Pühapäevane matk Orelimägedesse, Achenbach Canyon'isse. Paul, mina, Yarko, ja viis Pauli ametikaaslast, Las Cruceses töölähetusel olevad raketi-insenerid. Ilm soe, aga tuulepealasetel mäekülgedel puhus päris korralikult.

Yarko vallutas taas oma elu järjekordseid kõrgeimaid mäetippe. Ca 1800 m. Tegemist täitsa korralike tõusude ja langustega, kohati väga järsud mäeküljed, ja rada teadagi kitsuke. Oleme Pauliga seda asja siin arutanud. Et. Loomulikult me vana koera väga ekstreemsetesse kohtadesse kaasa ei vea, ohtlik nii loomale kui endale. Aga samas - kui tegemist sellise hike'iga nagu piltidel, oleks patt Yarkot koju jätta nende paari põlvi nõrgaks võtva koha pärast... talle ikka nii hirmsasti meeldib kaasas olla. Ja ta on, peab ütlema, lauskmaa-looma kohta ebatavaliselt kiiresti mägironimisoskused kätte saanud. Eluterve ohutunne on tal ka ka täitsa olemas. Paaris kohas, kus kaljune järsak väga rajale lähedal ja väga kõrge oli, panin looma siiski rihma otsa. Aga sellega on ka nii, et rihm tegelikult segab koera, ta on vabana palju tähelepanelikum ja paremas tasakaalus. Ning last but not least - enda ohutusele tuleb kah mõelda. Rihm käe ümber, koer rihma teises otsas pole teps mitte see, mida kitsal kaljusel rajal ohutuimaks liikumisviisiks pean.

Et siis kokkuvõtvalt - oleme teinud otsuse olla mõistlikud koera kaasavõtmisel, samas anda talle võimalus kõike seda nautida, mis piltidel näha. Vaated! Lõhnad!! Vabadus!!! Mida vana koer veel tahta oskaks. Ja füüsiline vorm on kutil ikka täitsa uskumatult hea. No, peale pikki matku on õhtul väheke kange, aga järgmisel hommikul on juba selline "kas teeme midagi põnevat kah üle tüki aja" nägu ees:)

Pilte vaata siit: On teisi pisut palju, aga raske oli valida. Seletused paaril ka peal, et mastaapidest vähekegi aimu anda. EDIT: Aive küsis, kus ülalmainitud ohtlike kohtade pildid on. Neid on paar tükki hulgas küll, aga foto kahjuks ei anna sügavust sugugi edasi, olen enne ka proovinud. Või siis minu oskused jäädvustada jäävad kasinaks...

-------------------------------------------------------------------------

p.s. Achenbachi googeldades leidsin säärase blogipostituse. Annab
väääga hea pildi meie poolt pühapäeval läbitud rajast. Kirjutaja osutab muuhulgas, kes Achenbach'i matka EI peaks ette võtma:
"1. Those without a high-clearance vehicle. I have seen sedans at the trailhead, but that last bit of driving has to be tough. It rocked my Jeep enough to knock off the rearview mirror.
2. Poets. The sheer number of phallic symbols would overwhelm any poet.
3. Trail-running, bicycle-short-wearing retirees. I just don’t like you. Sorry."
:)
24/01/12