KUNA JUBA POLIITIKA LAINELE SATTUSIN….
Ajakirjanik: Teile meeldib Trumpi viis omaenda fakte luua, mis ei põhine mitte millelgi.
Martin Helme: Mulle meeldib Trump, ütleme lihtsalt välja.


Poleks elu sees arvanud, et Trumpi Ameerika võiks mulle poliitiliselt lootusrikkam tunduda kui Eesti Vabariik. Aga täna, peale Martin Helme Deutsche Welle'le antud intervjuu lugemist igatahes tundus. Põhjus: siin minu pool ookeani langeb hirmule, võõravihale, rassismile apelleeriva presidendi populaarsus hea hooga, ka ta poolehoidjate hulgas. Pole ime. Kardetakse omaenda maine pärast. Liiatigi, et kena käputäis Trumpi valimiskampaania juhtfiguure, administratsiooni liikmeid ja äripartnereid kas istub juba trellide taga, on süüdi mõistetud ning ootab vangistust või on (kriminaal)uurimise all. Loota võib, et vanal endal kah enam väga pikka pidu pole. Kui demokraadid novembrikuus Kongressi alamkojas häälteenamuse saavutasid, käivitasid nad protsessi, mida vabariiklased juba kaks aastat tagasi oleksid pidanud alustama. Nimelt põhiseadusega ette nähtud Kongressipoolse järelvalve Valge Maja üle. Aga et Trump oli vabariiklaste presidendikandidaat, siis pigistasid nood silmad kinni, lakkudes kaks aastat Trumpi... talda. Tänaseks on tuul paraku pööranud, republikaanide kinnimätsimistaktika enam ei tööta. Presidendivõimu kuritarvitamise kohta on kongressi alamkoda algatatud üle 60 erineva uurimise, alates äriasjadest, mida nr.45 sujuvalt presidentuuriga miksib, kuni Valges Majas varjamatult lokkava onupojapoliitikani. Ja need 60 pole ainukesed. Kõigel ei jõua silma peal hoidagi, aga muuhulgas uurib ka näiteks New Yorki osariigi valitsus Trumpi hämaraid rahaasju. Pluss muidugi eriprokurör Mülleri juurdlus Venemaa osast USA 2016. aasta presidendivalimiste lõpptulemuses. Donaldile endalegi on ilmselt juba selge, et USA presidendiks kandideerimine oli ta elu kõige kehvem äriidee.

Aga see selleks. Tegelikult tulin ütlema, et meil siin hakkab see õudus ehk lõpu suunas liikuma, tunneli otsas justkui paistab juba pisike valgustäpp. Aga teil seal Eestis, teil sõit alles algab, kui EKRE poisid valitsusse peaksid pääsema. Noorema Helme intervjuud lugedes pole vaja politoloog olla, et aru saada, kelle playbookist ta ideoloogia pärit on. Intervjuu lõpupoole on mitu Trumpi-teemalist lõiku, muuhulgas too kurikuulus „alternatiivsed faktid“. Ootan huviga, kuhu EKRE Trumpi eeskujul oma müüri plaanib rajada. Pakun, et kusagile Eesti ja Aafrika vahele?

Igatahes tunnen teile kaasa. Kui psühholoogilist tuge peaksite vajama, pöörduge julgesti, aitan hea meelega. Mul on kõva kaks aastat Trumplandi kogemust. 
March 15/2019
Image: Internet