Läinud nädalavahetuse veetsin otsast lõpuni maskuliinses seltskonnas. Laupäeval sweat lodge meie aias Pauli ja ta viie sõbraga, pühapäeval matk mägedesse Pauli töökaaslastega (koos piltidega järgmises postituses) ja pühapäeval õhtusöök poiste:) -Pauli poegade- ja nende sõbraga.Sestap leppisin paari siinse hea naistuttavaga kokku kohtumised alanud nädalaks, et tasakaal taastuks :)

Ühesõnaga, higistamistelk. Tegemist oli nn. community sweat'iga, tulid need, kes said ja tahtsid. Sattus nii, et ühtki naist peale minu polnudki. Põlisameeriklaste traditsioon lubab täiskasvanud meestel ja naistel ka koos telgis olla (reeglina ollakse riietatud, kerged puuvillased kehakatted üll). Seevastu puberteedi-ealised ja eelsed poisid-tüdrukud peavad alati eraldi higistama. Aga jah, ma otsustasin seekord välja jääda ja lasta mees-energiatel telgis võimust võtta. Tänu sellele sain esmakordse kogemuse doorman'ina.
See, öeldakse, olevat kena koolitus Egole...:) Doorman'i ülesandeks on (telgist väljaspool) tuld üleval ja kive kuumas hoida ja sweat-master'i kõiki käske täit. Need antakse telgi seest. ("Ulata kive, nii ja nii mitu, ulata joogivett, nüüd kividele kallamise vett, kohenda tekke higistamiskojal jne jne jne "). Jooksmist ja rabelemist nii, et vähe pole. Esimese korra kohta sain väga kenasti hakkama, oli higistamistseremoonia läbiviija (Pauli) hinnang.

Mehed olid kui uuesti sündinud peale sweat'i. Siin on paar sõna higistamistseremooniast veel,(blogiarhiiv 2010) ja ülalolev pilt on 2011 aasta lõpust, higistamiskojast meie taga-aias.Peale möödunud pühapäevast sweat'i lubas P tolle koja karkassi maha võtta, pikalt teeninud juba. Põletame ära, vajadusel teeme uue.

Kui suvel Eestisse tuleme, on Paulil plaanis paar sweat'i läbi viia. Igaüks, kes soovib, on teretulnud! Olgu öeldud, et pole niisama leiliviskamisega tegemist:). Aga samas sugugi mitte pingutatult pühaliku toiminguga. Vägev, minu kogemuste põhjal. Eks see oleneb ka kogukonnast, kuidas neid sweat'e läbi viiakse. Meie omad põhinevad osalejate vajadustel ja soovidel. Välja värsket õhku hingama saab igaüks ja igal ajal; enne uute kuumade kivide juurdetoomist küsitakse, kas see kõigi jaoks OK, et temperatuur tõuseb, tseremooniameister uurib peale iga kivi-ringi, kas kõik telgisolijad tunnevad end hästi jne. Nii et soome saunaga ses mõttes ei anna võrrelda, kes-on-kõvem-mees-see-kannatab-kõvemat-leili ei tule indiaani sweat-lodge'i puhul kõne allagi.
Kuid mis ma siin seletan:). Eks tuleval suvel proovime järele.
24/01/12