Meanwhile, in Estonia



Avan mina täna hommikul Postimehe ja loen: Helmed lasid sõelapõhjaks nii Eesti valimiste kui Bideni aususe. Ei oskagi kohe midagi öelda selle peale. Trumpi ja kaabude maailmas nähtavasti ei eksisteeri sellist olukorda nagu nendepoolne (poliitiline) kaotus. Ja juhul kui see kõrvalvaatajale sedasi paistabki, on kaotajate sõnul tegemist võiduga, kuna vastane võltsis tulemusi. Njah. Teil seal Eestis ju täitsa kaks pisikest Trumpi klooni, Mart ja Martin, kel retoorika üks-ühele sama mis USA ametist lahkuval presidendil. Nad golfi ikka käivad mängimas, nii nagu seda teeb nende suur eeskuju? 

Igaks juhuks lisan, et Helme-poiste ennustused vere ja soolikate kohta, mida USAs peagi näha saab, kui Trump ja ta pimedusega löödud jüngrid väidetavate presidendiõiguste eest võitlema hakkavad, ei pruugi tõeks osutuda. Esiteks, rahvas ja poliitikud, sealhulgas ka hulk Trumpi toetajaid, on neli aastat kestnud kaosest kurnatud. Rahulikumat, koostööle orienteeritud etappi tervitatakse mõlemas leeris. Teiseks, seekordne häälteloendus toimus omamaiste- ja välisvaatlejate niivõrd valvsa pilgu all, et mahkerdamine praktiliselt võimatu. Muide Biden ja Harris pidasid eile võrratud võidukõned. Biden 16 minutit, Harris 11, soovitan. 

Kamala Harris, the first Black woman and first South Asian American woman to become vice-president-elect, began her victory speech by quoting the late congressman and civil rights leader John Lewis, who said, 'Democracy is not a state, it is an act.'

Joe Biden's victory speech after becoming president-elect: "This is a time for America to heal."

November 08/2020

“It's not the voting that's democracy, it's the counting.” ― Tom Stoppard, Jumpers

6 comments:

  1. taeva arm... kuidagi oli mul õnnestunud see 2 silma vahele jätta. no ma üldiselt pigem panengi silmad kinni kui et Helmesid vaatan isegi pildi pealt. see avaldus tõestab mu jaoks lihtsalt veel korra üle, kelle palgal on süva-helmed - tib...vabandust (see ei ole viisakas öelda, mis ma mõtlesin), Moskoovia suurvürstiriigi nimelt. vt ka ajalooline dokumentaal :D
    https://www.youtube.com/watch?v=rfTUFOAWgJQ&t=90s
    st juutuubi videot ennast ei ole, all on link originaalklipile, mis töötab. kontrollisin just üle. ülelombiliitlaste tarvis lisatud tõlge rahvusvahelises keeles. selle koha pealt ollakse vist hästi vait nüüd, et Putini häkkerid ja trollid aitasid Trumpile hääli koguda? (tõestus: Trumpi ideed NATO koomaletõmbmise asjus. mis samahästi võiks olla olnud Moskvas kirjutet. üsna kindel, et tüübil endal polnud sellest aimu, talle ei saa saladusi usaldada.) aga suurt üle 70 miljoni neid ikka pole.
    ohhh...vabandust. link töötab siin, Maavallas - aga ülemeremaades ilmselt mitte? kuidas ma saan ta siis err.ee arhiivist alla ja juutuubi üles?

    ReplyDelete
  2. No näed. Eesti president arvab samamoodi kui mina:
    https://poliitika.postimees.ee/7105028/kaljulaid-helmete-runnak-bideni-vastu-on-runnak-eesti-julgeolekule?_ga=2.170218659.2056173069.1604757442-42305768.1603725355

    ReplyDelete
  3. kes ütles esimesena, et "Eesti suurim julgeolekurisk on rumalad inimesed"? paljud on seda tsiteerinud, aga kellele kuulub algupärand, huvitav?

    ReplyDelete
  4. Hmm... Lembitu? Kalevipoeg?

    ReplyDelete
  5. Tsitaat oli "Julgeolekurisk on rumalad inimesed!" ja ütlejaks oli Tundmatu Tuntud Kultuuritegelasest Mittesõdur.

    https://ekspress.delfi.ee/kuum/span-style-color-ff0000-kiri-presidendile-span-ei-ma-ei-ole-julgeolekurisk-aga-mul-on-piinlik?id=70150963

    Ma tahaks väga teada, kuidas tal vahepeal läinud on, just võrreldes ajaga, mida ta oma kirjas kirub. Tsitaat ise sobib alati, lihtsalt skaala "loll" või "rumal" on ajas võrdlemisi muutuv suurus. Praegu oleme levelil "hullumaja kelder".

    ReplyDelete
  6. Tänan, Kaamos! :)
    Anonüümne Kultuuritegelane, Kes Oli Ekspressis Pildil 2013. a. - kui viidata vaja. ja mulle tundub, et president Ilves vist ise kah kasutas seda väljendit...või keegi taoline.
    minu isiklikku julgeolekut on kõige rohkem ohustanud heatahtlikud rumalad inimesed - ei tea, kas riiklikul tasandil on samamoodi või teisiti? st kumb on hullem, kas heatahtlikud või pahatahtlikud lollid.
    Igatahes, taasvaadates "House of Cards", osalt 3. korda, sest alati jäi midagi vahele - Frank Underwood ei ole kindlasti kõige halvem president...kui maha arvata see väike viga, et ta pole päris.

    ReplyDelete