Seattle vol. 2: Outfit Of The Day

 


Mäletate, mingi aeg tagasi oli Ritsiku juures juttu kodutu puuraiduri riietusstiilist? Novot. Seattle’s näib enamjagu inimesi nimetet stiili harrastavat. Kihilist, väheke lohakat, justkui oleks hommikul tagantkätt miskit selga visatud, samas elementaarsele elegantsile siiski mõningast tähelepanu pöörates. Mistap mina kui kogenud kodutu puuraidur tundsin end ses linnas kui kala vees. Ei kergitanud kulmugi, kui vastu juhtus näiteks sinepikollaste lühikeste pükste all musti retuuse kandev piitspeenike pikakoivaline meesterahvas või maaniulatuva, õhulise, läbipaistva valge kleidi peale tõmmatud leekivpunase XXXL sulejopega S suuruses naisterahvas. Seattles tunneb alalise elaniku muide selle järgi ära, et ilmaga, mis turisti soojadesse kehakatetesse pugema sunnib, katab suure osa kohalikke kodanike ülemist otsa vaid T-särk või muu sarnane vähese soojapidavusega riidetükk. 

Turisti päev Seattles on pidev võitlus temperatuurimuutustega. Kord voolab higi, kord värised jahedusest. (Ning ei, asi polnud üldsegi mitte minus, mul menopaus ammu möödas, tänan küsimast.) Meil siin kesk-Oregonis on ütlemine, et kui ilm ei meeldi, oota viis minutit, ja olud muutuvad. Seattles kulub olude muutumiseks kaks, kõige rohkem kolm minutit. Astud hotellist välja, kõle tuul lööb vee pealt näkku, pilved vihisevad pea kohal, brr. Pöörad ümber nurga, päike tuleb välja, tuult ei kusagil. Mistõttu kihiline riietus on edu pant. Juuresoleval pildil pole mu omni-heat jopet näha, see peidab end seljakotis, aga kaasas pidi küll kogu aeg olema. 

Seattle’st kirjutades ei saa üle ega ümber vihmateemast. Meie saime sadameid… mõõdukalt. Üdini märjaks mitte kordagi, sest Seattle vihm pole padu, vaid enamjaolt pigem udu. Samas, statistika päikesepaisteliste ilmade arvu kohta USA suuremates linnades ütleb, et Seattle’s on üksnes 58 päikesepaistelist päeva aastas. Hmm. Albuquerque's, me eelmise, New Mexico kodu lähimas suurlinnas paistab päike päev otsa väidetavalt 167 päeva aastas. Oregoni kodu kohta andmeid ei leidnud, keeruline ülesanne, kuna Oregon on kõige mitmekesisema kliimaga osariik üldse. Suurlinn Portland, mis antud saidil välja toodud, on meile küll suhteliselt lähedal, aga teispool Kaskaadide mäeahelikku, mistap hoopis vihmasema kliimaga kui see, mis meie elamist ümbritsevas kadakases kõrbes valitseb. Ühesõnaga, Seattle ja vihm kuuluvad kokku nagu Seattle ja kohv. Sellegipoolest ei maksa karta, et see linn sind läbi vetitab. Vana tõde: pole olemas halba ilma, on vaid sobimatud riided ja/või liiga vähe veini. 

November 30/2021                                                                                          Foto: Paul

“You know you're from Seattle when even amid perhaps the worst crisis you've ever faced, you can still appreciate a sunny day.” ― Melanie A. Smith, The Safeguarded Heart

3 comments:

  1. Ma arvan, et ei ole juhus, et grunge just Seattle'st alguse sai...

    ReplyDelete
  2. Ei ole üksnes udu. On ka mitu nädalat järjest ainult sadanud, täiega.

    ReplyDelete
  3. tari, ma täitsa usun, et sajab Seattles ka lahinal. Aga mul endal pole Seattlest padusaju kogemust, on uduvihma kogemus.

    Ning jaa, Klari, grunge, just nimelt! Kutsun kõiki "kodutuid puuraidureid" Seattlesse kolima :)

    ReplyDelete