesti mõistan pikkade tüdrukute kannatusi - kooliajast on meelest. Tänaseks on ühiskonna suhtumine ehk veidi muutunud, või mis sa arvad?

      Delete
    4. Ma arvan küll, et on. Juba mu umbes 12 aastat noorem sõbranna, minuga samapikk, ütles, et tema ei tundnud kunagi pikkuse pärast kompleksi. Samas mul oli kogu aeg tunne, et olen kuidagi viletsam, pikkuse pärast. Kiirelt progresseeruv lühinägevus ei teinud asja ka paremaks :-). Nüüd räägib mu kohalik mees kogu aeg, et "oleks sa siin sündinud, sul võinuks olla korralik modellikarjäär". Noh, kas nüüd, ta on ju minu mees, ma peangi talle meeldima. Mõni tänapäeva 1.75 tüdruk ütleb, et tahaks pikem olla. No see oli just see pikkus, mida ma omal ajal veel kuidagi oleksin võinud ette kujutada, et olen. Suusatan veidi mäge ikka jah, lähmegi märtsis pojaga nädalaks Prantsuse Alpidesse kvaliteetaega veetma. Kümne aasta tagune batuudihüppe vigastus :-) põlve taga on küll rohkem tundma hakanud andma, aga loodan, et see mul rahulikul vanurimoel (mõnusalt liueldes, mitte hullumoodi kihutades) ikka suusatada lubab.

      Delete
    5. OT, Pilleke, ma avastasin hiljaaegu asjaolu, et mida pikem ja/või laiem inimene, seda rohkem ta saab endale imeilusaid kangaid ymber panna. Näiteks tantsukleidina.

      Delete
    6. Õnneks ma eriti lai ei ole ja pikkusest enam tänasel päeval ei annaks sentimeetritki ära :-)

      Delete
    7. kussee naerusuine emoij nüüd on, Kaarna kommentaarile ...

      Delete
  2. Suu ammuli on raske muiata.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No kena kuulda :)
      Aga postituse foto on tore, onju - googeldsin pilti otsides "dirty dancing, lifting" ja vot sihuke interpretatsioon sattus ette.

      Delete
  3. Mõtlesin, et prooviks muiata kuid leidsin näolt laia naeratuse. Väga viis! Aga võiksite endast video tõesti teha. Pliis :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lai naeratus on kompliment, palju tänu :)
      Aga video - ei-ei-ei, vähemasti praegu mitte. Me Pauliga pole sedasorti inimesed, kes iga oma liigutust internetis jagaksid. Vanem põlvkond ikkagi, noh. Iseenda presenteerimise vajadus on sutsuke väiksem kui praegu kombeks.

      Delete
  4. Väga ilus! Ma naeratan praegu puhtast rõõmust ja väga laialt selle peale, et keegi selliseid iidseid temperamentseid tantse mäletab. Keha valitsemine ja muusika järgi nanosekundite täpsusega imeliselt liikuma panna on ju supervõime. Tänapäevase tymmi järgi kõikumist ma keeldun tantsimiseks nimetamast!
    Ja loomulikult ilusad kangad, kaunid lõiked, nautivad inimesed! Ma olen kapitantsija ja vahest salaja kepsutan, kui kedagi kodus pole, võtke teatavaks või pange aga pahaks! 😀😃

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mind rõõmustab, et sa naeratad!
      Ja rõõmustab, et sinagi tantsid. Tule kapist välja?
      Ja tead, "tänapäeva tymmi" järgi on võimalik mitut moodi tantsida, ei pea tingimata "kõikuma."

      Delete
    2. Mdean, tänapäeval on igasugu põnevaid tantsustiile ja ka šõutantsu trenne toimub põmst igas kylas, kus on koolimaja spordisaaliga.
      Ma tglt olen selline loomingulisem tantsija, venitan ja koreografeerin igatmoodi ja igas suunas, et liigutada ka neid lihaseid, mis muidu niipalju tähelepanu ei saa. Mul on seda hädasti vaja 😀

      Delete
    3. (Märkasin just, et kasutan levinud lyhendeid nagu põmst, tglt jne. Palun lahkesti märkida, kui häirib. Kuna ma kasutan nettimiseks ainult moblat ja kriban 2 näpuga, kulub iga lyhend marjaks ära, isegi kui see vbl kohatu on, sry. 😀 )

      Delete
    4. Aa, novot, ma olen ka teinekord seda loomingulist sorti; pakun, et enam-vähem ühte jalga VVNiga, selle põhjal, kuidas ta oma tantsustiili on kirjeldanud :)

      p.s. Lühendid täiesti OK, aga kena, et selgitad.

      Delete
  5. Igatahes oled sa mind niipalju innustanud ja samas kadedaks teinud, et otsisin täna mõnda aega Youtube'ist tantsuõppimise videosid.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No rõõm kuulda, et olen influentsinud :) Ning jaa, YouTube on põhjatu kullaauk.
      Anna siis arengutest teada. Ja üleüldse, lubatagu märkus teha, sa pole ammu bloginud. Ai vai.

      Delete
    2. Jaa, ma tean, et pole :-). Esimene postitus tulebki tuhapange pähe kallamine. Järgmine nädal peaks rohkem aega olema.

      Delete