KALAPROBLEEM.
Pauli algatusel soetasime hiliskevadel aiatiiki kümmekond kuldkala. Esialgu ei tahtnud ma selle projektiga mingit tegemist teha, kuna pole siiani kindel, kas kalad tiigis ületalve vastu peavad, ja elusate asjadega eksperimenteerimine mulle kohe üldse ei istu. Lõpuks lõin siiski käega, andsin järele, kuna Pauli argumendid olid suhteliselt vettpidavad. Meil nimelt on tiigis, selles suuremas ja sügavamas siis, vetikaprobleem. Ja mingid imepisikesed valged ussikesed. Keemiat sisse kallata ei saa, ümbruskonna karvased ja sulelised on kuival perioodil meie koduaia veekogudest sõltuvad. Kuldkaladele on vetikad ja ussikesed aga tõeline gurmeeroog. Ussikesed iseäranis. 

Anyway. Paul tegi naaberlinna PetSmarti’s valiku. Ostsime peotäie „saledaid kuldkalu“, Slim Bodied Goldfish inglise keeles - vabandan, ei hakka tõlkeid taga otsima. Oranzhid ja pronksivärvi, neid kutsutakse Common Goldfish. Lisaks üks valge-oranzhilaiguline Sarasa Goldfish ja edev oranzhi-valge-mustakirju Shubunkin Goldfish. Kõik need "saledad" kasvavat sobivate tingimuste korral kuni 30 cm pikkuseks. Elame, näeme. Meie omad on praegu ca 7-9 cm. Mõni vast ka pisut üle kümne. 

Kuid mitte isendite suurus pole probleemiks, vaid arvukus. Sest hoolimata veebis levivast teabest, et kuldkalu on ilmatuma raske paljundada, sigivad meie omad nagu jänesed. Silma järgi hinnates ujub tiigis tänase seisuga nii umbes 50 järglast, vaat et rohkemgi. Mõned alles sentimeetripikkused, teised väheke kobedamad juba. Ja ega nad paarisentimeetriseks jää. Ja ega see meie aiatiik järvemõõtu kah pole, nii et varsti on vesi kaladest paks. Pean plaani hakata naabreid läbi helistama, neid, kel tiik kinnistul, ja kuldkalu pakkuma. Tasuta. Äri-ideena asi siin Kesk-Oregoni põllumajanduspiirkonnas ei toimi, ma kardan. Maamehel on rahaga muudki teha kui kuldkalu kokku osta.

Lillikesele muide meeldib tiigi ääres istudes kalu vahtida (tiik ise on talle suplemiseks keelatud). Vahel korraldatakse koerale täitsa korralik show, sulpsatused, veest väljakargamised ja puha.

------------

"SLIM BODIED GOLDFISH are so hardy that they are often wonderful choices for the novice goldfish owner. Slim-bodied goldfish are also great for outdoor ponds, since they aren’t as sensitive to cold water as fancy varieties are. What’s more, these goldfish get pretty large and a pond is even recommended. Since slim-bodied goldfish are strong, fast swimmers and competitive eaters, I don’t suggest keeping these common goldfish types with most fancy varieties. Fancy goldfish are slow-moving and can’t compete for food with slim-bodied goldfish around."  
Source
August 06/2018
“The average human attention span was 12 seconds in 2000 and 8 seconds in 2013. A drop of 33%. The scary part is that the attention span of a goldfish was 9 seconds, almost 13% more than us humans. That’s why it’s getting tougher by the day to get people to turn the page. Maybe we writers ought to try writing for goldfish instead.”― Ashwin Sanghi